KVAKVAKAVAKVAKVAKV: 7 naroda sa ubedljivo najsmešnijim imenima na svetu (FOTO)

Ngobe-Bugle i Nuu-čah-nulti nemaju pojma da postoje Ava-Kvaikeri, a Kole i Đabugeji im nisu ni na kraj pameti. Naša planeta je u toj meri bogata čudesima da je greh ne diviti se šarolikosti koja je krasi

  • 2

Na svetu postoji nekoliko hiljada etničkih grupa, a za većinu nikada nismo čuli. Ne samo zato što su mnogo male, već i zato što su daleko od nas, nemaju svoje države, istorijski su iz naše perspektive nebitni.

Neke od njih imaju smešna imena. Iz ugla našeg jezika gledano, naravno, pošto ta imena nisu smešna sama po sebi. Verovatno ništa na ovom svetu nije smešno samo po sebi, jer ne samo da različite nacije imaju razlitiče smisle za humor nego i pojedinci u jednoj naciji znaju da imaju drugačiji smisao za humor.

Prema tome, nemamo ni najmanju nameru da vređamo ni te narode o kojima mislimo sve najbolje, i kojima želimo sve najbolje, niti da ih ismevamo. Samo, iz naše perspektive, morate priznati da su ova imena smešna.

1. Kvakvaka'vakv

Oko 5.500 pripadnika ovog indijanskog naroda živi u Britanskoj Kolumbiji na severnom delu ostrva Vankuver na zapadu Kanade. Tek oko pet odsto njih govori svojim jezikom, dakle oko 250 ljudi, a čak ni to ih ne sprečava da budu dodatno podeljeni na četiri dijalekta. Ime ovog naroda znači "oni koji pričaju jezikom kvakvaka".

Kuća naroda Kvakvaka'vakv sa tradicionalnim totemima. Foto: Wikipedia/I, HighInBC Kuća naroda Kvakvaka'vakv sa tradicionalnim totemima. Foto: Wikipedia/I, HighInBC

2. Ngobe-Bugle

U pitanju je savez dva urođenička naroda koja žive u Srednjoj Americi, na zapadu Paname, u jednom rezervatu koji po njima nosi ime: naroda Ngobe i naroda Bugle. Ngobe + Bugle = Ngobe-Bugle. Danas ih ima oko stotinak hiljada i čine skoro dve trećine ukupne urođeničke populacije ove države, a većina ih pripada Ngobama.

3. Đabugej

Velike razvodne planine gde živi narod Đabugej u Australiji. Foto: Wikipedia/ fir0002 Velike razvodne planine gde živi narod Đabugej u Australiji. Foto: Wikipedia/ fir0002

Ova grupa australijskih Aboridžina naseljava mali predeo na samom severoistoku ovog kontinenta i države, a svi njeni pripadnici dele iste pretke koji su tokom Vremena snevanja (ključni aspekt njihove religije i mitologije) dobili imena na njihovom jeziku i koji su sa kolena na koleno prenosili taj jezik, znanje, običaje, nasleđe i zakon.

4. Nuu-čah-nult

Osim što njihovo ime zvuči kao mešavina Čaka Norisa i Nika Noltija, sličnog su porekla kao i gorepomenuti Kvakvaka'vakvi s obzirom da žive na ostrvu Vankuver u Kanadi, na njegovoj zapadnoj obali, a i govore nešto drugačijim jezikom. Ali, takođe su Indijanci.

Pripadnici naroda Ava-Kvaiker u prašumi u Južnoj Americi. Foto: Wikipedia/Klaus Schenck Pripadnici naroda Ava-Kvaiker u prašumi u Južnoj Americi. Foto: Wikipedia/Klaus Schenck

5. Ava-Kvaiker

Žive na severu Ekvadora i na jugu Kolumbije, te su stoga južnoamerički Indijanci. Nema ih mnogo, tek nešto više od trideset hiljada. Jezik im se zove avapit, a zaštićeni su u posebnom rezervatu u kome mogu da žive onako kako su živeli njihovi preci, u prašumi, loveći ribu i skupljajući plodove prirode. Srećnici.

6. Kola

Pripadnici naroda Koikoi na jugu Afrike se spremaju na put. Foto: Wikipedia/Samuel Daniell Pripadnici naroda Koikoi na jugu Afrike se spremaju na put. Foto: Wikipedia/Samuel Daniell

Najčuveniji pripadnik ovog pigmejskog plemena sa severoistočnih delova Gabona i Konga, je bio izvesni Koka. Kada je osnivač Koka-Kole bio u poseti ovom delu Afrike, upoznao je Koku iz naroda Kola i pomislio da je to dobar naziv za gazirano piće. Šalimo se. Ništa od navedenog nije tačno, osim što zaista postoji pigmejsko pleme Kola koje živi u severoistočnim delovima Gabona i Konga.

7. Koikoi

Kud koji mili moji. Ovo je divni pastoralni narod iz jugozapadne Afrike koji na tim prostorima živi od petog veka, a evropski kolonizatori su ih sredinom 17. veka zatekli sa ogromnim krdima stoke. Holanđani su ih nazvali Hotentotima, što je imitacija zvučenja njihovog jezika, no, taj se naziv danas smatra uvredljivim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Acko

    29. septembar 2015 | 13:42

    ..pazi'kako ih je prigrlio ko'kućne ljubimce..!

  • ČVARKOV ĐORĐE - KARAĐORĐIJE

    29. septembar 2015 | 13:13

    Pravila propisane demokratije. TAČKA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA