STRAŠNO UPOZORENJE: Cunami koji dolazi potopiće ceo Mediteran! (VIDEO)

Seizmolozi su otkrili da Mediteransku obalu periodično pogađaju megazemljotresi i cunamiji na osnovu dokaza pronađenih u uništenoj luci na Kritu. Ipak, nijedna zemlja na ovoj obali nije pripremljena za ovu katastrofu

  • 13

Priroda ume da bude strašna i periodično podseća na njenu veliku razornu moć. Visoki, džinovski talasi koji brišu sve pred sobom uništili su 26. decembra 2004. godine severnu Sumatru gde je život izgubilo preko 150.000 ljudi. Zemljotres u Tohoku je 11. marta 2011. izazvao cunami visine 10 metara u kom je nastradalo 10.000 ljudi, a 9.000 je nestalo.

Naučnici sada pokušavaju da zaključe koja mesta na planeti su ugrožena, kako bi sprečili katastrofu i spasli ogroman broj života.  Ovom temom bavila se emisija "Sledeći megacunami" na TV "National geographic", gde je između ostalog zaključeno da su dva cunamija, koja su iznenadila naučnike, ukazala na potrebu posmatranja događaja iz dalje prošlosti.

Seizmolozi, naime, sada istražuju i prikupljaju dokaze o tome kada su se u istoriji dogodili megazemljotresi u blizini obala.

CEO SVET JE PLAKAO: Na današnji dan pre 10 godina poginulo je 230.000 ljudi (FOTO) (VIDEO)

Površina Zemlje sastoji se od tektonskih ploča koje se pomeraju i preklapaju. Kada ploče klize jedna preko druge bez prepreka, opasnost ne postoji. Ipak, na nekim mestima preklapanja, zonama subdukcije, dolazi do zapinjanja koje vremenom stvara ogroman napon.

Na tim mestima stvaraju se zone u kojima dolazi do gomilanja elastične energije. Kada napon probije prepreku, nakupljena elastična energija izaziva megazemljotres koji stvara džinovske smrtonosne talase, cunamije, koji uništavaju sve pred sobom.

Zone subdukcije nalaze se svuda po površini Zemlje. Jedna od njih, Helenski jarak, nalazi se na Mediteranu. Naučnici sada imaju dokaz da je jednu istorijsku luku na severnoj obali Krita u prošlosti potpuno uništio cunami. Nanosi zemljišta dokazuju da Mediteransku obalu periodično pogađaju megazemljotresi i cunamilji. Ipak, nijedna zemlja na ovoj obali nije pripremljena za ovu katastrofu.

Japan obeležava treću godišnjicu katastrofalnog cunamija (FOTO)

- Jedno je sigurno, megazemljotres će se ponoviti, ali ne znamo kada - kaže grčka naučnica koja se bavi proučavanjem cunamija i pokušava da predvidi kada će se oni dogoditi.

Američka pacifička obala takođe ima svoju zonu subdukcije. Jarak Kaskadija u prošlosti je izazivao cunamije o čemu svedoče i predanja nekih indijanskih plemena. Naučnici imaju dokaze koji nepobitno pokazuju da se megazemljotresi i cunamiji na toj obali događaju svakih 240 godina.

Od poslednjeg cunamija prošlo je 314 godina, što znači da severnu obalu Amerike u svakom trenutku može pogoditi ova katastrofa.

PET NAJVEĆIH KATAKLIZMI U 21. VEKU: Cunami, Sendi, Katrina, Fukušima i Haijan (FOTO) (VIDEO)

- Može se desiti za 100 godina, ali može se desiti i sutra. Ne možete pobeći cunamiju. Morate da odete pre nego što on stigne - konstatuje seizmolog Kris Goldfinger.

Ni Sumatra nije završila sa cunamijima. Naučnici su otkrili naslage peska koji ukazuju da se oni redovno dešavaju u tom području i to u nejednakim intervalima. Sledeći se može dogoditi za 500 godina, ali je sasvim realno da se dogodi i u narednih desetak godina.

Jedini način zaštite od cunamija je izgradnja naselja na visini na kojoj će biti sigurna od talasa i izgradnja zgrada od dovoljno čvrstih materijala.

(A. Batoćanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • rt

    27. decembar 2014 | 01:44

    Sve mi ovo lici na moze biti ili ne biti..Mozes voziti auto 50 godina i da se ne slupas a mozes i sutra lupiti u banderu..

  • petar bato

    27. decembar 2014 | 10:44

    Vi u Srbiji ste bar spokojni, neće vas zapljusnuti ni sa koje strane.

  • Ode Venecija

    27. decembar 2014 | 09:48

    A i ako može da se dogodi ne može sigurno tog inteziteta kao na otvorenim morima i okeanina.Mediteran je upak sa svih strana okružen kopnom Evrope,Afrike i Bliskog Istoka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA