Ovaj engleski gradić je treća najromantičnija destinacija NA SVETU. Ali, da li je bolji od Vrnjačke Banje? (FOTO)

Harogejt je banjsko mesto u Severnom Jorkširu koji godišnje poseti nekoliko puta više ljudi nego čitavu Srbiju zajedno. Smatraju ga rajem na zemlji i čitav svet hrli da tamo provede romantične praznike. Ovo je kratka priča o njemu

  • 6
Betina čajdžinica u Harogejtu, Engleska. Foto: Wikipedia/Weefemwe Betina čajdžinica u Harogejtu, Engleska. Foto: Wikipedia/Weefemwe

Harogejt je grad u istoimenom distriktu u Severnom Jorkširu, na severu Engleske, između Jorka i Lidsa, i jedna je od najposećenijih turističkih destinacija u toj zemlji, što zbog banje koja se u njemu nalazi i oko koje se i razvio u 17. veku, što zbog prelepih seoskih predela oko njega, što zbog veličanstvenih vrtova koji ga krase.

Sve ankete u poslednjih nekoliko godina koje se sprovode u Velikoj Britaniji pokazuju da je to mesto najsrećnije i najbolje za život na celom Ostrvu, a 2013. godine je proglašen i za treću najromantičniju destinaciju na svetu, pobedivši Pariz, Rim, Beč i Veneciju.

Ulica Kvin parejd u Harogejtu u Engleskoj. Foto: Wikipedia/DS Pugh Ulica Kvin parejd u Harogejtu u Engleskoj. Foto: Wikipedia/DS Pugh

Njegovo ime je prvi put zabeleženo 1330-ih godina kao "Harwegate", i čini se da dolazi od staronorskih reči "horgr" što znači "hrpa kamenja" i "gate" što znači "ulica".

Belmont roud u Harogejtu u Engleskoj. Foto: Wikipedia/Betty Longbottom Belmont roud u Harogejtu u Engleskoj. Foto: Wikipedia/Betty Longbottom

Pre nego što je u njemu otkrivena lekovita voda sastojao se od dva zaseoka, Visokog i Niskog Harogejta. Prvi izvor mineralne vode je otkriven 1571. godine kada je ustanovljeno da je po kvalitetu slična sa vodom iz belgijskog grada Spa (po kome je praktično banjski turizam u međunarodnoj komunikaciji i dobio ime), a do sada je pronađeno ukupno 88 izvora.

Kembridž strit u Harogejtu. Foto: Wikipedia/Kilnburn Kembridž strit u Harogejtu. Foto: Wikipedia/Kilnburn

Voda u ovoj banji bogata je gvožđem, sumporom i običnom solju, i stolećima ga već prati izvrsna reputacija; za vreme džoržijanske ere (otprilike 1714-1837, kada su jedan za drugim vladala četiri kralja po imenu Džordž) zvali su ga "engleskom banjom", zbog čega su u 17. i 18. veku u njega dolazili bogati da se leče.

Vrtovi u Harogejtu. Foto: Wikipedia/Steve F Vrtovi u Harogejtu. Foto: Wikipedia/Steve F

Ovo se posebno intenziviralo u 19. veku i početkom 20. kada su u njega hrlili ne samo pripadnici britanske elite već i evropska aristokratija.

Vrtovi u Harogejtu. Foto: Wikipedia/Elliott Simpson Vrtovi u Harogejtu. Foto: Wikipedia/Elliott Simpson

Posle Prvog svetskog rata počinje pad njegove popularnosti, pre svega zato što banjski turizam ulazi u krizu a primorska odmarališta uzimaju primat, ali se poslednjih decenija vraća u velikom stilu pa tako svake godine beleži višemilionsku posetu. Drugim rečima, cela Srbija nije posećena koliko je posećen Harogejt.

Vrtovi u Harogejtu. Foto: Wikipedia/DS Pugh Vrtovi u Harogejtu. Foto: Wikipedia/DS Pugh

2007. godine u njemu je nađena vikinška ostava u kojoj se nalazilo skoro 700 novčića i predmeti iz dalekih zemalja, pa čak i neki iz Avganistana; Britanski muzej je ovaj arheološki nalaz nazvao najvažnijim u toj zemlji u poslednjih 150 godina.

Vrtovi u Harogejtu. Foto: Wikipedia/DS Pugh Vrtovi u Harogejtu. Foto: Wikipedia/DS Pugh

Gradski moto je "Ars celebris fontibus", što znači "tvrđava čuvena po izvorima".

Vrtovi u Harogejtu. Foto: Wikipedia/Keith Edkins Vrtovi u Harogejtu. Foto: Wikipedia/Keith Edkins

Da li vam se dopada kako izgleda ovaj gradić i da li vam se čini da mu je reputacija opravdana? Da nije možda sve samo dobar marketing? Naravno, teško je zaključiti po slikama, ali šta mislite?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA