• 7

KAO DA JE ŽIV: Lenjin i 90 godina posle smrti izgleda kao da spava!

Na svake dve godine Lenjinovo telo se uranja u kupku od glicerola i kalijum acetata na po 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici leš može biti očuvan vekovima

  • 7

Iako je Vladimir Lenjin mrtav već 90 godina, zahvaljujući balsamovanju eksperimentalnim tehnikama njegovo telo i dalje izgleda kao da spava.

Tehnike kojima je Lenjin balsamovan zahtevaju stalno održavanje, zbog čega je formirana i “Mauzolejska grupa” naučnika. Na očuvanju ostataka nekadašnjeg lidera radilo je i do 200 stručnjaka u laboratorijama gde su pravili specijalne preparate.

Prioritet naučnika je da sačuvaju oblik, težinu, boju i fleksibilnost tela, u odnosu na biološka tkiva.

Na svake dve godine Lenjinovo telo se uranja u kupku od glicerola i kalijum acetata na po 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici leš može biti očuvan vekovima.

Naučnici su uklonili sve telesne tečnosti i unutrašnje organe, ali su brkovi, obrve i brada ostali originalni. Zanimljivo je da je zbog održavanja posmrtnih ostataka prvog vođe SSSR nastala i tehnika, zahvaljujući kojoj je kasnije omogućno kretanje krvi kroz bubrege donora tokom transplantacije.

Lenjin je umro u 1924. godine u 53. godini života, a balsamovan je na zahtev Staljina. Ove godine naučnici će pripremiti telo za izlaganje javnosti povodom 145. rođendana nekadašnjeg lidera.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dacko

    Živela komunistička partija.

  • Zlobica

    Treba ga spaliti.

  • Pera Kojot #1

    Mislim da to nije u redu, trebao je da bude sahranjen kao svaki hriscanin!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima