IMAJU ZLATA KO BLATA: A siromašniji su od Srbije! (FOTO) (VIDEO)

Kako se veruje, upravo su stanovnici oni koji uspevaju već godinama da drže kamen na istom položaju. Oni su jako siromašni, ali poseduju velike količine zlata koje lepe na ovaj kamen, kako se on ne bi skotrljao niz liticu

  • 5
Foto: Wikimedia/Yves Picq Foto: Wikimedia/Yves Picq

Kyaiktiyo Pagoda je još jedan u nizu neobičnih budističkih hramova, poznatiji pod imenom Zlatna Stena ili Zlatni Kamen. Nalazi se na Mianmaru (prošli naziv Burma). Predstavlja najvažniju Budističku hodočasničku lokaciju na 7,3 metara visokom i 15 metara širokom zlatnom kamenu u Mijanmaru.

Još uvek nikome nije jasno šta sprečava ovaj ogromni kamen da se ne skotrlja niz liticu i kako je zaista dospeo na nju, ali ovaj zlatni kamen ostavlja bez daha sve one koji ga posete.

Kako se veruje, upravo su stanovnici oni koji uspevaju već godinama da drže kamen na istom položaju. Oni su jako siromašni, ali poseduju velike količine zlata koje koriste da bi lepili na ovaj kamen, kako se on ne bi skotrljao niz liticu. Ukoliko bi se to desilo, veruje se da bi nestao budizam s lica zemlje.

Prema legendi, sam Buda je dao svoj pramen kose jednom pustinjaku koji je taj pramen poklonio kralju. Kako bi mu uzvratio, kralj je pustinjaku ponudio kamen u obliku glave, koji je izvukao iz okeana uz pomoć moći. Tada je kralj izgradio malu pagodu na vrhu kamena u kojoj je sačuvao Budin pramen kose. Od tog trenutka, hodočasnici su pohrlili na ovu lokaciju.

Foto: Wikimedia/Hybernator Foto: Wikimedia/Hybernator

Ova građevina je jedna od najpoznatijih i jedinstvena je u svetu, zbog čega privlači hiljade turista svake godine.

Hodočašće je na svom vrhuncu tokom dana Tabaung, kada se 90.000 sveća zapali na ovoj lokaciji, a zlatni kamen obasja celo nebo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • irina

    23. mart 2015 | 15:39

    Zasto ne objasnite da je lepljenje zlatnih listica deo tradicije I vere, ne bogatstva. I ne samo na tom mestu, vec su sve statue Buda oblepljene tim listicima, sto posle dugog niza godina da odredjenu tezinu, ali sigurno ne zadrzava stenu da ne padne. Listice sam kupovala I ja na Tajlandu I zalepila, cena je zanemarljiva, jer je I kolicina zlata zanemraljiva, istanjeno do debljine molekula, nestaje pod prstima.

  • LAZAREVA ELITNA JEDINICA

    23. mart 2015 | 18:25

    Pink panteri sta cekate :)

  • Dushman~Kung fu panda

    25. mart 2015 | 10:23

    Imamo i mi pa ćemo uskoro biti siromašniji od njih...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA