MISTERIJA VATRE KOJA GORI NA VODI: Ovo je najbolje čuvana vojna tajna u istoriji!

Alhemičari iz Konstatinopolja su napravili oružje koje je vekovima bilo obavijeno velom misterije

  • 7

"Grčka vatra" je u srednjem veku bila strah i trepet za "ceo svet", gotovo u istoj meri kao danas što je to atomska bomba. Reč je o zapaljivom oružju koje je koristila vojska Vizantijskog carstva, a prema priči koja i dan-danas živi, napravili su je alhemičari iz Konstantinopolja.

Grčku vatru su u početku koristili kao Molotovljev koktel, a kasnije kao džinovske bronzane cevi montirane na ratne brodove iz kojih su ispaljivali oružje na neprijateljske brodove.

Ono što ju je posebno izdvajalo u odnosu na druga oružja je što je mogla da gori i na vodi!

Bilo je čak i manjih vrsta koje su se mogle koristiti u stilu modernih bacača plamena.

Međutim, njena najveća misterija je ležala u tome što je gorela sve dok je brod na površini, a "sama od sebe" bi se gasila kada bi objekat bio potpuno uništen.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

A ŠTA JE U STVARI "GRČKA VATRA"?

To je primtivni oblik napalma, vrsta "lepljive" vatre koja je korišćena u odbrani Carigrada od napada arapskih osvajača.

Foto: Assassin's Creed Foto: Assassin's Creed

Iako je vekovima predstavljala pravu vojnu tajnu, veo misterije je danas u velikoj meri razbijen. Naime, moderne vojske koriste slična oružja godinama. Ipak, ono što je najsličnije grčkoj vatri - napalm - nije usavršen do ranih 1940-ih, a to samo govori da je ova tehnologija bila izgubljena nekoliko stotina godina.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Oružje "grčka vatra" je "nestalo" nakon pada Vizantijskog carstva, a naučnici godinama pokušavaju da pronađu magičnu formulu pomoću koje je pravljeno.

Moderne teorije sugerišu da je oružje verovatno bilo koktel napravljen od nafte i drugih hemikalija, uključujući kalcijum oksid, kalijev nitrat ili sumpor.

(S. Žerajić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • EU

    10. februar 2015 | 21:46

    Ima je i u seriji Game of Thrones kada Kraljevu luku brane od Baratheona

  • давно

    10. februar 2015 | 23:24

    Сећам се ове прве слике, била је у уџбенику из историје за 2. разред средње школе. Чини ми се да се слика везује за 7. век. У књизи је писало да су користили креч(калцијум-оксид).

  • sone

    11. februar 2015 | 11:32

    Zato ih je top na kraju udesio,uvek pobedjuje onaj koji ima modernije oruzije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA