ODVELI SU ME OD MAME I TATE ZBOG EKSPERIMENTA: Dva gospodina su se pojavila na vratima, onda je počeo HOROR (FOTO) (VIDEO)

Ispovest Helene Tisen je ispunjena bolom i tugom, a "program" u kom je učestvovala ju je koštao odnosa sa majkom koji nikada kasnije nije uspela da izgradi. Zašto se to dogodilo i ko je za to kriv je šokiralo i nju, a sve je saznala tek sa 52 godine

  • 1

Grupa dece Eskima je 1950-ih godina odvedena iz svojih domova na Grenland kako bi ih "proizveli" u uzorne danske građane. Nakon 60 godina oni su tražili od danske vlade da im ispriča za eksperiment koji im je naneo veliku štetu!

ISPOVEST SRPSKE POPADIJE: Muž sveštenik me prvo istuče, pa ode da služi liturgiju i propoveda narodu!

Jedna od njih je i Helena Tisen koju su dva danska gospodina odvela daleko od mame i tate 1951. godine.

Predlog koji su dali njenoj mami je bio da je odvedu u Dansku kako bi naučila dobro danski i dobila zasluženo obrazovanje, što je zvučalo kao neverovatna prilika. Iako ih je majka dva puta odbila, oni su bili uporni, i na kraju se mala Helena odselila u Dansku.

U to vreme stanovnike Danske je mučila tuberkuloza, a mali broj njih je pričao danski jezik. Zato su se oni odlučili na stvaranje nove vrste Grenlanđana, pa su zato tražili inteligentnu decu uzrasta od šest do 10 godina. Plan je bio da ih pošalju u hraniteljske porodice koje će ih odgajati kao male Dance.

Printskrin: Youtube/BBC Printskrin: Youtube/BBC

Na ovaj put je krenulo 21 dete, a svi su bili smešteni u jednom karantinu u Kopenhagenu. Tu su ih smestili jer je postojao strah da boluju od nečeg zaraznog.

Deca nikako nisu mogla da shvate zašto se nalaze tako daleko od svoje porodice, a njihova tuga se mogla videti na fotografiji sa danskom kraljicom, jer se nijedno dete nije smejalo.

- Osećala sam se vrlo tužno i nesigurno - rekla je Helena.

Printskrin: Youtube/BBC Printskrin: Youtube/BBC

Nakon boravka u karantinu, deca su smeštena u hraniteljske porodice gde je način života bio toliko različit od onoga na šta su oni navikli u svojoj domovini. Oni su već dobro naučili danski, ali su svi bili preplašeni jer je sledila bujica nepoznatih reči.

Helena je jedno vreme bila kod lekara zbog ekcema koji su joj uspešno izlečili nakon čega je premeštena u drugu porodicu. Tamo se osećala mnogo bolje, kao u bajci.

Nakon godinu dana ona se sa 15 dece vratila na Grenland, preostalih šestoro su usvojile danske porodice. Tu je usledio susret sa majkom, koji ju je jako pogodio. Bile su dva neznanca koja su pričala različite jezike, bez uspešnog sporazumevanja. Na sve to, došla je vest da će biti smeštena u Crveni krst u Nuku jer deca koja su boravila u luksuznim danskim domovima ne bi trebalo da žive sa svojim porodicama u gorim uslovima. Ovo ju je dotuklo, a od suza nije mogla da vidi ni gde je vode.

Printskrin: Youtube/BBC Printskrin: Youtube/BBC

Odnos sa majkom nikada nije obnovljen iako su živele u istom gradu. Nije mogla da joj oprosti što je dopustila da žive razdvojeno, a ovo iskustvo je ostavilo dugoročne posledice.

Tek 1996. godine, sa svoje 52 godine, saznala je šta se zapravo dešavalo i što je bila oduzeta od majke. Ovu tajnu joj nije otkrila danska vlada već danska spisateljica koja je pronašla dokumente u danskoj državnoj arhivi.

Deca koja su odvedena iz domova nisu ni približno bila modeli za kulturne promene u Grenlandu. Oni su završili kao mala, marginalna grupa na periferiji vlastitog društva. Neki od njih su postali alkoholičari i umrli veoma mladi.

- Neki su postali beskućnici, a neki su se jednostavno slomili. Izgubili su identitet i sposobnost da govore maternjim jezikom, a zajedno sa tim su izgubili svrhu života - rekla je Helena 1998. godine kada je izrazila svoje žaljenje zbog učestvovanja u projektu i navela da je ovo protiv dečjih prava.

Danas ona ima 71 godinu, udata je i živi na jugu zemlje.

(Telegraf.rs / Izvor: BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA