NA ČASOVIMA SA ČUKUNUNUČIĆIMA: Ovo je najstarija učenica na svetu! (VIDEO)

Prisila Sitienei je 65 godina u svom rodnom selu Ndalat radila kao babica i porodila je skoro sve žene iz tog mesta, ali za obrazovanje zbog teškog života nije mogla da stekne. Sada joj se pružila mogućnost koju ne želi da ispusti

  • 2

Prisila Sitienei je 90-godišnja Kenijka koja je najstarija učenica na svetu, a na časove ide zajedno sa svojim čukununucima. Ona nosi školsku uniformu poput ostalih, i sedi u prvoj klupi.

Pre pet godina je upisala osnovnu školu "Leaders Vision Preparatory School", a pre toga je 65 godina bila babica u svom rodnom selu Ndalat koji se nalazi u dolini Rift, i može da se pohvali time da je u tom mestu porodila skoro sve žene.

Kao što sva deca ima svoje nadimke, i njeno je Gogo, što inače na kenijskom jeziku znači baka. Iako je ušla u desetu deceniju, njoj ne pada teško da na vreme uradi domaći zadatak, a kako kaže, oduvek je želela da završi školu, ali nije mogla ranije.

- Želja mi je bila da pročitam Bibliju, a osim toga, moj cilj je da podstaknem decu da završe školu, a ne da je napuste, kao što sam ja to uradila. U Keniji je problem što danas deca rađaju decu, a to automatski znači da moraju da napuste školovanje, što nije u redu - rekla je Prisila, i dodala da njenu školu pohađaju i stariji i mladi, koje ona konstantno podseća da redovo dolaze na časove.

Printskrin: Youtube/BBC News Printskrin: Youtube/BBC News

- Mnogi od njih se vade na to da im je teško da dođu zbog svojih godina, ali im to nije opravdanje, jer ako ja mogu da dođem sa 90 godina, mogu i oni - jasna je bila ona.

Iako je situacija u Keniji teška, niko ne bi trebalo da zanemari obrazovanje. Prisili teško pada to što stalno viđa decu koja su napuštena, ili su nesrećnim spletom okolnosti ostala bez roditelja, koja uzaludno hodaju po ulicama.

Direktor škole David Kinjandžui, kaže da je uveren da će Gogo svima poslužiti kao dobar primer.

- Ona je blagoslov za našu školu. Glavni je motivator svim učenicima, kako mladim, tako i starijim. Svi je vole i uče zajedno sa njom. Mislim da napreduje vrlo dobro, ako se uzmu u obzir njene godine - rekao je on.

Prisila nije propustila ni jedan čas, a pohađa matematiku, engleski, ples, glumu i pevanje, dok slobodno vreme koristi kako bi svojim "drugarima" iz odeljenja pričala o lokalnim običajima, kako bi sprečila da se njihova tradicija zaboravi.

Devojčica koja ima 11 godina kaže da joj je Gogo najbolja drugarica jer joj priča najlepše i najbolje priče, a drugi njeni drugari kažu kako je ova vremešna bakica najbolja u disciplini.

- Ona je divna, uvek nas ućutkuje i pazi da na času vlada mir i tišina - rekao je jedan od učenika, a Prisila je dodala da je jedna od njenih najvećih želja da na nekog od učenika prenese "veštinu" porađanja žena.

- Želim svoj deci sveta da poručim da je obrazovanje najveće bogatstvo. Ukoliko ste obrazovani, možete da budete šta god da poželite, bilo to doktor, advokat, pa čak i pilot - zaključila je Prisila kod koje žene iz sela i dalje dolaze da je porode, jer u nju imaju najviše poverenja.

(Telegraf.rs / Izvor: Bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA