Ovo su najbolje okićene jelke sveta! (FOTO)

Provirite u Vašington, London, Rim, Vatikan, Varšavu i ostale gradove koji se diče svetlima i bojama, a još više radošću svojih stanovnika i turista

  • 3

Novogodišnji i božićni praznici obeležavaju se širom sveta, a u njima uživaju porodice i prijatelji bez obzira na religiju, rasu ili nacionalnost. Iako možda to nije u skladu sa tradicijom i običajima nekih, ipak se prepuštaju čaroliji. Retko ko može da odoli gigantskim jelkama i ostalom svetlećom dekoracijom, koje krase centralne trgove svetskih prestonica.

Bilo da su na njemu pahulje, mašne, zvezde, bombone, kugle, svetleće trake ili veštački sneg, ukrašeno drvo vas neće ostaviti ravnodušnim. Dok je za neke pregršt ukrasa na uličnim banderama i građevinama kič, uzalud potrošen novac i samo najava postpraznične depresije, za druge sve to predstavlja užitak i radost koju očekuju cele godine.

Ovako izgledaju novogodišnje jelke gradova kojima se dive ljudi širom sveta:

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na trgu Svetog Petra u Vatikanu divnim lampionima diskretnih nijansi ukrašeno je božićno drvo staro 70 godina. Ovo drvo visoko 25,5 metara nalazi se ispred Bazilike Svetog Petra, a u središtu prelepog prostora koji ima zatvoreni i otvoreni deo, dve fontane upotpunjuju doživljaj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bela kuća svoju jelku tradicionalno ukrašava još od 1964. godine, a tradicija se nastavlja i na dočeku 2015. godine. Bela smrča putovala je iz šume u Minesoti od oktobra do novembra dok nije dospela u prestonicu Ujedinjenih nacija. Okićena je hiljadama ukrasa koje su pravila deca iz različitih zajednica, i koji predstavljaju poklon "Zemlje sa 10.000 jezera".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prekrasnu arhitekturu Rima i Vojnog muzeja, osvetlela je jelka koja je postavljena ispred spomenika Neznanom borcu. Blistavi lampioni i autobus koji prolazi usporenom brzinom, stvaraju neverovatne prelive i spektre boja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nemci na božićnom sajmu u Dortmundu u Nemačkoj dive se dekoraciji koja sija na kiši, dok očekuju prvi sneg uprkos dvocifrenim temperaturama. Ovo drvo visoko 45 metara ukrašeno je sa čak 48.000 sijalica i 1.700 crvenih omorika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kod naših suseda, jelka je ukrašena skromnije povodom novogodišnjih i božićnih praznika, ali to nije razlog da Makedonci ne uživaju u divnoj atmosferi uz muziku uličnih svirača i raznih performanasa na trgu u Skoplju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Londonu se deca i mladi raduju predivnom božićnom drvetu ukrašenom belim kuglama, gde se i održavala dobrotvorna zabava, kojoj su pored stotina ljudi, prisustvovali i beli jeleni lopatari, simboli Nove godine i putovanja Deda Mraza.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Litvanija se ponosi svojom neobičnom i originalnom jelkom koja predstavlja oblake i anđele na njima, pa se posmatračima čini da lebdi zahvaljujući tim belim motivima neba.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, među ogromnim neboderima i poslovnim centrima, montirana je ukrašena jelka. Ono što je čini posebnom je veštački sneg čija je uloga da dočara praznike i njihovu čaroliju.

Foto:AP/Tanjug Foto:AP/Tanjug

Poljaci su u srcu svoje države, Varšavi, stvorili prekrasnu svetleću skulpuru u kojoj uživaju i oni ali i svi turisti koji putuju kako bi dočekali praznike na trgovima evropskih prestonica. Na ovoj prazničnoj jelci, nalaze se ogromni sjajni slatkiši koji čine ovo drvo možda najslađim na svetu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naravno, i Beograd može da se pohvali svojim umetničkim delom visokim 15 metara, kao i Trgom otvorenog srca, gde je praznična atmosfera najbliža i najtoplija, jer nigde nije kao kod kuće.

Želimo vam lep provod ako putujete negde, a još bolji ukoliko ostajete ovde!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA