Zbog ovih osobina su spaljivali žene u srednjem veku. One pod brojevima 10 i 11 će vas IZNERVIRATI

Začaranost stanovnika ovog malog sela dugo je pripisivana histeriji ili halucinogenom hlebu (koji se pravio od halucinogenih pečuraka), ali novi dokazi otkrivaju da su u Salemu svi optuženi bili iz istočnog dela sela, a tužioci iz zapadnog

  • 14

Između februara 1692. godine i maja 1693. godine više od 150 osoba je utamničeno tokom suđenja vešticama iz Salema, nakon što su optužene za veštičarenje. Optuženo je 29 osoba a osuđeno i obešeno 19. 

ŽELITE DA NAUČITE CRNU MAGIJU? Ova knjiga iz 18. veka otključaće vam VRATA PAKLA! (FOTO)

Začaranost stanovnika ovog malog sela dugo je pripisivana histeriji ili halucinogenom hlebu (koji se pravio od halucinogenih pečuraka), ali novi dokazi otkrivaju da su u Salemu svi optuženi bili iz istočnog dela sela, a tužioci iz zapadnog.

Naravno, nikada nije bilo čvrstih dokaza da je neko veštica pa su često priznavana svedočenja dece, a mnoga su ličila na ovo: "Sara Gud mi je nasilno povukla glavu prema dole i gotovo me ugušila", Iako nisu imali dokaze, u Salemu su ipak pratili neka "osnovna pravila" prepoznavanja veštica, a evo 13 najbitnijih:

1. ŽENA STE: Još od srednjeg veka "ženskost" je povezivana sa veštičarenjem. Ljudi su hiljadama godina verovali da su žene sklonije grehu od muškaraca, a grešnici su prepoznavani kao poklonici đavolu.

2. JAKO STE SIROMAŠNI: Siromašni, beskućnici i oni koji su prisiljeni da se oslanjaju na zajednicu da bi dobili pomoć bili su optuživani za veštičarenje. Sara Gud obešena je 1692. godine zbog optužbe da je veštica jer je lutala od kuće do kuće i molila za hranu.

3. JAKO STE BOGATI: Ako ste odrasla žena i možete sami finansijski da se izdržavate bez pomoći muškaraca verovatno ste veštica. Svaki pokazatelj da žena može da živi bez pomoći muškaraca bio je razlog za uzbunu. Između 1620. i 1725. godine bogate žene bez muža, braće ili sinova u strahu da ne budu obešene obično su delile svoje bogatstvo i napuštale Salem.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

4. IMATE JEDNU ILI VIŠE PRIJATELJICA: Skupina žena bez pratnje muškaraca jasan je pokazatelj da su to grupe koje obožavaju đavola.

Proglasili ih za veštice, pa im odsekli glave! Džihadisti prvi put na taj način ubili žene!

5. POSVAĐALI STE SE: U Salemu je bilo ko mogao da optuži bilo koga, a baš to su i činili. Niste morali da budete viđeni na metli da bi vas optužili da ste veštica, dovoljno bi bilo da se posvađate sa nekim iz sela.

6. JAKO STE STARI ILI JAKO MLADI: Starije, neduate žene bile su izuzetno osetljive na optužbe. Rebeka Nurs (70) optužena je jer se često svađala sa komšijom. U 71. godini života optužena je za veštičarenje i bila je najstarija pogubljena žrtva ovih nemilih događaja. A Dorodi Gud je imala 4 godine kada je priznala da je veštica i provela je devet meseci u zatvoru.

7. POMAŽETE ŽENAMA PRI PORODU: Crkva se bojala babica  zbog njihovog "tajnog poznavanja bilja", pa je redovno ponižavala ovo zanimanje.

8. TVRDOGLAVI STE ILI BORBENI: Na suđenju Rejčel Klinton optužba je izjavila "Zar nije pokazala karakter ogorčene, nametljive, zahtevne žene, lik veštice? Zar nije psovala i pretila?".

9. IMATE PREVIŠE ILI PREMALO DECE: Ako imate mnogo dece vaša materica je pod uticajem magije, ako nemate đavo vas je prokleo.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

10. IMATE MLADEŽ: Mladeži su bili znak đavola. To je mesto gde se neka od đavoljih životinja priključi na vešticu i pije joj krv.

11. POKVARILO VAM SE MLEKO U KUĆI: Pokvareni mlečni proizvodi dovođeni su u vezu sa vešticama.

12. IMATE VANBRAČNOG PARTNERA: Alis Lejk je 1651. godine optužena jer je imala vanbračni seksualni odnos i ostala trudna.

13. PREKRŠILI STE BILO KOJE OD OVIH PRAVILA: Ovo su samo neka od pravila po kojima su žene bile osuđivane za veštičarenje, a u moru drugih, veštica ste i ako:

- ste izvršili preljubu

- navodili ljude na druge bogove

- ste silovani

- posadili više od jedne vrste semenki u polju

- dotakli mrtvu svinju

- nosili odeću od više vrsta tkanine

- imate orkuglu frizuru

- imate pletenice

- dopustili drugoj veštici da živi...

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

 

(Telegraf.rs/Izvor:pixelizam.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • X Pera X

    11. oktobar 2015 | 11:07

    Ako si trepnula sigurno si vestica,a mozes da dises samo po potrebi u suprotnom si vestica

  • Jelena

    11. oktobar 2015 | 11:20

    Bolje da ste napisali zbog čega ih nisu spaljivali o.O

  • jjjjjj

    11. oktobar 2015 | 13:10

    Izgleda da su crkva i muskarci toga doba imali veliki strah od zena i njihovih sposovnosti,pameti i uticaja. A imali su moc.Moc i strah...proizvedu pojavu 'vesticarenje'...i zacas su tu odgovarajuce sankcije. Tako se rese ugrozenosti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA