IMPOZANTNA LETEĆA TVRĐAVA: Boing pravi avion kojim će dotući konkurenciju (FOTO) (VIDEO)

Osim po veličini, krila ovog aviona posebna su po tome što će se na kraju savijati, kako bi se omogućilo jednostavnije kretanje po pistama

  • 1

Kompanija Boing predstavila je konačni dizajn za njihov novi avion koji će imati oznaku 777-9x. Ovo će biti ujedno i najveći dvomotorni putnički aviona na svetu, s rasponom krila od neverovatnih 71,8 metara.

NEVEROVATAN AVION: Ovaj "boing" leti VERTIKALNO!

Osim po veličini, krila ovog aviona posebna su po tome što će se na kraju savijati, kako bi se omogućilo jednostavnije kretanje po pistama.

Dodatna površina krila trebala bi novom Boingu da omogući manju potrošnju goriva i veće uštede, a u odnosu na glavnog konkurenta, Erbasov model A350-1000, primaće više putnika (najmanje 400 prema 366 putnika koliko stane u Erbasov model). Kabina će takođe biti 40 cm šira, biće više mesta za putnike, a prozori će biti oko 15 odsto veći u odnosu na konkurentske avione.

Printskrin: Youtube/Boeing Printskrin: Youtube/Boeing

Jedna od bitnih stvari za avio kompanije jeste potrošnja goriva, pa će tako model 777-9X štedeti dvanaest odsto više goriva u odnosu na konkurentski avion iz Erbasa. Inženjeri Boinga na ovom avionu rade već dve godine, a prošle nedelje su napokon predstavili njegov konačan dizajn.

Sledeći korak su testiranja prototipa i finaliziranje detalja u samom avionu, što se očekuje uskoro, dok će proizvodnja Boinga 777-9X početi tokom 2017. godine.

Ipak, do prvih komercijalnih letova putnici će čekati do 2020. godine kada će ući u službu avio kompanija. Do sada je šest kompanija, uključujući Emirates, All Nippon Airways i Lufthansu, naručilo 320 ovih aviona.

Pogleadajte video:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mile_jna

    7. septembar 2015 | 01:07

    Nadam se da ce ta veca krila pored smanjenja potrosnje smanjiti i cene karata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA