KAKO SU HRVATI DOBILI PELJEŠAC OD SRBA: Car Dušan im ga je dao pod jednim uslovom, ali to NISU ISPOŠTOVALI!

Poluostrvo Pelješac pripalo je Dubrovniku 1334. godine, kada im ga je ustupio najveći srpski vladar svih vremena, koji je u dva navrata i sam boravio u Dubrovniku

Car Dušan je 1334. godine Dubrovčanima dao poluostrvo Pelješac uz obavezu da oni svake godine plaćaju određenu novčanu nadoknadu, ali i uz još jedan uslov koji oni nisu dugo poštovali.

OVO JE VELIKA SRBIJA O KOJOJ SVI MAŠTAJU: Evo kako su SRBI POKORILI Albance, Bugare i Grke! (FOTO) (VIDEO)

PELJEŠAC - POLOŽAJ U JEKU BORBI

Pelješac je drugo po veličini hrvatsko poluostrvo koje se nalazi na jugu te zemlje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.  Površina Pelješca je 348 kilometara kvadratnih, a sa kopnom je spojen Stonskom prevlakom.

Uvertira za ustupanje Pelješca počinje 1332. godine, kada je došlo do pobune u Zeti pod vođstvom zetskog vojvode Bogoja i arbanasa Dimitrija Sume. Buna je ubrzo ugušena. Sa novim bugarskim carem Ivanom Aleksandrom su uspostavljeni saveznički odnosi, pa se tada i dalje kralj Dušan u proleće 1332. godine oženio Jelenom, sestrom bugarskog cara.

Bosanski ban Stefan II Kotromanić je želeo da osvoji celo Zahumlje, jer je samo deo Zahumlja osvojio 1326. godine posle sukoba sa Branivojevićima. U tom sukobu su učestvovali i Dubrovčani, zajedno sa banom Stefanom II, i pošto je zatrta porodica Branivojević, i pošto su Stefan i Dubrovčani podelili međusobno njihove teritorije, Dubrovčani su dobili Pelješac sa Stonom.

Foto: Muzej Voštanih figura Foto: Muzej Voštanih figura

Dubrovčani za vreme kralja Stefana Dečanskog nisu uspeli da legalizuju upravu nad Pelješcem i Stonom, pa su to pokušali za vreme kralja Dušana. 1333 godine, Stefan Dušan je izdao povelju u Pologu, kojom je Dubrovčanima ustupio primorje od Stona do Dubrovnika, sa ostrvom Posrednjicom kod ušća Neretve.

USLOV JE BIO DA NE POKRŠTAVAJU SRBE, ALI...

Obaveza je bila da oni na račun "stonskog dohotka" isplaćuju 500 perpera, plus 8.000 perpera koje je trebalo platiti odmah, a Dubrovčani su se obavezali da će dozvoliti versku slobodu pravoslavnom stanovništvu dobijenih teritorija.

SVE O CARU DUŠANU: Najmoćniji Srbin ikad, da li bi bio gledaniji od Sulejmana?

Krunisanje cara Dušana, delo Alfonsa Muhe, proslavljenog českog slikara. Foto: Wikimedia Commons/Zoupan Krunisanje cara Dušana, delo Alfonsa Muhe, proslavljenog českog slikara. Foto: Wikimedia Commons/Zoupan

Dubrovčani su sumu od 500 perpera plaćali i bosanskom banu, koji je iste godine izdao povelju kojom je potvrdio pravo Dubrovnika na Ston, te su na miru mogli koristiti svoje nove posede koje su iste godine počeli da utvrđuju.

Uslov je bio i da u Stonu ostane "Srpski pop da poje", jer je to episkopiju osnovao još Sveti Sava, ali su Dubrovčani to poštovali samo do 1349. godine kada su doveli katoličkog sveštenika. Odmah je počelo pokrštavanje, te su mnogi pravoslavci nasilno prešli u katolike, a to nikada nije sankcionisano. 

Car Dušan u Dubrovniku, rad Marka Murata. Foto: Wikipedia Commons/Бранко Д. Тодоровић Car Dušan u Dubrovniku, rad Marka Murata. Foto: Wikipedia Commons/Бранко Д. Тодоровић

Inače, Car Dušan je bio u Dubrovniku u dva navrata, 1331. i 1350. godine. Svoju veličinu je pokazao i time što je kao pravoslavac donirao novac za izgradnju katoličkih crkava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Stanojle

    3. maj 2015 | 17:29

    Kakvim Hrvatima? U to vreme u Dubrovniku skoro da nije bilo Slavneskog stanovnistva. Ogromana većina stanovnistva su bili venecijanci i u gradu se pričao latinski. U to vreme Hrvata nije bilo na 500 kilometara od Dubrovnika. Ns Pelješcu su živeli Srbi. Pelješac je bio deo Zahumlja kojim je upravljao Miroslav, stic svetog Save, i njegovi potomci. Zahumlje, kao i Bosna i Bugarska bile su srpske vazalne drzave za vreme cara Dušana.

  • Република Српска

    3. maj 2015 | 17:16

    Штааааа какви xрвати у Дубровнику за време 14 века?Па xрвати никада нису ни помињани у Дубровнику до друге половине 19 века када се формирала та вештачка xрватска нација. Па Људевит Гај је за време Илирског покрета и Јосип Јурај Штросмајер за време ЈугослАвенског покрета су на превару поxрватили србе католике из далмације и дубровника заједно са католичком црквом

  • Еуклид

    3. maj 2015 | 18:52

    Још за време цара Душана је постојала илузија да су они народ коме се може веровати на речи. Част,образ,поштење није резервисано за народ који негује само кољачки инстикт. Недуго после тога је настао чувени натпис на катедрали,а они крвништво негују током читаве њихове историје. А појединци су и даље спремни да им верују,и поред свега.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA