OVDE ĆE MARŠIRATI SRBI I RUSI: Prošetajte Crvenim trgom, srcem Putinove Moskve (FOTO)

S obzirom da će samo probrani moći da prisustvuju paradi zakazanoj za 9. maj, koju ćete verovatno imati prilike da gledate na televiziji, nije zgoreg da se pre toga prošetate mestom na kojem će se sve odigrati

  • 2

Crveni trg, na ruskom "Красная площадь", nalazi se u srcu Moskve, odmah pored istorijske tvrđave i sedišta vlasti Ruske Federacije - Kremlja.

Nastao je u kasnom 15. veku, nedugo nakon što je završena gradnja zidina moskovskog Kremlja i od tada je središnje mesto okupljanja ruskog naroda, i centar društvenih i političkih događaja sa njim u vezi. Nosio je nekoliko imena, ali se ovo trenutno ustalilo u kasnom 17. veku; ono nema veze ni sa crvenom ciglom ni sa komunizmom, već sa tim da su Rusi nekada reč "krasno" koristili za "lepo" odnosno krasno; to što danas ovu reč koriste za crvenu boju je donelo zabunu, tako da je ovo zapravo Krasni trg, a ne Crveni.

Od samog početka bio je tržnica, što i jeste osnovna funkcija trga kao urbane pojave (i samo ime kaže), a na njemu su se u raznim periodima postojanja nalazile i crkve, prva moskovska javna biblioteka i univerzitet, pozorište i štamparija.

Na njemu su se odigravale javne egzekucije, demonstracije, neredi, parade i govori. Sa svojih 73.000 kvadratnih metara, leži direktno istočno od Kremlja i severno od reke Moskve. Ranije je postojao šanac koji je delio trg od zidina, ali je zasut 1812. godine.

Hram Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi. Foto: Flickr/Ana Paula Hirama Hram Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi. Foto: Flickr/Ana Paula Hirama

Državni istorijski muzej, velelepno zdanje koje pleni i hrani dušu svojim izgledom, sagrađeno 1875-83, nalazi se na severnom kraju trga. Na suprotnoj strani od njega, nalazi se hram Svetog Vasilija Blaženog, sa svojim karakterističnim šarenim kulama kojih ima devet, a koji je sagrađen 1554-60 kako bi se obeležila pobeda nad Tatarima iz Kazana i Astrahana, te čiju je gradnju naručio car Ivan IV Grozni.

U blizini se nalazi i 13 metara dugačka kružna platforma od belog kamena, koju Rusi nazivaju Lobnoje mesto, sagrađena u 16. stoleću za potrebe verske procesije na Cveti. Sa tog mesta su takođe objavljivani ukazi i dekreti okupljenom narodu, a sam car bi se jednom godišnje na tom mestu pojavio pred gomilom.

Direktno preko puta Kremlja, sa pročeljem koje gleda na zidine tvrđave, na istočnoj strani trga, nalazi se prekrasna zgrada GUM-a, što je skraćenica od "Glavni univerzalni magazin"; magazin treba čitati kao magacin, ali u smislu robne kuće. Sagrađen je krajem 19. veka upravo sa tim ciljem, a danas je pretvoren u moderni šoping mol. Na zapadnoj strani se nalazi Lenjinov mauzolej koji je završen 1930. godine. Ostali grobovi su poređani uz zidine.

Vojnici obučeni u takozvane strelce Carske Rusije. Foto: Flickr/Steve Jurvetson Vojnici obučeni u takozvane strelce Carske Rusije. Foto: Flickr/Steve Jurvetson

Te iste 1930. godine kaldrma na trgu je zamenjena granitnim kamenom, a bronzani spomenik Kuzmi Minjinu i Dimitriju Požarskom, koji su predvodili narodnu vojsku koja je 1612. godine oterala Poljake iz Moskve, pomeren je iz samog središta trga na svoju trenutnu lokaciju ispred hrama Svetog Vasilija, kako bi se napravio slobodan prostor za paradiranje i demonstracije.

Tokom sovjetske ere, na njemu su dva puta godišnje održavane parade, Prvomajska i ona koja je slavila Oktobarsku revoluciju 7. novembra. Sa ovim se prekinulo 1991. godine, ali je Vladimir Putin obnovio ovu praksu. Parada povodom Dana pobede nad fašizmom će videti i našu vojsku.

Što se tiče silaska na Crveni trg i razgledanja lepota koje on ima da ponudi, to možete uraditi klikom na ovaj link.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA