Za ovim spomenikom ćete zasigurno okrenuti glavu! A ako nećete, on će se okrenuti za vama! (VIDEO)

Ovaj spomenik se sastoji iz ploča koje se okreću zasebno, i koje u jednom trenutku se spoje i tako daju jasan lik češkog pisca, Franca Kafke

  • 2

David Černi, najpoznatiji i najuticajni češki umetnik današnjice je kreator jednog od najmodernijih i najkreativnijih spomenika na svetu. U pitanju je pokretni spomenik Francu Kafki.

Ovaj spomenik se sastoji iz ploča koje se okreću zasebno, i koje u jednom trenutku se spoje i tako daju jasan lik češkog pisca.

Spomenik Kafki

Kompanija "Deimos" je prihvatila na sebe da izvrši ovaj veoma težak i zahtevan zadatak, kada je u pitanju sklapanje spomenika i rotiranje ploča. Dizajn je umetnika Davida Černija i sam spomenik je podeljen na 42 "sprata", od kojih se svaki okreće zasebno.

Prostor između ploča je namazan posebnim vrstom ulja da ne bi vremenom korodirale od okretanja, a napravljene su od nerđajućeg čelika.

Spomenik ovog tipa je zaista unikatan, i smešten je u Pragu, gde će se verovatno decenijama okretati za prolaznicima i turistima, na momente prikazujući lik jednog od najvećih čeških pisaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA