PRVI PUT U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: Robot uspešno sleteo na kometu! (FOTO)

Robot File se od sonde Rozete odvojio jutros i nakon sedmočasovnog spuštanja dotakao je tlo komete nešto posle 16.00 GMT

  • 13

Naučnici su uspešno prizemljili robotsku laboratoriju na površinu komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko, što je istorijski presedan u svemirskom istraživanju, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Kako prenosi Rojters, robot File se od sonde Rozete odvojio jutros i nakon sedmočasovnog spuštanja dotakao je tlo komete nešto posle 16.00 GMT.

Fileovo prizemljenje predstavlja vrhunac 10-godišnje misije. Operacija njegovog spuštanja na kometu bila je okarakterisana kao visokorizična, imajući u vidu brojne nepoznanice vezane za površinu repatice.

Naučnici su, takođe, ustanovili da harpun, kojim je robot trebalo da se pričvrsti za kometu, nije dobro funkcionisao.

Evropska svemirska sonda "Rozeta" lansirana je 2004. godine, a stigla je u orbitu komete 67P Čurjumov-Gerasimenko 6. avgusta ove godine. Ona je 10 godina jurila kometu kako bi se spustila na nju danas, što predstavlja neverovatno čovekovo dostignuće u otkrivanju tajni svemira.

 

Naučnici se nadaju da će im ova misija pomoći da saznaju više o poreklu i evoluciji nebeskih tela. Ovo je prva misija ovog tipa u istoriji čovečanstva, u kojoj su učestvovale članice Evropske svemirske agencije kao i NASA.

Misija je prošla poslednje provere i dato je konačno odobrenje, a potvrda sletanja očekuje se oko 15 časova. Ukoliko sve bude išlo po planu, sonda se odvojila od satelita "Rozeta" i sat vremena kasnije stigla na površinu komete, gde se mali robot po imenu "File" učvrstio pomoću harpuna i šrafova.

Po mišljenju stručnjaka, ovaj projekat će možda otkriti i misteriju nastanka života na našoj planeti Zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Matori

    12. novembar 2014 | 10:56

    e ovo je dokaz koliko smo mi daleko od sveta. oni cekaju da robot sleti na kometu mi da Seselj sleti na Surrcin????

  • CRNOGORAC

    12. novembar 2014 | 12:20

    Rozeta je bila u hibernaciji od 2011 do februara ove god.Inace jedva su uspjeli da je probude i nastave misiju...Gravitacija na kometi je 100 000 puta manja od gravitacije na zemlji,tako da ce biti potrebno najmanje 3h da se 'file' spusti na kometu,uz bojazan da se ne odbije od nje prilikom prvog kontakta...Glavnu ulogu ce tada odigrati srafovi koji ce 'file'-a fiksirati za kometu,i onda EUREKA!Kako smo samo sitni u svemiru...

  • David

    12. novembar 2014 | 10:43

    Live stream buljenje u jednu tacku i totalno drugacija slika onog sto se vidi od onog sta bi voleli da vidimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA