KOLIKA JE TEMPERATURA U PAKLU? Šta kaže Biblija, a šta nauka

Ma kako izgledala kao besmislena, ova pitanja su zapravo samo zadaci iz fizike koji su formulisani na neobičan način

  • 5

Da li je svet prokletih vreo ili zamrznut? Ako se već vekovima tako dobro poznaju najsitniji detalji Gehene, večnog mučilišta, da li se nekakvim proračunom može odrediti i temperatura na kojoj se kuvaju grešnici? U kolikoj zapremini i pod kojim pritiskom se nalaze?

Ma kako izgledala kao besmislena, ova pitanja su zapravo samo zadaci iz fizike koji su formulisani na neobičan način.

- A strašljivcima i nevernima i nečistima i ubicama i bludnicima i idolopoklonicima i svima lažama, njima je udeo u jezeru koje gori ognjem i sumporom, što je druga smrt - kaže se u Otkrivenju Jovanovom (21,8), iz čega se može svašta zaključiti, ali je za fizičko razmatranje najvažniji zaključak da se sumpor u Paklu nalazi u jezeru, dakle u tečnom stanju.

Sumpor je nemetal koji prelazi u tečno stanje kada se zagreje iznad 110-120o stepeni. Njegova tačka ključanja se nalazi na 444,6 stepeni, tako da se na višim temperaturama od ove pretvara u gas. Dakle, ako je u njemu sumpor tečan, temperatura Pakla ne može biti niža od 120 stepeni, ali ni viša od 445 stepeni jer u tom slučaju ne bi bilo sumpornog kupališta za grešnike.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Šta mislite gde je toplije u Raju ili Paklu? Temperatura Sunčeve kore je 6000 stepeni, a volframove niti u sijalici 3000 stepeni, tako da Pakao čak i kad ima svih 445 stepeni baš i nije naročito vreo.

Jedan neobičan proračun čak uspeva da pokaže kako je takav Pakao hladniji od Raja. Odavno poznat kao urbana legenda, objavljen je prvi put sedamdesetih godina XX veka u američkom udžbeniku Primenjena optika, a prema komentaru urednika, do njega je prvi došao jedan “obližnji fizičar” dvadesetak godina ranije. U računu je očigledno koristio teze iz Starog zaveta i, ni manje ni više nego Štefan-Bolcmanov zakona o toplotnom zračenju

Kako se utvrđuje temperatura Raja? U Knjizi proroka Isaije (30,26) kaže se da će za blažene u Raju „svetlost mesečna biti kao svetlost sunčana, a svetlost će sunčana biti sedam puta veća, kao svetlost od sedam dana, kad Gospod zavije uboj narodu svome i isceli rane koje mu je zadao“. Dakle, Raj apsorbuje istu količinu toplote od Meseca kao i Zemlja od Sunca, dok mu od Sunca stiže sedam puta sedam, to jest 49 puta više energije nego što je Zemlja primi od Sunca. Dakle, u zbiru u Raj stiže 50 puta više energije nego na Zemlju. Pomoću ovog podatka, može se odrediti temperatura u Raju.

Foto: Tanjug/AP/The Telegraph, John Badman Foto: Tanjug/AP/The Telegraph, John Badman

Zračenje koje pada na Raj zagrevaće ga do one temperature na kojoj će doći do termodinamičke ravnoteže između primljene i emitovane svetlosti. To znači da Raj ne samo da dobija već i gubi 50 puta više toplote od Zemlje. Odavde se, prema Štefan-Bolcmanovom zakonu, dobija da je (Tr/Tz)4=50, gde je Tr temperatura Raja, a Tz Zemlje. Zamenom srednje vrednosti temperature Zemlje Tz, što je je oko 27o (300oK), jednostavnim računom se dobija da je temperatura Raja čitavih 525o (798K).

Međutim, nije baš tako. Ako se vratimo i preispitamo jednostavni „sumporni dokaz“ kojim je određena temperatura samog Pakla, zaključak kako je Pakao hladniji od Raja ne mora biti sasvim tačan. Naime, tečni sumpor prelazi u gas na 444,6o ali pod uslovom da u okolini vlada normalan atmosferski pritisak. Ali, koliki je pritisak u Paklu?

Pakao se naziva Gehena prema dolini sina Hinomovog, u blizini Jerusalima, mučilištu gde su prema Drugoj knjizi o carevima prinošene ljudske žrtve bogu Molohu, mestu koje je posle jevrejskog iznganstva u Vavilonu postalo lokalna deponija otpada i opšti sinonim za Pakao. Na osnovu poznate površine ove doline od sedam miliona kvadratnih metara, belgijski mislilac Neiht je još 1877. izneo dokaz o zapremini doline Gehene i broja duša u njoj.

Foto-ilustracija: Foter/purplemattfish Foto-ilustracija: Foter/purplemattfish

Pretpostavljajući da je od početka vremena do danas u Pakao stiglo 29 milijardi biliona (1021) duša, američki fizičar, doktor Tim Halej je pre nekoliko godina odredio pritisak Pakla i presipitao dokaz iz Primenjene optike. On je pretpostavio da je gustina večnog mučilišta ravnomerna, da su duše složene u najviše dva sloja jer bi u suprotnom grešnici iz srednjih slojeva manje patili od onih u spoljnim i da je prosečna visina jedne duše 1m, što je srednja vrednost između bebe i odrasle osobe.

Američki fizičar Tim Halej je na osnovu poznate površine odredio zapreminu prazne Gehene i zapreminu koju zauzimaju duše do sada prokletih. Kako je proces punjenja Pakla dušama izotermski, Halej je pomoću jednačine stanja idealnog gasa izračunao da u današnjem trenutku u Paklu vlada pritisak od čak 1500 atmosfera. Prilično neugodno okruženje za one koji se u njemu zateknu. Međutim, kako god da je dušama, to je prevelik pritisak za prelaz sumpora u gasovito stanje na temperaturi od 525 stepeni, što znači da je temperatura u Paklu ipak viša nego u Raju.

(Telegraf.rs / Izvor: elementarium.cpn.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • lav

    20. januar 2015 | 08:47

    To samo Bog zna

  • sale@sale

    20. januar 2015 | 16:12

    S obzirom da se u Bibliji i ne spominje postojanje pakla,jer i ne postoji,onda je ovo ispitivanje iz tog ugla potpuno nepotrebno...i ne dokazuje ništa

  • momazver

    20. januar 2015 | 12:02

    Besposleni fizicari i jarice krste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA