TREĆI SVETSKI RAT U SVEMIRU: Misteriozna ruska letelica uzbunila međunarodnu javnost (GLEDAJTE UŽIVO)

Neki smatraju da satelit skuplja svemirsko smeće i samo pomaže da se uklone te ogromne beskorisne limene gromade koje plutaju svemirskim prostranstvima. Ipak, drugi tvrde da on služi kako bi se uništili neprijateljski sateliti

  • 12

Putanja satelita pod kodnim imenom Objekt 2014-28E sasvim je zbunjujuća i nepravilna zbog čega je pažnja amatera i zvaničnih službi koje prate kretanje satelita usmerena ka njemu. Pored toga, niko zasad nije uopznat s kojim ciljem ovaj satelit kruži oko zemlje, javlja "Financial Times".

On se jutros nalazio iznad Južnog Pacifika, a njegovu putanja može se pratiti i preko Interneta. Brojni amateri zaintrigirani nepravilnom putanjom učestvuju u pokušaju da se otkrije njegova svrha.

Neki smatraju da satelit skuplja svemirsko smeće i samo pomaže da se uklone te ogromne beskorisne limene gromade koje plutaju svemirskim prostranstvima. Drugi tvrde da on snabdeva druge satelite gorivom, i da vrši popravke na njima.

Ipak, nisu retki ni oni koji tvrde da on služi kako bi se uništili neprijateljski sateliti.

- Štagod da je, Objekt 2014-28E služi u eksperimentalne svrhe. On može imati mnogo različitih funkcija, od kojih su neke vojne, a neke civilne. Jedna od njih je i preotimanje drugih satelita. Postoji i mogućnost da Objekt 2014-28E ispaljuje kinetičke palete na druge satelite ili da sudeluje u sajber napadima na druge satelite, ili da ih blokira na neki način - rekla je za "Financial Times" Patricija Luis.

Raketa s ovim satelitom bila je lansirana u maju ove godine, a pored ovog, nosila je još tri tereta. Ipak, nigde se službeno nije spomenuo ovaj misteriozni satelit. Kada je primećen, u početku se verovalo da se radi tek o krhotini nekog starijeg satelita, ali kada su uočeni kompleksni manevri koje je izvodio, Rusija je odjednom u službenim izveštajima povećala broj prijavljenih satelita koji sudeluju u raznim svemirskim misijama.

Nakon zbunjujućih putanji zabeleženih u avgustu i septembru, Objekt 2014-28E se prošli vikend približio drugim satelitima. To može da znači da je napokon presreo svoj cilj ili da je završio svoju misliju - koja god da je bila.

Rusija je inače dala da se nasluti da bi se mogla da se povuče sa Međunarodne svemirske stanice i da je spremna za početak gradnje svoje svemirske stanice. Navodno su se za ovaj potez odlučili jer 90 odsto površine koju Međunarodna svemirska stanica pokriva na zemlji pripada Rusiji. A Rusima se to ne sviđa.

OVDE možete prtiti kretanje Objekta 2014-28E

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Grunf

    18. novembar 2014 | 21:58

    A kao za americke vojne satelite se zna svrha i koliko ih ima! Ma dajte ljudi... Inace, bar po sadasnjoj putanji se vidi da ide preko Evrope, a i usput otprilike prelece preko V.Britanije, Nemacke, Ukrajine... pa to im trenutna sfera geo-politickog interesovanja...

  • Gagarin

    18. novembar 2014 | 21:14

    Samo napted

  • toplistanadrealista

    18. novembar 2014 | 21:20

    To ja i govorim, pa me neznalice napadaju, gore se vodi rat u svemiru gospodo, bitno je eliminisati satelite, ne zaboravite da Rusi jedini imaju i avion koji sposoban da obori satelit a to je mig-31, bez "gps" i radara .........izgleda da se neko u nato-u preracunao?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA