USPEO JE DA POBEGNE KGB-u: On je najznačajniji DVOSTRUKI AGENT na svetu!

Gordijevski je bio toliko značajan Britancima, da je premijerka Margaret Tačer odobrila sporazum po kojem bi supruzi i ćerkama tog bivšeg agenta KGB-a bilo omogućeno da mu se pridruže, a da zauzvrat London neće proterati sve agente koje je razotkrio

  • 1

Tajna dokumenta koje je objavila britanska vlada, pokazuju kako je beg agenta sovjetskog KGB-a pokrenuo diplomatsku odmazdu između Velike Britanije i Sovjetskog Saveza zbog čega se strahovalo da bi odnosi dve zemlje mogli prekinuti pred sam kraj Hladnog rata.

TAJNA STARA 34 GODINE: Margaret Tačer skrivala pedofiliju u Vestminsterskoj palati?! (FOTO)

Spor je pokrenuo 1985. beg agenta Olega Gordijevskog koji je više od deset godina Londonu odavao tajne iz Kremlja. Jedan poziv u Moskvu mu je delovao sumnjivo, pa je isplanirao kako da pobegne bez ikakvog traga. Vodio se instrukcijama koje je osmislila britanska služba, a koje su bile napisane nevidljivim mastilom u Šekspirovoj zbirci. Kada je postao sumnjiv, britanski agenti uspeli su da ga prošvercuju u gepeku automobila.

Obaveštajni stručnjaci smatraju Gordijevskog, koji je imao kodno ime "Hetmen", za jednog od najznačajnijih agenata pri kraju Hladnog rata.

Dokumenta koja je objavio britanski Nacionalni arhiv po "zakonu 30 godina" za skidanje oznake tajnosti, pokazuju da je Gordijevski toliko bio značajan Britancima, da je premijerka Margaret Tačer odobrila sporazum po kojem bi supruzi i ćerkama tog bivšeg agenta KGB-a bilo omogućeno da mu se pridruže, a da zauzvrat London neće proterati sve agente koje je razotkrio.

Foto: Wikipedia/RIA Novosti/Vladimir Fedorenko, jgaray Foto: Wikipedia/RIA Novosti/Vladimir Fedorenko, jgaray

Moskva je odbila tu ponudu i Tačer je naredila proterivanje 25 Rusa, uprkos protivljenju ministra spoljnih poslova Džefrija Haua koji je smatrao da treba proterati samo devet, da ne bi došlo do masovnog proterivanja Britanaca iz Sovjetskog Saveza baš kada je pod vođstvom Mihaila Gorbačova počelo popuštanje napetosti između SSSR-a i Zapada.

Sovjetski Savez je proterao 25 Britanaca, što je pokrenulo drugi krug proterivanja u kojem su obe strane isterala po još šest zvaničnika. Diplomatski odnosi ipak nisu bili ozbiljnije ugroženi.

Dokumenta pokazuju da je Margaret Tačer prihvatila preporuku Ministarstva spoljinih poslova da "podvuče crtu ispod epiziode s Gordijevskim" i ne protera češke, bugarske i istočnonemačke agente koji su razotkriveni.

Foto: Profimedia/Press Association Foto: Profimedia/Press Association

Gorbačov i Tačer su potom izgradili konstruktivan odnos, a među dokumentima iz 1985. su i čestitke za rođendan koje je razmijenilo to dvoje lidera.

Porodica Gordijevskg je bila pod 24-časovnim nadzorom KGB-a šest godina, sve dok mu nije omogućeno da 1991. odu u Veliku Britaniju.

Gordijevski je 2007. dobio odlikovanje kraljice Elizabete Druge.

(Telegraf.rs / Izvor: businessinsider.com, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Patriota

    20. jul 2015 | 23:37

    Ovome jos niko nij rekao da je mrtav i beo pitanje dana. KGB neprasta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA