TAJNA TESLINE SOBE 3327: Najtužnija priča o srpskom geniju

Natalija Princi je blogerka na hrvatskom portalu Večernji.hr, a ona je svoje impresije o boravku u hotelu Njujorker i Teslinoj sobi podelila sa čitaocima na njegov rođendan

  • 48

U trenutku kada sam se zatekla u Teslinoj sobi 3327, prošlo je tačno 70 godina od Teslinog zadnjeg udaha. Bila sam pozvana na prvu Teslinu Komemorativnu Konferenciju, održanu u čast i obeležavanje njegove smrti u Njujorker Hotelu u januaru 2013. Napisala sam knjigu nekoliko godina pre toga dana, i nazvala je Teslina Frekvencija Mira. Naočigled beše to priča o njegova poslednja tri dana života ali, na dubljem nivou, reflektirala je njegov celoživotni trud u donošenju mira nacijama sveta.

NIKOLA TESLA - 157 GODINA OD ROĐENJA: Srpski naučnik koga Hrvati džaba prisvajaju! (FOTO) (VIDEO)

Tesla je razumeo, bolje nego iko, kako to neće biti jednostavnan zadatak. Ratovi su bili masovni pokreti lišeni razuma koji su čvrsto počivali na slepom dosluhu i lažnim uverenjima nacija koje su ih pokretale. A znao je da je masi potrebna komponenta vremena kako bi se umirila. Čista fizička zakonitost natopljena krvlju u čast - Smrti. Ništa više. Ništa manje. Nijedan časno. Samo to!

Te večeri sam bila upravo zapanjena činjenicom da sedim u njegovoj sobi. Moja opčinjenost je trajala i prethodna tri dana. Posebno me zapanjila izvanrednost: Tesla je još uvek mogao privući ljude da slede njegove puteve.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Ništa se zapravo nije promenilo izuzev komponente vremena t = 1943 + 70 i zbog te neobičnosti, Tesla je bio jedini koji je zapravo nedostajao u toj večernjoj slici sobe 3327. U vezi prostorne komponente te iste formule, ništa se bitno nije promenilo. Dimenzije sobe su bile iste, čitav hotel se tek malo izmenio a vrsta gotovo opipljive energije lelujala je njegovom sobom.

Sedela sam na jednome od dve kreveta koji sada krase sobu i gledala uokolo. Prostor u kojem je boravio Nikola Tesla, jedan od najvećih umova moderne istorije, beše klaustrofobično malen od plafona do poda i od zida do zida. Mogla sam ga živo zamisliti, onako visokog, kako se sporo kreće po toj malenoj kutiji od sobe. Promislila sam, sa apsolutnom sigurnošću u sopstvenu procenu, da se nikada neće izgraditi veći spomenik ljudskoj nezahvalnosti od sobe 3327 Njujorker Hotela.

Čula sam Teslin strogi prigovor: "Natalija, nije mi bio potreban veliki prostor za razmišljanje."

Suprotstavila sam mu: "Nije ovo više priča o Vama, gospodine Tesla. Kada bolje razmislim, nije nikada ni bila o Vama. Soba ne govori toliko o Vama koliko se ogleda u nama, ljudima, nezahvalnim budalama. Dosta ste bisera bacili pred svinje, zar ne mislite? "

Nikola Tesla je bio odista veliki gospodin da mi išta na to odgovori.

(Telegraf.rs / Izvor:vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • istina

    10. jul 2015 | 15:32

    Ma daj brate,ono necemo se prepucavamo sta je bio..Mislim da je on bio prvo od svih nas,od svih ljudi da je on nas,i aboridzin i indijanac i azijat jer je jedan jedini..A BIO je SRBIN i to kazem jer me nerviraju ove ujke kao rodjen kod nas,pa 300.000 izbeglica koje su oni proterali su takodje rodjeni tu pa ih nisu smatrali Hrvatima..Nemojmo !!

  • Mladen

    11. jul 2015 | 11:11

    Pre pola godine sam počeo, kada mi je to slobodno vreme dopuštalo, da proučavam teoriju, a zatim i da vršim eksperimente iz područja koje spada u takozvana "zabranjena znanja", a prema Teslinim prijavljenim otkrićima i patentima. Za sada sam naišao na dva čudna efekta koja ne znam da objasnim. Nastavljam dalje sa eksperimentima.

  • snoop dog

    10. jul 2015 | 21:37

    NIkola Tesla divna dusa genialac,a ipak imao je jedan neresiv problem. Nikada nije pronasao nacin kako objasniti budali da je budala. Laku vam noc zelim svima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA