OVO JE POČETAK BUDUĆNOSTI! NASA uspešno lansirala brod koji bi trebalo da odvede ljude na Mars! (UŽIVO) (VIDEO)

Da li je drugi pokušaj srećan za NASA-u? Da li je danas dan kada će uspešno biti testirana letelica koja treba jednog dana da odvede ljude na Mars? Ostanite sa nama i pratite taj događaj uživo

  • 4

Mnogo čudnih stvari se dogodilo juče prilikom pokušaja lansiranja svemirske letelice Orion, prvo čamac koji je bio u blizini rakete pa do problema sa kompjuterima. Ali ko zna možda će drugi put biti malo više sreće, a to je danas.

A danas je to i uspelo, NAPOKON, je lansiran brod i kapsula koja bi trebala da promeni sve što smo mislili o svemiru. Danas u tačno 13:05 prisustvovali smo istorijskom događaju koji bi mogao mnogo da promeni!

Pratite let ove svemirske letelice po prvi put na strimingu!

Čelni ljudi odgovorni za ovo lansiranje se nadaju da će uprkos ne baš toliko idealnim uslovima sve ići po planu. Samo se nadamo da neće opet neki znatiželjni turista odlučiti da se približi lansirnoj rampi i tako dovede svoj život u opasnost, a i da odloži lansiranje...

Ne zaboravite ovo je veoma bitna stvar za svemirska istraživanja!

Poletanje i zadnje sekunde odbrojavanja možete pogledati na klipu ispod!

- ZBOG ČAMCA I VETRA: Svemirski brod za Mars nije poleteo! (VIDEO) (FOTO) -

* Hronologija odlaganja 4.decembar *

15:40 – Zvanično je otkazano testiranje za danas, zakazano za sutra

14:24 – I četvrto odbrojavanje je zaustavljeno zbog ventila goriva koji nije uspeo da se zatvori.

13:52 – I treće odlaganje lansiranja je u toku, nakon što su naleti vetra opet premašili dozvoljenu granicu. Lansiranje je bilo pokrenuto ali je stalo na oko tri minute do poletanja.

13:41 – Drugo odlaganje je zvučalo malo ozbiljnije primećena je neka greška u sistemu, bez brige ima vremena danas za lansiranje.

13:17 – Dosad su već bila dva odlaganja lansiranja, ali su oba trajala po par minuta. Prva je bila zbog broda koji je ušao u opasnu zonu i trebalo mu je vremena da se pomeri, a druga zbog vetra na površini koji je na trenutak premašio dozvoljene parametre.

Pogledajte celu konferenciju za štampu posle jučerašnjeg možemo reći neuspešnog dana

Prilikom test leta Orion će biti napunjen senzorima kako bi merio stanje u svojoj unutrašnjosti (ova letelica će prilikom svog testiranja provesti 4 i po sata na visini od 5.800 kilometara), takođe prilikom ulaska u atmosferu biće testiran toplotni štit (prvi takve vrste, prilikom povratka Orion će “uleteti” u našu atmosferu sa brzinom od 32.190 kilometara na čas), na kraju letelicu zaustavlja 11 padobrana koji su specijalno dizajniranih za ovaj događaj.

Prve misije sa ljudskom posadom, naravno ako testovi prođu kako treba, su planirane za 2020. godinu. Tada bi Orion trebalo da završi nekoliko letova i sletanja sa posadom na asteroide pre nego što krene na svoj glavni cilj, a to je ljudska rasa na Marsu u narednih 20 godina.

Sve što bi moglo da vas interesuje oko nastanka ili ove misije pogledajte u klipu dole!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • mija

    7. decembar 2014 | 11:18

    To mozemo i mi: bolje, vece, brze, lepse... al necemo - za inat!

  • Dragan

    6. decembar 2014 | 20:42

    Hajde nemojte da dizete NASA toliko u nebo ovo sto su oni " uspeli " Rusi su uradili bez tolike halabuke. Ko se seca raketoplana " Buran " ??? Rusi su njega testurali za let ka marsu i sletanje na tu planetu ... gde bi "BURAN" sluzio kao trajekt do Marsa i nazad.

  • sone

    7. decembar 2014 | 15:18

    Sta,tamo su kao bolji uslovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA