MISTERIJA ĆE BITI REŠENA? Pronađen skelet koji čuva tajnu grobnice iz doba Aleksandra Makedonskog!

Grčki zvaničnici navode da je očigledno reč o kosturu "važne ličnosti", možda Roksane, supruge slavnog makedonskog vladara i vojskovođe, Olimpijade, njegove majke ili nekog od njegovih generala

  • 5

Arheolozi su u ogromnoj, bogato ukrašenoj grobnici u blizini drevnog grada Amfipolja odnosno Amfipolisa, na severu Grčke, pronašli skelet za koji se nadaju da će rešiti misteriju o tome koje tu sahranjen u najvećem raskošu krajem IV veka p.n.e, u doba Aleksandra Velikog.

Grčki zvaničnici navode da je očigledno reč o kosturu "važne ličnosti", možda Roksane, supruge slavnog makedonskog vladara i vojskovođe, Olimpijade, njegove majke ili nekog od njegovih generala.

Skelet će biti prepušten naučnicima radi detaljnih analiza, istaknuto je u saopštenju ministarstva kulture.

Kako prenosi AFP, Katerina Peristeri, vođa iskopavanja, prve nalaze stručnjaka objaviće 29. novembra.

Otkriće sfinga i impozantnog mozaika na kom je predstavljena otmica Persefone, ukazuje da je reč o grobnici visoko rangirane, možda i kraljevske ličnosti.

Arheolozi, međutim, navode da je malo verovatno da je u njoj sahranjen Aleksandar Veliki, koji je do svoje smrti u 32. godini osvojio Persijsko carstvo i veći deo tada znanog sveta.

Nakon što je život okončao na tajanstven način u Vavilonu, sahranjen je, kako se veruje, u Aleksandriji, egipatskom gradu koji je osnovao. Njegov grob, međutim, nikada nije pronađen.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Drašković

    12. novembar 2014 | 20:44

    Ta olimpia je bila epirska lrinceza danasnja Albania ....

  • Saša M.

    13. novembar 2014 | 01:08

    Vrlo interesantno! Još samo da u svom našem neznanju poverujemo i u ovu laž. Prisustvo slovensko/srpskog gena je jedini prihvatljiv dokaz, pošto znamo vrlo dobro da je Aleksandar srpskog porekla, pripadnik jedinog autohtonog naroda na ovim prostorima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA