Duh vlada najhladnijim mestom na planeti! (FOTO)

Ovaj oblak gasa koji liči na duha je zapravo planetarna Nebula, ali ipak nije planeta u pitanju. Nastala je kada je je džinovskoj zvezdi nestalo takozvanog "vodoničnog goriva" što je rezultiralo time da joj se jezgro bukvalno uruši. Spoljni slojevi zvezde su se izlizi u okruženje, formirajući objekat koji podseća na duha, i koji je sačinjen isključivo od gasova

  • 1

Nekih 5.000 svetlosnih godina od Zemlje nalazi se sazvežđe Kentaurus, u kome jedan sablasni objekat osvetljava prostor. Radi se o takozvanoj Bumerang Nebuli.

Ovaj oblak gasa koji liči na duha je zapravo planetarna Nebula, ali ipak nije planeta u pitanju. Nastala je kada je je džinovskoj zvezdi nestalo takozvanog "vodoničnog goriva" što je rezultiralo time da joj se jezgro bukvalno uruši. Spoljni slojevi zvezde su se izlizi u okruženje, formirajući objekat koji podseća na duha, i koji je sačinjen isključivo od gasova. Na svetlu, ova Nebula ima oblik peščanog sata, a većinu podseća i na duha koji luta Kosmosom.

Bumerang Nebula je zvanično najhladnije poznato mesto u Univerzumu i njena temperatura iznosi neverovatnih -272 stepena Celzijusova.

- Ovo nebesko telo je veoma intrigantno, i mi još uvek učimo o njemu - rekao je doktor Raghvenda Sahai iz NASA- e, dodajući da je njen oblik bumeranga ili peščanog sata samo deo strukture koja se neprestano širi. Ova Nebula je poprilično mlada i još uvek nije dostigla stadiju planetarne Nebule, i UV radijacija na njoj čini da oblak gasova svetli, tako emitujući neverovatan spektar boja.

Iako je za sada neverovatno hladna, istraživači kažu da se njene ivice postepeno greju, zbog takozvanog "fotoelektričnog efekta", gde čvrsti objekti počnu da emitiju elektrone nakon što absorbuju svetlost.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Balavac

    3. novembar 2014 | 16:36

    To je sve zbog HAARPa iz Barajeva.... Ili mozda one laboratorije marihuane.... zadimili ljudi :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA