Čik pogodite koje su boje najčešće na nacionalnim zastavama (FOTO)

Zanimljivo je to što bela, premda druga najpopularnija boja posle crvene, zauzima ukupno na zastavama manje prostora od plave

  • 6

Verovatno se svako ko se zanima za nacionalne zastave, grbove i heraldiku jednom u životu zapitao koje su boje najčešće, koje su češće od drugih, koje su kombinacije najuobičajenije ili uobičajenije od ostalih, koja je boja na prvom mestu.

 

Ako ste nekada postavili sebi ovo pitanje, ali vas je mrzelo da se sami bavite istraživanjem, niste jedini ni što se tiče prvog ni što se tiče drugog. Zbog toga su administratori sajta jedne američke prodavnice zastava - u kojoj možete da pronađete sve svetske zastave, a koja se nalazi u Glen Berniju u državi Merilend - odlučili da utvrde kako tačno stoje stvari.

 

Rezultat njihovog istraživanja je sortiran u četiri različite kategorije: 1) Učestalost svake posebne boje, 2) Prostornost tih boja na zastavama, 3) Broj jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, četvorobojnih i tako-dalje-bojnih zastava, i 4) Učestalost jedne posebne kombinacije boja na zastavama.

 

Za početak su sve boje morali da klasifikuju i da različite varijacije jedne iste boje svedu na zajednički imenitelj, da tako kažemo, te su otkrili da zapravo postoji deset krovnih boja koje se pojavljuju na nacionalnim "barjacima".

 

Foto: Wikipedia/Tom Page

Foto: Wikipedia/Tom Page

 

Te boje su: bela, crna, crvena, plava, zelena, žuta/zlatna (njih su spojili u jednu jer je često teško utvrditi koja je koja), narandžasta, smeđa, siva i ljubičasta.

 

U trenutku kada su sprovodili svoje malo istraživanje postojale su 192 članice Ujedinjenih nacija, dakle, 192 suverene i nezavisne zemlje sveta (barem nominalno nezavisne jer je danas retko koja zemlja istinski nezavisna); u godinama koje su sledile u UN je primljena i Republika Južni Sudan, nakon referenduma o otcepljenju od Sudana.

 

Zbog toga, procentualni podaci koje ćemo vam izneti u ovom tekstu ne uključuju i Južni Sudan, ali se u svakom slučaju ne radi o dramatičnoj razlici.

 

Foto: Wikipedia/G.dallorto

Foto: Wikipedia/G.dallorto

 

Postoji samo jedna zastava koja ima jednu jedinu boja; u pitanju je Libija pre Arapskog proleća koja je bila u potpunosti zelena. Njihova zastava je sada drugačija, ali ćemo odati počast pukovniku Gadafiju time što ćemo tu promenu ignorisati.

 

Dvobojnih zastava ima 43 i čine 22,40 odsto celog broja. Trobojki, među kojima je i naša, ima najviše: 76. One čine skoro 40 odsto svih svetskih nacionalnih zastava. Četvorobojki je 45, petobojki 14, šestobojki 8 (uključujući i Južni Sudan), sedmobojki 4 i osmobojki 2.

 

Ubedljivo najučestalija kombinacija boja na zastavama je bela/crvena/plava. Pored Srbije, Slovenije, Hrvatske, Rusije, Francuske, Velike Britanije, tu je i Amerika: sveukupno 30 suverenih država. Naredna je kombinacija bela/crvena koju koristi 16 zemalja; svakako, na um prvo padaju Poljska i Japan.

 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, AP

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, AP

 

Po deset država ima kombinaciju crvena/zelena/žuta (pan-afričke boje) i bela/crvena/zelena. Osam država ima pan-arapsku kombinaciju bela/crna/crvena/zelena, šest ih na svojim državnim zastavama ima bela/crvena/plava/žuta, a po pet - plava/žuta, crvena/plava/žuta i bela/crna/crvena/plava/zelena/žuta.

 

Da ne bismo nabrajali ovako unedogled (odnosno u "dogled", ali je svejedno dosadno), pomenućemo još samo jedan kuriozitet: kombinaciju crne i crvene boje ima samo jedna država na celom zemaljskom šaru, a ta država je naš južni sused Albanija.

 

Što se tiče učestalosti svake posebne boje na nacionalnim zastavama, najčešća je crvena koja se nalazi na 149 zastava, što je oko 77 odsto. Nešto je manje učestala bela koje ima 141 zastavi, na dakle oko 73 odsto. Naredna je plava koja se nalazi na 103 zastave, dakle, na oko 53 odsto.

 

Kupola zgrade Kongresa SAD sa Statuom Slobode i zastavom. Foto: Wikipedia Commons/David Maiolo

Kupola zgrade Kongresa SAD sa Statuom Slobode i zastavom. Foto: Wikipedia Commons/David Maiolo

 

Potom dolaze žuta (na 89), zelena (na 87) i crna (na 59), posle čega nastaje dramatičan pad u učestalosti narednih boja pa se tako narandžasta i smeđa nalaze na samo devet zastava, siva na šest, a ljubičasta na dve.

 

U pogledu prostornosti svake boje ponaosob na zastavama, crvena zauzima nešto preko 30 odsto, plava 21, bela 19, zelena 15, žuta nešto preko 8 odsto, crna 5, narandžasta 1, dok smeđa, siva i ljubičasta manje od 1 odsto ukupne površine svetskih zastava.

 

Zanimljivo je to što bela, premda druga najpopularnija boja posle crvene, zauzima ukupno na zastavama manje prostora od plave.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Šampioni u upotrebi bele su Kipar (92,23 odsto površine njihove zastave), Japan (84,50 odsto), Južna Koreja (78,85 odsto) i Izrael (65,44). Crna zauzima najviše prostora na zastavi Papue Nove Gvineje (skoro 50 odsto) i Angole (skoro 48 odsto). Na zastavi Kine crvena zauzima 97,63 odsto površine, a za azijskim džinom neznatno zaostaje Maroko (za tačno 0,01 odsto). Turska i Vijetnam ih takođe prate u stopu.

 

Slobodno se može reći da je Mikronezija zaljubljena u plavo, budući da ta boja zauzima površinu od 98,53 odsto njihove zastave; to ne bi trebalo da čudi ako uzmemo u obzir da je u pitanju ostrvska država na zapadu Pacifika. Slede je Somalija, DR Kongo i Nauru.

 

Ako vam je ovaj tekst bio zanimljiv, da li biste želeli da obradimo priču o nacionalnim zastavama iz ugla simbola i stilova koji se nalaze na njima? Odgovorite nam u komentarima.

 

(O. Š. / Izvor: crwflags.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA