DA LI I DELFINI TUGUJU? Ova dirljiva scena ih je razotkrila!

Istraživanje u kom su učestvovali naučnici sa Porto univerziteta u Portugalu, a koje je sprovedeno na delfinima iz Atlantika, prikazalo je da su i delfini, poput ljudi, veoma emotivna bića

  • 3
Nova godina, delfin i mladunče Foto: AP/Tanjug

Istraživanje sprovedeno na delfinima iz Atlantika pozalo je da i ove životinje osećaju tugu i žale za mrtvim članovima porodice.

Kako prenose elektronski mediji, za mrtvim članovima porodice žale i morske vidre, foke, majmuni i slonovi.

Istraživanje je sprovedeno na delfinima iz Atlantika, a naučnici sa Porto univerziteta u Portugalu proučavali su dva slučaja tugovanja, od kojih je jedan primetio i snimio operater turističkog broda.

Četiri odrasla delfina su svojim telima i glavama pridržavala mrtvo mladunče skoro pola sata pre nešto što su ga ostavili i nastavili dalje.

Drugi slučaj je primetio član istraživačkog tima - delfin za koga je pretpostavio da je ženka pridržavao je, verovatno, svoje mrtvo mladunče na površini vode.

Glavni naučnik ovog istraživanja Filipe Alves navodi da postoje zapisi da su delfini svoje mrtve potomke nosili na leđima i na taj način oplakivali i više dana i veruje da su delfini iz Atlantika emocionalno inteligentna grupa, iako je to teško dokazati.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Prc

    6. februar 2015 | 02:20

    Najlepsa stvorenja <3

  • Jeca

    6. februar 2015 | 01:16

    Pa duse!!! Naravo da su emotivni i jako pametni!!!

  • Lilly

    6. februar 2015 | 04:34

    Razlika izmeju ovih zivotinja i sisara kao sto su delfini i coveka je ta sto covek ima razvijenu emostivnost zasnovanoj na uslovnoj ljubavi, dok zivotinje i sisari imaju razvijenu emotivnost zasnovanoj na bezuslovnoj ljuvavi prema svojim bliznjima. Stop i tu je kraj svake price! Da nije ovako kako ja mislim, ne bi svakoga dana bili uzasnuti desavanjima svakodnevnim crnim hronikama "ljudske empatije" jedan prema drugome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA