HAHAHA BEZOBRAZNIK! Nećete verovati šta radi ovaj nemački bankar na zidu (FOTO)

Na prvi pogled ovaj bareljef je prilično neotesan i nekulturan, ali sa sobom nosi moćnu poruku koja može da bude i odgovor na pitanje zbog čega su jedino Nemci iz krize izašli neokrznuti

  • 4

Koliko puta vam se desilo da vam neko uporno traži novac na pozajmicu, pa da ga pitate da li on misli da vi "se**te pare"? I koliko puta vam se desilo dok ste bili školarac, da vam roditelji postave isto pitanje?

Izgleda da je ovaj izraz stariji nego što mislimo, pošto je očito već vekovima prisutan u našem delu svetu, barem na prostoru srednje Evrope na koju se naslanjamo i na koju smo u kulturnom smislu ponajviše usmereni poslednjih nekoliko stotina godina.

Bareljef koji možete da vidite na slici iznad, ali i na slici ispod, nalazi se u Diseldorfu, a krasi zid jedne banke. Premda nije jedinstven u smislu ideje osobe koja kaki novac, i premda sličnih idejnih rešenja ima i drugde po nemačkom govornom području, ovaj u starom gradu Diseldorfa je najlepši primer, a takođe i najrečitiji.

Naime, iznad i ispod ovog bareljefa stoji natpis: "Ova bajka se verovatno nikada neće ostvariti. Život nas uči razboritosti i štedljivosti".

U svetlu činjenice da je jedino nemačka izašla iz krize kao pobednik, kao neoštećena, jasno je da od njih možemo najviše i da naučimo. A ako se neko pita kako su uspeli da se nakon dva poraza u svetskim ratovima izdignu iz pepela i obnove i postanu ponovo sila, poruka na ovom umetničkom ostvarenju može poslužiti kao odgovor.

A može biti i odgovor na pitanje zbog čega su nemačke banke oduvek jake, i zašto je čuveni trgovački savez Hanza dominirao evropskom trgovinom tokom dugog niza vekova.

(J. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Persida

    16. novembar 2014 | 22:00

    Izgubili nemci dva rata, kako da ne. Drugi su dobili I te kako, samo je komanda presla u Ameriku. A evo sad su dobili I 4. Rajh, ko sto su I planirali. Cela Evropa je njihova I samo njima ide dobro. Sve sasvim slucajno. Sio mi ga Djura...

  • djgor

    16. novembar 2014 | 22:35

    kad su opljačkali više od pola sveta nije ni čudo što su im banke jake

  • Tihi

    16. novembar 2014 | 21:14

    Sto bi nas narod rekao .po. . . . . ti se na pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA