MISTERIOZNO KAMENJE KOJE SE KREĆE: Niko ne zna kako je to moguće, a tragovi postoje! (FOTO)

Ovo "šetajuće" kamenje prelazi čak i do 500 metara, mada nikad to kretanje nije snimljeno. Ono što ide u prilog jesu tragovi koje ostavljaju iza sebe, pa na taj način znamo da je definitivno u pokretu

  • 3

Kamenje koje se kreće je jedan od misterioznih geoloških fenomena prirode, nazvan Rejstrek Plaja, a koji naučnici još uvek ne mogu da objasne. Pojava poznata kao "trka kamenja" se dešava na tlu jezera svake sezone kada ono presuši u Kaliforniji.

Ovo "šetajuće" kamenje prelazi čak i do 500 metara, mada nikad to kretanje nije snimljeno. Ono što ide u prilog jesu tragovi koje ostavljaju iza sebe, pa na taj način znamo da je definitivno u pokretu.

Postoje različiti oblici, od kamenčića do velikih kamenica od po nekoliko kilograma. Tragovi koje ostavljaju su ponekad ravni, ponekad zakrivljeni ili idu na "cik-cak".

Naučnici pretpostavljaju da kamenje pomeraju vetrovi koji duvaju brzinom od 150 kilometara na sat ili da su u pitanju kiše koje formiraju tanak sloj leda tokom noći preko kojeg kamenje lagano klize uz pomoć vetra.

Foto: Wikimedia/United States Geological Survey Foto: Wikimedia/United States Geological Survey

Takođe, oni su planirali da postave kamere ili radijske odašiljače kako bi uhvatili kamenje "na delu". Međutim, istraživanje u ovom nacionalnom parku su po zakonu zabranjena, tako da od ovog pokušaja neće biti ništa.

Foto: Wikimedia/Daniel Mayer (mav) Foto: Wikimedia/Daniel Mayer (mav)
Foto: Wikimedia/Jon Sullivan (pdphoto.org) Foto: Wikimedia/Jon Sullivan (pdphoto.org)

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Miskovic

    13. april 2015 | 03:44

    Da bi kamenje "prohodalo", voda mora da poplavi područje tačno onoliko koliko je potrebno da se na dnu stijene uhvati tanak sloj leda. Ako je taj sloj dovoljan, ogromne stijene može da pokrene čak i lagani povjetarac.

  • Joca Bg

    14. april 2015 | 01:56

    Ma to ja gurao a zvonio mi telefon pa sam morao da idem i ostavio :)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA