GRADOVI KOJIH NEMA: Ova mesta su nestala pod vodom (FOTO)

Mnogi gradovi i sela su žrtvovani da bi se omogućio razvoj moderne tehnologije. Poplavljeni predeli su doprineli nauci, ali ne i očuvanju kulturne baštine

  • 6

Širom sveta postoje gradovi i sela koji su potopljeni kako bi se razvile moderne tehnologije i poboljšala snabdevenost strujom. Od drevnih građevina i znamenitosti, ostale su samo ruševine. Ostaci ovih gradova svedoče o istoriji mesta i ljudima koji su nekada tu živeli.

Ovo su mesta koja su zauvek nestala pod vodom:

Bezidu Nou, Rumunija

Malo selo u Rumuniji poplavilo je veštački stvoreno jezero Bezid. Jezero je potpuno pokrilo celo selo 1988. godine, uključujući dve crkve i groblje. Ovo mesto je još jedno među mnogima koji su uništeni za vreme vladavine Čaušeska. Jedino što je danas vidljivo jeste toranj crkve.

Graun, Južni Tirol, Italija

Selo koje je bilo veoma perspektivno žrtvovano je sredinom XIX veka kako bi se napravilo mesto za novu branu i time povećala proizvodnja električne energije koja bi bila namenjena čitavoj oblasti. Novonastalo jezero Rešenz potopilo je 163 kuće i crkvu iz XIV veka, čiji je toranj sa zvonom jedino što je danas od mesta preostalo.

Mavrovo, Makedonija

Mavrovo je izgrađeno 1850. godine, a nestalo je 1949.godine zbog vodosnabdevanja lokalne elektrane. Polu-potopljena crkva Svetog Nikole obrasla mahovinom svedok je istorije i posledica čovekovog uticaja.

Medijano, Španija

Jedan od najvećih rezervoara u ovoj mediteranskoj zemlji progutao je španski grad Medijano 1974. godine. Crkva iz XVI veka izroni iz vode kada se voda povuče, što je dovoljno da bi se videla kamena kula, koja je daleko od svog nekadašnjeg sjaja.

San Roma de Sau, Španija

Ovaj španski grad u romanskom stilu star 1000 godina potopljen je da bi se napravio rezervoar. Kada se vodostaj dovoljno spusti, može se čak i prošetati oko ruševina crkve, praznog groblja i temelja nekadašnjeg grada.

Krohino, Rusija

Selo Krohino je evakuisano 1961. godine, kada je reka Šeksna poplavila veliki deo sela i okoline. Danas se organizuje krstarenje oko preostalih relikvija grada, Crkve rođenja Hristovog koja je sagrađena 1970. godine.

Kaljazin, Rusija

Po Staljinovom naređenju 1939.godine ovaj grad je potopljen da bi se izgradio novi rezervoar. Ono što je preostalo je neoklasički toranj Katedrale Svetog Nikole, poznatiji kao "Potopljeni zvonik". U ovom zvoniku se održava pravoslavna služba nekoliko puta godišnje.

Vilarino das Furnas, Portugalija

Davne 1972. godine potopljeno je 2.000 godina istorije ovog grada. Rimljani su ga osnovali kada je brojao samo oko 300 stanovnika. U momentim akad se voda povuče mogui se videti prazni zidovi, prozori i vrata.

(Telegraf.rs / Izvor: news.com.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA