I PRAVOSLAVCI SU KATOLICI: Ovo je najveća javna tajna pravoslavne crkve! (FOTO)

Reč "katholikismos" ima sasvim specifično značenje na grčkom jeziku, a na našem se prevodi kao "sabornost", i predstavlja jednu od četiri najbitnije karakteristike svih crkava, uključujući i pravoslavnu

Komentari

  • Zdravko

    26. jun 2023 | 08:44

    Ima razlika u učenju, osim filiokvi - u stavu oko bezgrešnog začenja Bogorodice, zatim oko indulgencija, oko moći sveštenika da daje oprost grehova, oko dejstva svetih tajni na osobu itd.

  • Zoran Pajić

    9. novembar 2018 | 19:24

    I jedna i druga verska ustanova krše Božiji Zakon! Drugu zapovest: ne klanjati se ikonama i Četvrta zapovest Subota! A katolici kao i pravoslavci propovedaju nedelju koja je potiče svetom danu Sunca koji nije potekao od Svetoga Pisma! Već od Pape...

    • 1. maj 2020 | 22:20

      Neko

      @Zoran Pajić

      Ne, to je teorija potpomognuta engleskim jezikom, nema smisla u srpskom . Nedelju slavimo zbog Vaskrsenja. A ne klanjamo se ikonama, vec svecima koje predstavljaju. Rekavsi da je lik svetitelja idolopoklonstvo je greh, ali jos veci greh je nazivati Lik Isusa Hrista idolopoklonstvom. Usput, božji zakon koji spominješ je ispunjen, sada važi Novi.

  • Aleksandar

    26. april 2018 | 15:47

    Katolicku Crkvu i papu nikad necemo priznati jer su Se odvojili i poceli uvoditi novotarije u Crkvenosluzbene radnje kojih do tada nije bilo. Do tada smo svi bili pravoslavni. Zato je od katolika i katolicke Crkve odstupila Bozja Blagodat i Nema u njoj Duha Svetog , Duha Ocevog. Katolicki Svestenici ne mogu nista da osvete niti ista pozitivno duhovno da urade da pomognu coveku, da ne govorimo o skandalima i gnusobama i sramnim djelima koja prate katolicku Crkvu( Rimsku Crkvu) od Raskola pa na ovamo. Pomirenja nece nikad biti sve Dok Se Papa ne pokaje za zla djela nanijeta pravoslavlju i da se vrate na stanje od pre 1054 godine. Posto Se to nece desiti i dalje ce biti trvenja i mrznje a Bog ce unistiti Rim i katolicku Crkvu zbog jeresi. Katolicka Crkva gubi moc , gubi vjernike pa bi sada da se ujedinjuje cak i da muslimanima i budistima i indijancima samo da zadrzi svetovnu moc. E snama pravoslavnima nece a i muslimani ne je.. Ni nula posto. Radije Mi pravoslavni sa muslimanima moralnim i cestitim nego sa katolicima.

  • Nada Trajkovic

    24. novembar 2016 | 14:47

    Pravoslavna religija je katolicanska (saborna), a ne katolicka. To je osnovna greska u ovom tacnom tekstu. Nazalost, u pravoslavlju vernici mnogo sta ne znaju, za razliku od katolika. Znaju samo oni koji sami kopaju po istoriji i veri. Narod nije bas upucen, a ni deca i mladi, takodje. A proste se i klone reci "katolik". Zato je s vremenom otislo sve ovo znanje iz gornjeg teksta. Kakva steta. Steta po narod. Ponovo procitajte tekst. KATOLICANSKA je i jedna i druga crkva, svi u osnovi naginju sabornosti. Cak i islam, dzamija znaci tamo gde se sabiraju. To je i stvar lingvistike, na grckom, na latinskom, na arapskom.

  • Jovan Mirkovic

    20. oktobar 2016 | 15:46

    Reč Ortodox je Pravilno učenje u prevodu A saborna crkva je rekla svoje da su se podelili na Pravoslavlje i Katolicizam sta tu nije kasno? 1054 su se podelili na dve vere A normalno je da imaju Osto znacenke kada su bili spojeni.

  • bojan

    20. avgust 2016 | 08:47

    Katolikos,Grcka reč što znaci vaseljenski,sto i stoji u simbolu Vere.Verujem u jednu SVETU SABORNU(KATOLIČANSKU)APOSTOLSKU CRKVU.katolici su katolici,pravoslavci su Pravoslavni,i to ne treba mesati.,to nije jedno te isto.

    • 30. oktobar 2016 | 06:50

      Zoran Petrovic

      @bojan

      Ja mislim da je neko polupao loncice. Pravoslavci nikada ne mogu biti katolici, zato sto katolici nisu pravoslavci. Sam naziv vam to kazuje. Katolici su sami izabrali taj put, a sto bi neko rekao - sretan vam put!

  • Muki Maka

    4. april 2015 | 10:53

    Vizantijski hrišćani (i to samo oni, ne drugi istočni hrišćani) su dobili svoje ime pravoslavci još tada, 842, dok je hrišćanstvo bilo još jedinstveno To znači, da mora ostati i u budučnosti jedno stado i jedan pastir, kao što čitamo u Unam sanctam (1302)

  • Muki Maka

    4. april 2015 | 10:50

    Vizantijski hrišćani (i to samo oni, ne drugi istočni hrišćani) su dobili svoje ime pravoslavci još tada, 842, dok je hrišćanstvo bilo još jedinstveno (sa manjim ili duljim prekidima). Paravoslavlje nije tada značilo nešto protivno katolicima odnosno Latinima (sa rimskim biskupom papom), nego protiv ikonoklasta. Ikonoklasti pak su bili protivnici i Rima i Carigrada i svih hrišćana, kao neka opasna sekta, koju su vodili vizantijski careve više vekova. https://hr.wikipedia.org/wiki/Ikonoklasti Jedan od ikonoklasta je bio i car Leon II. (vlada od 717. do 741.), koji je 726. godine dao naložiti gaženje velike Kristove slike koja je visjela na carigradskim dverima. Poslije toga naredio je da se unište i sve slike Krista i ostalih svetaca po crkvama. Vjernici u bizantnskom carstvu su se u velikoj mjeri opirali ovoj službenoj državnoj politici, a teolozi su ukazivali da je čak i u Starom zavjetu bilo propisano isticanje prikaza anđela u Šatoru sastanka i u Jeruzalemskom hramu, te su nalazili još mnoge argumente za opstanak pobožne prakse koja je bila duboko uvriježena kod kršćana. Uništavanje ikona trajalo je do Drugog nicejskog sabora 787. godine, kada je Crkva službeno obnovila korištenje svetih slika: izrijekom je upućeno da se slike ne smiju "obožavati", već samo "štovati". No, 813. godine ponovo je planuo problem jer je car još jednom naredio uništenje ikona. Nesuglasice oko ikona definitivno su se smirile kada je carica - regentica Teodora II. sazvala u Carigradu crkveni sabor, koji je otpustio svećenike koji su bili protivnici štovanja ikona. Povodom proglašenja odluka tog sabora (11. ožujka 842. godine) ustanovljen je "Blagdan ortodoksije" ("Praznik pravoslavlja"), kojega se danas u pravoslavnim crkvama slavi u prvoj nedjelji korizme: na taj dan se održava procesija ("hod") sa svetim ikonama. Ikonoklazam nikada nije bio prihvaćen u Rimu niti igdje drugdje na kršćanskom zapadu; međutim su kalvinisti u 16. stoljeću prihvatili sličnu doktrinu.

  • sreten

    18. januar 2015 | 15:49

    ne lupetajte gluposti-svi katolici su bili pravoslavci kao i papa-pravoslavlje ili smrt-sve osim toga je sekta

  • Miner

    19. decembar 2014 | 12:04

    Puno komentara i tumacenja istina koje su se dogodile prije 1000 i vise godina. Samo da dam primjer kako nastaju zablude i "istine" iz bliske prošlosti koju svi znamo. Formirala se EU i uvela svoju valutu i dala joj ime, vlastito ime koje glasi EURO. A onda neki kažu ne ne to nije ispravno i rekli nije to EURO to je EVRO. I osta EVRO kao ortodoxna istina za vijeke vijekov.

    • 23. jul 2016 | 04:50

      когод

      @Miner

      Ако кажеш Еуропа, онда је Еуро. Ако је Европа, онда је Евро. Никаква мудрост се не крије ту.

  • PRAVOSLAVAC

    16. decembar 2014 | 20:03

    MOZE DA SE KAZE I DA SU KATOLICI USTVARI PRAVOSLAVCI!

  • Srbin pravoslavac

    15. decembar 2014 | 23:41

    Otkucah ovo jednom i poslah i nije objavljeno. Ajmo još jednom, u nadi da će biti. Mnogo buke zbog malo stvari! 1. Reči koje su pozajmnice iz stranih jezika ne znače uvek ono što znače u originalu. Primera je puno. Na srpskom velikoj većini ljudi "katolički" ne znači "saborni" već "rimokatolički". Ovo nije niti tajna niti neka specijalna istina, prosto različita upotreba reči. 2. I mi pravoslavci i oni rimokatolici misle da su "originalni". Istina je da pravoslavna crkva nije prihvatala promene, tumačenja i hijerarhiju koje je rimokatolička uvodila. Papa nije postojao ranije niti je imao razlog da postoji. Stvar je u uređenju institucija, vlasti, moći. Svi hrišćani bi trebalo da imaju pravo na ispoved direktno pred Bogom, niko tu drugi nije potreban da posreduje. Za samu veru sveštenstvo skoro nije ni potrebno - dobar vernik se može biti i usamljen na pustom ostrvu. To su neke stvari po kojima se rimokatoličke institucije razlikuju od pravoslavnih. 3. Vera nije tradicija. Tradicija može da nastane iz vere i može da se razlikuje od jedne do druge grupe vernika. To na koji način i kada izvodi kojekakve manifestacije je deo tradicije a ne vere. Vera nas uči nekim osnovnim stvarima, dobrotama i pravilima. U našoj veri postoji jedan Bog, zapovesti, greh i oproštaj, raj i pakao. Svi jevreji, svi hrišćani i svi muslimani veruju u jednog istog Boga. Razlikuju se po tumačenjima i tradicijama. Ko misli da "oni imaju nekog drugog Boga" samo potvrđuje da misli da ima više od jednog, što ga čini da nije ni jedne od ovih vera. Ono što čoveka čini dobrim hrišćanskim vernikom je njegova dobrota, čovečnost pre svega drugog, pre bilo kakve veštačke i kasnije (posle Hrista) uvedene tradicije. Nažalost, ima mnogo onih koji tradiciju uzimaju kao jedinu stvar u veri a zaboravljaju na čovečnost i dobrotu. Naopako! 4. Većina i pravoslavnih i rimokatoličkih sledbenika veruje u iste stvari i nema apsolutno pojma niti o razlikama niti poznaje "svoju stranu priče". Samo sveštenstvo i ostali učeni, načitani ljudi, poznaju razlike. Da se razumemo - ne pričam o tradiciji i običajima nego o suštini vere. 5. Svi slave Božić 25. decembra. Jedni po starom, Julianskom kalendaru (veći deo pravoslavaca), neki po Gregorijanskom (korigovan Julianski, rimokatolici i dalje "izvedeni") od 1582. godine ili kasnije, neki po srpskom (!!! - još taćniji kalendar, Milankovićev, pravoslavci ali ne i srbi - srbi ga NISU prihvatili). Inače, Julianski kalendar su rimljani osmislili pre Hrista i nema veze ni sa hrišćanstvom ni sa srbima, a mi ga srbi slavimo kao nekakav svoj, umesto Milankovićevog). Ono što je ovde interesantno je što možete da izađete na ulicu bilo gde u svetu (pa i u Srbiju i Hrvatsku) i da pitate ljude da opišu svoj kalendar (npr. koje su godine prestupne) i garantujem da velika većina neće znati da da tačan odgovor. Neće znati ni šta je uzrok razlike između novog i starog kalendara, a svi se nekako diče svojim. Naime, svi će opisivati stari, rimski, Julianski kalendar koji Srbi nazivaju "srpskim" i "pravoslavnim". Da, i hrvati!

    • 16. decembar 2014 | 09:46

      toplistanadrealista

      @Srbin pravoslavac

      Vjera na zalost jeste tradicija, bar kad smo mi u pitanju.....

  • Spasoje

    15. decembar 2014 | 23:20

    Hmm.. Dobro jutro ....

  • Joco

    15. decembar 2014 | 22:44

    Nece mene niko prekrstavat u katolike ja ne pripadam njima ode ja u jehove svedoke a te ko j....

  • Dis

    15. decembar 2014 | 21:14

    Jesmo i mi i oni katolici ali mi smo Pravoslavci a oni su Rimo-Katolici!!! Crkva to ne krije nego mi ne slusamo to se prica na casovima Veronauke!

    • 26. decembar 2019 | 07:41

      Mara

      @Dis

      Na zalost, o tome se ne prica na casovima veronauke, tako da su nam deca totalno neupucena

  • Мањача

    15. decembar 2014 | 21:10

    Живела нам наса православна мајка Србија и Република Српска. Нема чистије вере од православне.

  • Алекса

    15. decembar 2014 | 20:05

    Прво реису објасни да је 21. век , а не 15. па онда забадај нос у хришћанство.

  • Pop voli prase

    15. decembar 2014 | 16:54

    Nema veze koji dan se slavi samo da se pije i jede...

  • Risto

    15. decembar 2014 | 16:53

    Po novom ce da se slavi bozic 15 decembra....

  • Gica

    15. decembar 2014 | 16:52

    Ja slavim bozic 1 aprila

  • JA

    15. decembar 2014 | 13:21

    Ma ja sam sa Bogom na direktnoj liniji,posrednik mi ne treba...a vi budite i katolici i pravoslavci i..šta hoćete..CRKVA je za mene korporacija kao COCA-COLA..

  • Srba

    15. decembar 2014 | 12:16

    ZIVELA SRBIJA I PRAVOSLAVNA VERA!!!Svi imaju pravo da vole svoju drzavu i veru samo kada to SRBIN cini onda je to greh.

  • draganBL

    15. decembar 2014 | 09:22

    znači, sada prisvajate i višeslavovu krstionicu? eee šokci, tada vas nije ni bilo na ovim prostorima. zar vam nije neki dan vaš istroričar objelodanio da ste tursko/mongolskog porijekla i da se protohrvati i dan danas mogu jedino naći u zagorju i međumurju i da je kod njih istaknut azijski gen sa krivim očima, uskom bradom...

  • Nektar

    15. decembar 2014 | 08:28

    Mi pravoslavci slavimo 25 decembra božić. po starom kalendaru. .po novom je 7 januar. Malo se informiši kad je promenjen kalendar i od koga.a što se u 2 svetskom ratu na silu u hrvatskom pokatoličilo 100.000 srba od fašističkog vatikana i musolinija, vi ste sramota 21 veka kao i nemci.doći će na videlo SVE.

  • pravoslav

    15. decembar 2014 | 08:20

    a koje su vjere bili adam,eva,... noje sa barke,... i Isus Hrist?

  • Poštar

    15. decembar 2014 | 08:00

    Muslimani su osvojili Vizant uz pomoć prijatelja. 4. krstaški rat.

  • Poštar

    15. decembar 2014 | 07:55

    Vi Bosanci muslimani ste bili tu još za vreme faraona. Vaš hodža je i napisao kuran.

  • DD

    15. decembar 2014 | 07:31

    PRAVOSLAVLJE JE STARIJE. I NEMA UJEDINJENJA. NEKA PRIZNAJU RASCEP I MNOGO TOGA.

    • 15. decembar 2014 | 17:03

      Алекса

      @DD

      Необразовани профи мрзитељу, јулијански календар су и у Риму користили до 1582. године. Размисли колико немаш појма, немој римокатолике доводити у непријатну ситуацију твојом глупошћу.

  • Vucz

    15. decembar 2014 | 03:44

    Sve ce ti se sine kazati ako te gospod Bog pomiluje i nekad budes imao priliku da pogledas video zapis, na veliku nedelju u Jerusalimu gde se svake godine pred uskrs ide putem Isusovog stradanja, spustanje ognja svetog na zemlju pogledaj ko ulazi u grob Isusov ko moli po par sati i sta se desava tom prilikom..videces i vase fratre gde u neverici gledaju tu lepotu..

  • Алекса

    15. decembar 2014 | 02:04

    Хвала за текст. Више пута сам написао значење речи католичка, а сад сте и ви то урадили, хвала опет, али има једна омашка у тексту, а то је да сте написали Римокатоличка црква. Црква је једна Саборна и Апостолска, тако да је римска епархија у шизми и док се не врати у окриље цркве, не може се називати црква.

  • ddd

    15. decembar 2014 | 01:59

    A gde je tu pecat?

  • Алекса

    15. decembar 2014 | 01:59

    Како нисте мењали веру? Да ли ти је познато такозвано друго крштење Хрвата? ПС Сад си зезнуо друге Хрвате који пишу да су Хрвати и православни и муслимани. Размисли пре него напишеш нешто колико то штети другим Хрватима:)

  • Алекса

    15. decembar 2014 | 01:53

    У 11 веку, 1054. године, од цркве се отцепио кардинал Хумберт, у име римског епископа, који је мртав, а нови је изабран 1055. године. Јулијански календар је од Јулија Цезара, а Грегоријански од 1582. године. Необразован си.

  • Dzoni

    15. decembar 2014 | 01:40

    Sve je vise ekumenista u spc

  • ddd

    15. decembar 2014 | 01:20

    Slagali su pape ili popovi i vas i nas jer ja ni u jedno od tih teorija ne verujem. I kada ne bi bilo religije i politike ljudi bi se vise voleli a manje ovako napadali zbog budalastina. Slava Rodu.

  • Brade

    15. decembar 2014 | 00:38

    U pitanju su ekumenisticke struje i pritisak jezuita iz Vatikana. Pokusavaju izbrisati pravoslavlje, jer pravoslavlje otkriva pravu prirodu njihovog "hriscanstva".

    • 15. decembar 2014 | 01:09

      damaskino

      @Brade

      Pre bi reko da su ovo New wave Melting pot struje!

  • Brade

    15. decembar 2014 | 00:34

    Bosanci? A odakle su oni dosli, sa Marsa? Blago tebi sa tvojim mozgom.

  • Srbislava

    15. decembar 2014 | 00:20

    Ti koji si napisao ovaj tekst nabijem te na kurac SRPSKI a i tebe koji budes ovo sankcionisao.Vi ste debilcine prave sto ne idete iz ove zemlje ako vam se ne svidja.Pedercine jedne smrdljive!

    • 15. decembar 2014 | 05:13

      Srbin u egzilu

      @Srbislava

      Kakva izopacenost u mladim ljudima pa to je strasno! Ti Srbislava, ko god da si, muskog il' zenskog pola, nisi normalna osoba! Pitam se iz koje su te bolnice za umobolne pustili za vikend, ali ti ocigledno nisu dali lekic za smirenje!? Ovaj narod je dotakao dno sa ovakvim mladim ljudima (pretpostavljam da je "srbislava" mladja osoba), punim mrznje i nasilnosti prema SVEMU sto je drugacije i razlicito! Savetujem svim mladjim ljudima koji zive u ovoj zemlji a koji imaju neke psihicke probleme, da se obrate za medicinsku pomoc, jer ako budu cekali previse bolest ce uzeti maha i neko ce nastradati od njihove ruke, ukljucujuci i njih same! Nasilje je postalo osnovni nacin komunikacije medju omladinom koja je ocito veoma psihicki obolela! Zabrinjavajuce i zastrasujuce!

  • croasanica

    14. decembar 2014 | 23:34

    Sta ovo sami popovi i svecenici na portalu cccccc

    • 15. decembar 2014 | 10:06

      Cimanje

      @croasanica

      Pa neko i vama Hrvatima da napravi konkurenciju na srpskim portalima.

  • David

    14. decembar 2014 | 23:34

    Prevodi nam bas idu dobro. Seriju cije je ime Big Ben u celome svetu mi prevodimo -Streberi. Nigde veza tu sa vezom nema. Tako i ovo pravoslavac znaci katolik!!!

    • 15. decembar 2014 | 00:20

      Brade

      @David

      Jesi ti procitao clanak?

    • 15. decembar 2014 | 00:46

      M

      @David

      Serija se zove Big Bang Theory, prevod iste je namerno opisnog a ne bukvalnog karaktera. Katolicnost ne znaci pravoslavno vec sabornost - nesto sto izmedju ostalih crkvi karakterise i pravoslavnu.

  • bla

    14. decembar 2014 | 22:45

    ahahahahah ima se otkrije na kraju da su katolici protestanti a protestanti budisti a budisti muslimani....ahahahahha....ja verujem u svoja dela ili ne dela....kakvi bre bogovi kakvi bakraci radi dobro i dobro ce ti se vratiti...i ne dozvoli da te niko maltretira....

  • Crni Gruja

    14. decembar 2014 | 22:39

    Božić je uvek i samo 7. januara. Mani te se gluposti.

    • 15. decembar 2014 | 01:48

      Ginekolog 100%

      @Crni Gruja

      Vojvodo kada ces ga slaviti na godinu,Mislim 2016????

  • Љиљана

    14. decembar 2014 | 22:36

    Наводно сви православци. Идете ли у цркву и колико често? Знате ли "Символ Вере"? Читате ли Библију? То је важно, а не да коментаришете нешто у шта нисте упућени, ви православци. Треба то бити у правом смислу те речи, и не површно, већ са разумевањем. Господе помози нам грешнима и да волимо своје непријатеље као и своје пријатеље.

    • 15. decembar 2014 | 13:56

      Goran

      @Љиљана

      Znaci vernik si ako ides u crkvu samo. Po meni najveci su gresnici oni koji idu u crkvu, jer verovatno su nesto zgresili pa se non stop mole bogu. Kako kazu svakom ko napravi neki greh u pravoslavnoj crkvi dovoljno je da se pokaje i gresi su mu oprosteni, dok u katolickoj mozes da platis da ti se greh skine. :/ Molim vas ne zanosite se, ako verujete verujte samo, BOG je jedan i svi smo mi isti pred njim bilo koje veroispovesti bili!!!

    • 30. oktobar 2016 | 07:27

      Zoki

      @Љиљана

      Volite neprijatelje a onda idete unedelju kod frattra da vam oprosti vase grehe!

  • O.o

    14. decembar 2014 | 22:26

    Ja samo ne znam u čemu je problem , naravno da smo mi Srbi katolici, ali postoje velika razlika između istočne katolicke (ili ti pravoslavne) Crkve i zapadne katoličke crkve.

  • Sibila

    14. decembar 2014 | 22:21

    Posle rusenja berlinskog zida, kao finalni proizvod demonske relativizacije svih stvari i vrednosti kao principa, usledice rusenje religijskog zida. Molim vas, pokusajte da proniknete u razmisljanje "Velikog uma" koji stoji iza sveopste relativizacije stvari. Nedopustivo je posmatrati sve samo iz svog ugla... Na delu je "umrezavanje" novog svetskog poretka u svim oblastima zivota... Od najsitnijih svakodnevnih stvari, pa do najdubljih i najkrupnijih... Po sistemu, jedite GMO hranu, divite se porno starletama, pljunite na porodicu, zivela gej kultura i bradate pevacice...i sad je jos Bog preostao... na kraju...

    • 15. decembar 2014 | 02:18

      damaskino

      @Sibila

      Ti ko da nisi čitala postulate Sionskog priorata

  • Дадо РС Данило

    14. decembar 2014 | 22:03

    Већ када си дошао до таквог закључка,треба да се запиташ ко је одобрио,а и сво вријеме подржавао "ислам"?Није то била Божија воља,него људско-звјерска промисао...

  • M

    14. decembar 2014 | 21:55

    Znaci nekim ljudima je simbol srpstva dogma koju su osnovali srednjovekovni Jevreji sa Srednjeg Istoka, a jednu verziju te dogme Srbiji prosledila, ili tacnije, nametnula Vizantija?? Stvarno?.....Ne, stvarno, gde ces naci nesto 'srpskije' od toga...a i na kraju krajeva, niti su svi Srbi pravoslavci, niti su svi pravoslavci Srbi....utuvite to u glavu vec jednom.

    • 15. decembar 2014 | 00:48

      ddd

      @M

      Bravo za komentar. Religija koju su nam silom nametnuli nas samo razdvaja. Ista krv a toliko religije i politike i ponajvise stranog uticaja. Slava Rodu.

  • Hercegovina RS

    14. decembar 2014 | 21:49

    Uzalud vam trud sviraci.

  • Дадо РС Данило

    14. decembar 2014 | 21:19

    Не чуди ме што нас развлачи ко како хоће,када основе своје вјере не знамо,када пљујемо на своју цркву када год стигнемо.Уништио нас је комунизам руку под руку са ватиканизмом.За све не упућене погледајте филм: Рат за душе.Тамо је доста тога овјашњено.

  • ZIS

    14. decembar 2014 | 21:16

    Glupost nad glupostima!! Pa svako ko je malo čitao o svojoj religiji zna da reč PRAVOSLAVE proizilazi iz pogrešnog prevoda koje je u stvari i bilo prvobitni naziv hrišćana koji su se opredelili ISTIČNOJ crkvi prilikom raskola koji su se pvobitno nazivali pravoverci jer u osnovi to i znači PRAVOVERJE koji su se smatrali naslednicima izvornog hrišćanstva A što se tiče ovog drugog dela nije li ISUS rekao GDE SE DVOJE MOLE _TU JE MOJA KUĆA (pismo smirnjanima od Ignjatija bogonosca je tako prevedeno kako unijatima odgovara)I zato ja kao Srbin pravoslavac više neću da okrećem drugi obraz ,vraćam se starom zavetu OKO ZA OKO -ZUB ZA ZUB

    • 3. maj 2016 | 23:35

      Ante

      @ZIS

      Pa kako bi bio Pravoslavni - a to je ispravan prijevod na ortodox na starolavenski, onaj koji ispravno slavi, ispravno i vjeruje - ako ideš na Stari zavjet. Nisi onda niti kršćanin, a kako bi onda bio Pravoslavac. Valjda je Pravoslavac Isusov učenik, pa ga mora - to nije ovako ili onako - do kraja slijedi. Zato kršćani imaju monahe i redovnike koji na radikalan način slijede Isusa Krista ili bi bar to trebali. A što se tiče molitve sve religije mole, ne samo kršćani. Sjeti se da Isus ama baš nije nikad učio učenike moliti, pa su ga oni molili: "Nauči nas moliti", pa im je onda govorio o "Oče naš". Dakako, ne može biti vjernik bez molitve, ali molitva je sredstvo a ne cilj. A što se tiče ortodoksije postoji i ortopraksija. Dakle, draga prijateljice, važnija je ORTOPRKSIJA od ortodoksije, a oboje su vrlo važni.

  • Zakon

    14. decembar 2014 | 20:53

    Svi ste vi ista g.. Probudite se

  • Dakle

    14. decembar 2014 | 20:44

    Vi kao da ne čitate napisano. Katolička na grčkom znači saborna, dakle radi se o sinonimima. Rimokatolicka crkva je ona čiji je centar Rim, dakle, papa, a Pravoslavna Crkva je ona koja se "katolizin = okuplja"

  • xxx

    14. decembar 2014 | 20:44

    Imam par pitanja za bracu Krcanje ? Da li covjek moze da bude NEPOGRESIV ? Da li je ispravnije Krz ili Krst ? Da li se vi Krizate ili Krstite ?

    • 14. decembar 2014 | 22:34

      000

      @xxx

      Bolje bi ti bilo da se malo opismeniš, nego što ovde mlatiš praznu slamu!!! Pa ti čoveče ne umeš pravilno da pišeš, a kamo li da nešto normalno pitaš!!!

    • 20. avgust 2016 | 08:54

      bj

      @xxx

      Ja sam Hrisćanin,ne krsćanin.krstim se ,ne krizam,i da papa nije glava Crkve,nego Hristos,kao sto i stoji u Svetom pismu.amin

  • Vuk

    14. decembar 2014 | 20:41

    Kakav pokusaj menjanja istorije....pa zna se sta znaci ORTODOX. To sto se danas zove katolicka crkva to se odvojilo od prave vere I postalo ovo sto je danas! Prava vera je ostala na pravom i jedinom putu I zato se zove ORTODOX!

    • 14. decembar 2014 | 22:34

      Leo

      @Vuk

      Kako je lepo biti nepismen i neobrazovan i glup

    • 3. maj 2016 | 23:28

      Ante

      @Vuk

      Dakako da se zna tko se je mogao odvojiti, odnosno tko je mogao postati šizmatik. Ne može valjda biti šizmatik patrijarh Irinej u odnosu na onog otpalog, smijenjenog episkopa s Kosoba ili nekog drugog. Tako nipošto ne može biti papa otpadnik niti šizmatik. Malo studirajte svete oce i historiografiju i dokumente, a također i deseto i 21. poglavlje Ivanova Evanđelja, kao i Petrovu poslanicu. Uvidjet ćete iz Evanđelja da nikad Krist nije dao drugim apostolima ono što je dao i posebno Petru. A da papa vrši jurisdikciju nad istočnim episkopima, pa i patrijarsima, čitaj kako ih smijenjuje, dodijeljuje palije i određuje slavlje kad ae ima slaviti Uskrs 180 g. u Maloj Aziji. čoitaj priajtelju, pa zbori pametno i pošteno, a ne s mržnjom, negol s ljubavlju kako nas uči Hristoj kojemu vjerujemo, a ne pričama i vrijeđanjima.

  • Marta Onjin

    14. decembar 2014 | 20:40

    Mi nismo stariji od gaziranog pića. Turci ili katolici izgledaju kao sam Hrist. Deda Mraz je protiv iluminata i masona, i to nije tajna. Ali, budisti će, po direktivi zapada, da nas pokatoliče. Suština svega je da je naš premijer veći i pametniji od Vatikana.

  • Vuk

    14. decembar 2014 | 20:37

    Pa I vi znate da ste srbi poreklom pa necete da se vratite korenima...tu ste bas tvrdoglavi, na nas nalik hahaha

  • Sava

    14. decembar 2014 | 20:36

    Citam komentare i ne mogu da verujem,aj sto ovi hrvati lupaju,ali me cude ovi da kazem srbi,o kojoj vi istoriji pricate,jel ona sto nam je skrojio zapad posle berlinskog kongresa,ne znate vi nista...upravo taj vatikan krije i najvecu tajnu srba,zbog toga i trazi ujedinjenje...

    • 14. decembar 2014 | 20:58

      FACCEo.

      @Sava

      Sava@ pa ti sve znas,izvini prosvijetli nas svojom istinom

  • Vuk

    14. decembar 2014 | 20:35

    Hrco@ Bravo hrco, sve si nam to lepo objasnio na cistom srpskom jeziku hahaha...halo bre, pricate srpski jezik I to vam je znak porekla I vama I vasem cvecu poturcenim pravoslavcima takozvanim bosnjacima!

  • xxx

    14. decembar 2014 | 20:32

    Sta je tu NOVO ili TAJNA ? To je samo nasa ne upucenost jer smo za 60 godina tako cvrsto prisvoili komunizam da smo postali veci komunisti od samih osnivaca komunizma. I iti taj komunizam nam je godinama ispirao mozak pa sad ne znamo elementarne stvari. Svi pravoslavni jesu KATOLICI = SABORNI ali ne i RIMO-KATOLICI. To sto mi skracujemo sve pa tako i RIMOKATOLIKE nazivamo KATOLICI i sad bi ovo trebalo da izazove neku osudu naroda prema crkvi zbog navodno nekog "TAJNOG" nazva. Smesno.

    • 14. decembar 2014 | 21:17

      Lala

      @xxx

      Ja ih jednostavno nazivam sizmaticimaili lepse latinima...i nista vise od toga.

    • 14. decembar 2014 | 22:43

      Student

      @xxx

      Bravo za komentar!

  • knez

    14. decembar 2014 | 20:30

    eeee budalo, ko ti dao prostor da napises budalastinu koju ni sam ne razumes!

  • KVzoki

    14. decembar 2014 | 20:29

    To može isto onda da se prevede da su katolici ustvari pravoslavci - glupost - to je bila jedna hrišćanska crkva nekad

    • 14. decembar 2014 | 22:38

      Karađorđije

      @KVzoki

      Ne može, jer su katolici u stvari punim imenom RIMOKATOLICI, a pravoslavna crkva je u stvari katolička (saborna).. nije ovo ništa novo samo ima dosta neupućenih.. stvar prevoda i pojednostavljenja (skraćivanja, često nepravilnog..)

  • Baki

    14. decembar 2014 | 20:26

    Naj veća razlika nas i vas je :logor Jasenovac,vaši crkveni veliko dostojnici su učestvovali i podržavali masovna ubijanja i pokrštavanja ljudi koji su druge vere ,a sada ono naj gore imali ste logore za decu čak i Nemci su se zgrażavali nad zločinima koje su činili ustaški zlikovci.Mi i vi nikad nećemo biti isti hvala bogu a ko laže nema sumnje nikada se niste iskreno izvinili za masakar koji ste počinili od 41do45 godine.Nażalost sve je gurnuto pod tepih posle drugog svetskog rata.

  • BataRaka

    14. decembar 2014 | 20:21

    Gledaj ti u svoje dvoriste I brini svoju brigu,slavi sta hoces I moli se kome zelis. Ne brini ti za nas

  • Cvrle

    14. decembar 2014 | 20:19

    A koji je to vas svestenik vaskrsao u proteklih 500 godina ? Pa ni jedan. Proslog "svestenika" kojeg ste hteli da proglasite svecem je bio dzelat. Bolje ti je da verujes u horoskop...

  • Deda

    14. decembar 2014 | 20:04

    Pa što nam se onda ne skinu više sa k....?

  • pajo

    14. decembar 2014 | 20:04

    od 3-11 veka je ORTODOKSNA CRKVA a posle raskola nastaje katolička ...knjigu u šake pa čitaj a ako si nepismen onda nisi slep gledaj ikone i freske po crkvama pa ćeš doći pameti i ti i slični

  • A.M.

    14. decembar 2014 | 20:02

    Mi smo ostali verni i nismo menjali mišljenja za razliku od vas, zato smo pravoslavni. Nismo mi u veru uveli ,,čistilište" nego vi. U veri postoje samo raj i pakao. Dali treba još neki primer?

  • X

    14. decembar 2014 | 20:02

    Zato se Sveti-oganj u Jerusalemu za vreme Uskrsa pali sam od sebe samo kad liturgiju cita pravoslavni svestenik a ne katolicki :-)

  • Dr.Mracni

    14. decembar 2014 | 20:01

    Nema veze.obe su se menjale svakih 50g?

  • pajo

    14. decembar 2014 | 20:00

    Hrco ko ti drma kavez sve do raskola hrišćanske crkve nije ni bilo katoličkog ogranka on je nastao posle 11 veka dakle nakon raskola a sve do tada je bila ortodoksna crkva a katolici su samo jedan od pravaca hrišćanastva kojio se iznedrio iz ortodoksne crkve...dakle ako je tačno ste vi hrvati primili hrišćanstvo u sedmom veku onda ste primili ortodoksni oblik hrišćanstva a kasnije ste se priklonili katoličkom obliku hrišćanstva ...poenta je da i nisi menjao veru jer je hrišćanstvo jedna vera a sve ostalo su ogranci..celokupno hrišćanstvo veruje u ISUSA HRISTA i to je ponta hrišćanstva

  • mrs

    14. decembar 2014 | 19:57

    nikada kraja u raspravama zatucanih hrvata i zatucanih srba... je...o vas ja sve... da li ste bre normalni ljudi? imate li vi mozga ikakvoga? zivite zivot jer imate samo jedan... ove gluposti pa za...le me da li mi je cukun deda bio kinez arapin hrvat srbin turcin ili siptar... ja sam ja i tacka...

  • Lepa bankarka

    14. decembar 2014 | 19:56

    Ako se nova era racuna rodjenjem Hrista, onda je to prvi januar. Raskol medju crkvama je nastao raspadom rimskog carstva kada je usledila I podela ba dva centra moci. Islam je napravljen na osnovama hriscanstva. Sve u svemu samo je jedan bog koji nas je sve stvorio, sve ostalo je propaganda!

  • Tata

    14. decembar 2014 | 19:56

    Vidi, nismo grci i ne citam latinski a najvise nisam katolik! Ovaj majmun koji pise ova sranja je sigurno katolik ili koji ne voli PRAVOSLAVCE pa na fin nacin hoce da kaze da pravoslavlje nije istinska vera pa bi trebalo da bude samo jedna vera. Pa novinaru ili sta si, treba da znas da je pavoslavlje najcistija vera.

    • 15. decembar 2014 | 00:56

      ddd

      @Tata

      Sve religije su stvorene da obmanjuju ljude ili kako bi crkva rekla stado. Ja verujem da nesto postoji i to zovem Bog, ali ne ove crkvenjake. A vi vernici proverite koje slave slavite. Nisu to hriscanske slave vec nase stare slave. Slava Rodu.

    • 15. decembar 2014 | 01:38

      Алекса

      @Tata

      Тата немаш појма, извини, али лупаш.

  • Zoran

    14. decembar 2014 | 19:54

    More mars tamo! Sad ste našli na taj način da nas trujete, epa nećete!

  • cvetko

    14. decembar 2014 | 19:51

    ustasa ne seri i kamen zna sta je i ko je rimokatolicka crkva lopovska i demonska tvorevina i naravno da sada mozete da lajete i serete za pravoslavlje svasta jer nas je rim i jbni vatikan satanizovali i pljackali vekovima svi lepo znaju kako je vatikan ubijao silovao spaljivao na milione hriscana iz kao verskih razloga vekovima unazad u jbne katolicke drzave je prostitucija bila dozvoljena da bi se pohlepni vatikan jos vise bogatio malo im je bilo sto su pljackali i jbg laju i jedu go.na i udri po pravoslavlje i ozloglasavaju i falsifikuju vekovima nase istorije i pisu kako njima odgovara pa i sada im je malo sto je jbni vatikan pun krvavog zlata i para sto su 2000 godina pljackali pa da se ujedine sveta pravoslavna i rimopakleno katolicka jbna jazbina da nas dopljackaju i preobrate u njihove marionete i u pravu si sine izaci ce istina i to ko je i sta je zaista vatikan i vasa vera i crkva uzmi na primer vasu demonskokatolicku osvestenu vodu posle nedelju dana se usmrdi a kad osvesta pravoslavni pop svetu vodu nikad se ne ukvari pozdrav.

  • pravoslavac

    14. decembar 2014 | 19:50

    I mi slavimo Božić 25.12. samo što je naš 25. 13 dana posle vašeg. Ne radi se tu o 25. i 7. nego kad su 25. i 7. A štop se tiče reči katolik, to se pogrešno koristi u našem jeziku jer smo i mi katolici, a šizmatici pod kontrolom pape su rimokatolici. Naše učenje se ništa nije promenilo već 2014. godina, dok vaše je promenjeno kako bi se privukli vernici i kako bi papa imao i svetovnu moć. Šta reći o indulgencijama, tj. kupovini opraštajnice grehova. I da, to još uvek važi kod rimokatolika.

  • Student

    14. decembar 2014 | 19:48

    Stvar uopste nije u tome da je ovo neka tajna,vec je u pitanju klasicno nepoznavanje termina!Pravoslavni su pravoslavni jer se odlikuju katolicanstvom,ne kako politika i svijet tumaci taj termin u svom ne poznavanju jezika,vec u onome sto taj termin znaci!Zato je za Zapadnu Crkvu ispravan naziv RIMOkatolicka crkva,a tokom vremena kod nas je termin katolicka crkva izjednacen sa rimokatolicka!I katolicka je termin koji je preovladao kod nas a zapravo je katolicanska pridjev koji je originalniji,tj.bolji.Kako god sabornom crkvom sebe smatraju obe crkve,jer obe ispovjedaju sabornost kroz Simvol vjere,samo jedni kroz termin katolicka a drugi kroz saborna.E sad sto su se prvopomenuti zadrzali na grckom terminu pored sveopste upotrebe latinskog jezika je nesto drugo.I sta znaci sabornost u shvatanju,tj.katolicnost kod Zapadne crkve a sta kod Istocne,je nesto drugo i sasvim sigurno kljucno pitanje.Zbog toga Zapadna Crkva za pravoslavne jeste Rimokatolicka crkva a ne samo katolicka crkva.A to i Zapadna crkva za sebe kaze-da je Rimokatolicka crkva!

    • 14. decembar 2014 | 22:34

      Petar

      @Student

      Katolikos znaci : Punina, sveopsti (a). To podrazumeva da je *katolikos* onaj (ono) oni koje SVE usvaja od Hristove poruke. Amin!

  • Ehhhh

    14. decembar 2014 | 19:47

    Gluposti. Ako vi hocete evropu i eu ja necu. Ja sam pravoslavac i tacka, a vi se ilkzujte

    • 15. decembar 2014 | 01:00

      ddd

      @Ehhhh

      Ja ne razumem kako neko moze da bude toliko kratkovid. Pa nisu svi srbi pravoslavci, zato se i odaljujemo jer mesamo religiju i narod. To je slobodna volja svakog coveka. Ali prvenstveno trebamo ostati Srbi. Slava Rodu.

  • Anonimus

    14. decembar 2014 | 19:12

    Hahaha smešan si,a uz to i neznalica

  • Mici

    14. decembar 2014 | 18:57

    Glupost, sve samo da se ujedine al ne moze to je kao sto ni andjeo i demon ne mogu zajedno.

    • 14. decembar 2014 | 20:37

      xxx

      @Mici

      Malo si pobrkao pojmove u 1. je nastalo Pravoslavlje a u 11. vijeku su rimokatolici nastali otisli u rakol i odvoili se od istinske crkve. Da je to tako samo provjeri Istoriju ili Povjest Hriscanstva ili ti Krscanstva i dogmate kod Pravoslavnih i Rimokatolika i sve ce ti biti jasno ko je kad nastao i ko se od koga odvoio.

    • 14. decembar 2014 | 20:56

      Dragan

      @Mici

      Nemas ti pojma uporedjujes neuporedivo. Demoni nisu nastali padom iz raja vec su njih sacinile Luciferove sluge koji sami po sebi nisu demoni. ..... e moj ti pokusaj malo da istrazis istoriju covecanstva i pravo poreklo nasih predaka. Tvoje rimsko katolicanstvo se mize takodjer podvesti pod " PALE ANDJELE " JER ne pridikuju pravu veru koja je nista drugo no kodeks ponasanja . Dragi moji komentatori istorija sveta je sasvim drugacija od one koja nam se servira od te iste "pale" rimokatolicke crkve . Zato se i istocna crkva odvojila od nje i sebe nazvala pravoslavnom jer niko sebe na ovom svetu nemoze nazvati bozijim sinom na ovom svetu pa ni rimski papa pod cijom stolicom leze hiljade prvednika poklani muceni i krvnicki ubijan u ime rimokatolicke crkve .... mene niko nemoze da stavi u isti kos sa rimokatolicima. Ja jikad nikog nebi silio da prihvati moju ver.

    • 14. decembar 2014 | 22:46

      Student

      @Mici

      Nije tako!

    • 14. decembar 2014 | 22:49

      Karađorđije

      @Mici

      Rimokatolička crkva je se odvojila, tako što je u 1054 god. promenila osnovnu definiciju hrišćanstva "simvol vere".. ostali centri hrišćanstva su nastavili da propovedaju po izvornom učenju.. nemaš veze..

    • 15. decembar 2014 | 01:42

      Алекса

      @Mici

      Шта је православље јело? Неразумљиво ти је писаније?

  • ddddd

    14. decembar 2014 | 18:54

    Hahaha odlucite sta ste turci ili katolici

  • M

    14. decembar 2014 | 18:52

    Ziveo Odin!

    • 14. decembar 2014 | 20:45

      Stari

      @M

      Tako je! Dosta nam je semitsko-azijatskog boga hrišćanstva, islama i judaizma! Slava evropskim bogovima!

    • 15. decembar 2014 | 01:16

      ddd

      @M

      Ili na nasem ja mislim Svarog. Nisam siguran. A nas vrhovni je bio Perun koga i danas slavimo kao svetog Iliju. Tu su jos Stribog, Crnobog, Triglav, Veles, Svetovid itd. Kako pise u bibliji da je Izraelski Bog rekao da verujemo symo njemu, da drugim Bogovima ne verujemo. Sva sreca pa smo stare slave zadrzali samo smo morali da im izmenimo imena. Ali su to nasi vec zaboravili. Slava Rodu.

  • Ok

    14. decembar 2014 | 18:51

    Kako god pravoslavlje je starije od svih drugih hrišćanskih crkava.Sveštenici,liturgije i sve drugo je isto kao što je bilo pre 2000 godin.Naši monasi izgledaju isto kao i sveci na ikonama pa i sam Hrist.Deda Mraz koga su popularizovali katolici simbolizuje Svetog Nikolu a upravo izgleda kao naši sveštenici samo što mu je poznati brend gaziranog piića dodelio crvenu odeću.Centralni oltar u Vitlejemskoj crkvi je pravoslavni.Spuštanje svetog ognja mogu samo pravoslavci i javlja se samo na pravoslavni Vaskrs.I tako dalje...

    • 14. decembar 2014 | 20:18

      BataRaka

      @Ok

      Bravo! Uzgred mi imamo ikone koje katolici ne priznaju vec se klanjaju tamo nekim njihovim kipovima I jos 1000 razlika je izmedju nas I ostalih hriscana(katolika,protestanata,jehova,subotara I ostalih...)

    • 14. decembar 2014 | 20:29

      maja

      @Ok

      Pravoslavka sam ali zivim u katolickoj drzavi i znam da imaju i Sv. Nikolu i Deda Mraza ! Znaci nije isto !

    • 14. decembar 2014 | 21:19

      Ok

      @Ok

      Šta pričaš ti? Saberi se.To neobjašnjivo čudo javlja se samo na pravoslavni Vaskrs.Katolici su pokušavali nije im uspelo.Kada su isterali pravoslavne iz hrama grom je tada udario u stub crkve i tako im zapalio sveće.I dan danas stoji pukotina na tom stubu.Od tad više nikad nisu izbacili vernike na taj dan.Imaš snimke na yt,pogledaj.Prvo neobjašnjivo blicanje,pa se upale sveće i plamen ne peče.Nije materijalan.Ljudi se po licu žare..Deluje ovako nestvarno ali hvala Bogu postoje snimci.Pogledaj.

    • 14. decembar 2014 | 22:40

      Marvenjak

      @Ok

      Dođi ću te lečim za dzabe. Kad mogu lečit konje i volove mogu i tebe.Čini mi se da je to isto.

    • 14. decembar 2014 | 22:50

      Student

      @Ok

      Treba da te je stid zbog komentara,ali da,kod tebe toga nema,zato ovako i stvaras u svojoj glavi!

    • 15. decembar 2014 | 13:50

      Petar

      @Ok

      More, reci ti meni i svi mi recite: Da li smo prevashodno hriscani ili Srblji? Koje je prvo svakome ponaosob???????? To je bitno i tacka i Amin!

  • Srbin

    14. decembar 2014 | 18:45

    Sada ce nas cenjeni premijer po direktivi zapada da nas sve prevede u katolike pod izgovorom da je to isto.

  • Bulidža

    14. decembar 2014 | 18:35

    Ni u šali ne pominjite da smo slični katolicima. Oni su otpadnici od hrišćanstva i tokom istorije su nam naneli veliko zlo.

  • Dr.Haus

    14. decembar 2014 | 18:34

    Ma daj ne lupaj,prvo nauči o pravoslavlju pa tek onda piši

  • Mici

    14. decembar 2014 | 18:33

    Glupost, sve samo da se ujedine al ne moze, to je kao sto ni andjeo i demon ne mogu zajedno.

  • Zuluf

    14. decembar 2014 | 18:31

    I što sadSrbi pa katolici, ko bi reko.

  • Jasna

    14. decembar 2014 | 18:24

    Pravoslavno ili ortodoksno znaci pravo sluzenje Bogu.Ili pravo verovanje Boga ili Oca Sina i Svetoga Duha. Tako da ovo objasnjenje da su pravoslavci katolici nikakvog smisla nema.Da nekazem nesto drugo.

    • 14. decembar 2014 | 20:07

      pajo

      @Jasna

      nikola ne lupetaj od trećeg veka pa do danas to je ortodoksna crkva a svi bočni ogranci u hrišćanstvu su nastali od prave i jedine hrišćanske vere -pravoslavne

  • duvan kava télégraf

    14. decembar 2014 | 18:23

    Jà Sam Srbin pravoslavac ! Post postim ! Slavu slavim ! Ko hoce ravno mu do Vatikana !

  • gaga

    14. decembar 2014 | 18:21

    Zasto pisete nebuloze? Sve do 1054, kada je doslo do raskola, crkve su se podjelile na katolicku i pravoslavnu, i jos nekoliko. Kada je doslo do raskola, Pravoslavci su nastavili da vjeruju u boga kako su i prije raskola, tj. nisu mjenjali misljenja, dakle mi smo samo Hriscani, a ne pravoslavci, jer su nam to namjetnuli. A oni su smao katolici.

    • 15. decembar 2014 | 01:56

      Алекса

      @gaga

      Којих још неколико је настало цркви 1054. године:)? Куку глупости:)

  • toplistanadrealista

    14. decembar 2014 | 18:19

    Samo nastavite, to je jedini uslov i sustina svega, znate glupo i providno je bilo i ne priznavanje kosova!

  • Bes@

    14. decembar 2014 | 18:17

    Sve jedno?

  • Knez Arsen

    14. decembar 2014 | 18:15

    Sta je tu sad tajna? Oni nisu katolici vec Rimo-katolici.

    • 14. decembar 2014 | 19:52

      Student

      @Knez Arsen

      Bravo!Bar jedan normalan komentar!Napisao sam i sam poduzi komentar,samo ne znam hoce li ga objaviti.

  • mordecai

    14. decembar 2014 | 18:15

    a svi su u stvari budisti nego cute

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA