UPOZNAJTE GRAD BUDUĆNOSTI: Vredi 93 milijarde evra i biće usred pustinje (FOTO)

Saudijska Arabija predstavila je dizajn za takozvani “Mega grad”, vredan 93 milijarde evra. Grad je predviđen da dostigne veličinu Vašingtona i da bude izgrađen usred pustinje

  • 8

Kralj Abdulah Ekonomski Grad (KAEC) će biti dom za otprilike dva miliona ljudi. Metropolis košta 93 milijarde evra i obuhvatiće 181 kvadratnih kilometara, a udaljen je samo na 97 kilometara od glavnog grada Džede.

Već je 15 odsto završen, i kralj se nadao da će grad doprineti proširenju raznolikosti zemlje.

Ulaz KAEC-a će imati industrijski kompleks i finansijski centar.

Pokojni kralj je imao velike nade za budućnost svoje zemlje koje je temeljio na novogradnji. Doduše, ta činjenica pomenuta u kontekstu "Mega grada" je pomalo suluda, s obzirom da u ovom trenutku to liči na prašnjava gradilišta prošarana dizalicama. Grad verovatno neće biti završen za deset godina, bar.

Do sada je izgrađeno oko 15 posto grada, javni objekti i stambene oblasti su još uvek u izgradnji. Planovi obuhvataju izgradnju luke, industrijski kompleks, finansijsko ostrvo, plaže i stambenih naselja.

KAEC je jedan od četiri nova grada koji se izgrađuju u nameri proširenja privrede koja previše zavisi od nafte. Grad već ima svoj sajt koji prikazuje planove i mape, uključujući detalje o tome kako da oni koji žele investiraju.

Fadi Al-Rašid je direktor Ekonomskog Emar sitija, kompanije koja će biti zadužena za ceo projekat KAEC.

- Grad je izgrađen samo 15 odsto, javni objekti i stambene oblasti su još u izgradnji. Mi gradimo imajući u vidu 65 odsto stanovništva koje je mlađe od 30 godina - objašnjava on.

- Mi imamo skoro 200.000 Saudijca na studijama u inostranstvu. Oni će neminovno promeniti stvari kada se vrate - rekao je Fadi Al-Rašid.

S obzirom da će više žena nego muškaraca diplomirati na Univerzitetu, verovatno je da će se Saudijski pejzaž u narednim godinama promeniti na više načina.

Postoji 90 kilometara puteva u upotrebi u KAEC-u ali s obzirom na trenutna, duboka religiozna uverenja Saudijske Arabije, ženama u zemlji će biti zabranjeno da se voze njima.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Budućnost izgradnje zavisi od mnogo stvari, uključujući i složene odnose zdravstva, obrazovanja, stanovanja i uslova zapošljavanja i infrastrukture. Takođe će otvoriti saobraćajne veze oko kraljevstva i na međunarodnom planu.

- Cilj nam je da stvorimo jednu od najvećih svetskih luka - izjavio je za BBC Rajan Buhari, mladi menadžer u luci King Abdulah.

U ovom trenutku Meka je sat i dvadeset minuta vožnje a Medina je tri sata vožnje kolima udaljena od KAEC-a.

Železnička stanica Haramejn će se otvoriti krajem ove godine i dizajnirao ju je britanski arhitekta Norman Foster, čovek iza londonskog ''Gerkin” nebodera i njujorške kule “Hearst”.

Stanica će obezbediti ubrzanje na razvojnom planu, a a smanjiće putovanje do Džedi do 30 minuta.

Projekat se u velikoj meri privatno finansira.

( Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • neverica

    22. mart 2015 | 00:28

    Privatno finansira - znači grad pravi jedan čovek ili nekolicina njih???

  • vuk

    21. mart 2015 | 23:13

    Beograd na vodi je lepsi!!!

  • grad

    22. mart 2015 | 12:04

    A ne kažete da ga još i zovu GRAD TAME, i da ga grade MASONI. Nebitna stvar, jel da??!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA