OPET IM DOSADNO: Japanci prave lift do svemira! (FOTO) (VIDEO)

Trenutno je napravljena traka od nanovlakana ugljenika dužine od samo 3 centimetara, ali se očekuje mnogo duža traka do 2030-e godine, koja će zameniti čeličnu konstrukciju. Osim novih svemirskih stanica, otvarali bi se i hoteli u orbiti i tako bi otpočela nova era svemirskog turizma

  • 10

Japanska građevinska firma "Obayash" najavila je da će do 2050-e godine napraviti svemirski lift. Oni tvrde da će novi lift i kabl biti u mogućnosti da se podignu do 96.000 kilometara iznad Zemlje.

Ambiciozni plan ove firme podrazumeva i robotska vozila koja će prevoziti ljude do svemirske stanice za samo deo cene po kojoj bi se vozili u orbitu konvencionalnim raketama. Cena prevoza kilograma tereta u spejs-šatlu koštala je oko 22.000 dolara, a cene za prevoz svemirskim liftom iznosiće oko 200 dolara.

Svemirski lift će postati stvarnost zahvaljujući modernoj tehnologiji i zameni čeličnih kablova nanovlaknima ugljenika. Trenutno je napravljena traka dužine od samo 3 centimetara, ali se očekuje mnogo duža traka do 2030-e godine, tvrdi direktor istraživanja i razvoja u ovoj firmi.

Velika međunarodna studija iz 2012. godine zaključila je da su svemirski liftovi izvodljivi, ali da bi ih bilo najbolje napraviti uz međunarodnu saradnju, jer je nemoguće da jedna firma sama uradi ovaj projekat bez međunarodne organizacije. Projekat podrazumeva i rad na razvoju vozila, putničkih i teretnih kabina koji će moći da prevoze i po 30 ljudi u orbitu Zemlje.

Izgradnja ovog lifta bi otvorila mnoge nove opcije i rešenja globalnih problema kao što je dovođenje velikih količina jeftine Sunčeve energije na Zemlju kao i čišćenje nuklearnog otpada u kosomosu. Takođe, započela bi i nova istraživanja Sunčevog sastava i eksploatacije istog koji bi rudarske sonde dostavljale na stanicu.

Osim novih svemirskih stanica, otvarali bi se i hoteli u orbiti i tako bi otpočela nova era svemirskog turizma.

(Telegraf.rs/ Izvor:nydailynews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ZZ

    23. septembar 2014 | 15:34

    A treba tek da vide maketu "Beograd na vodi"...

  • Marko

    23. septembar 2014 | 13:41

    Bas ste me nasmejali ovim crtacem na kraju. Ja sam mislio da ima video izgradje lifta, a onda vidim klip crtaca Carobnj pasulj.

  • radisa

    23. septembar 2014 | 15:51

    To je predvideo josh pre 4-50 godina Artur Klark u svim SF romanu Kasandrini vodopadi, Vredi prochitati. Po svom starom ali mlogo isplativom obichaju japanci su ukrali tudju ideju samo je prerade i divno prodaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA