≫ 

OVO MORATE DA PROČITATE: Za sve rođene 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina!

Tekst koji se nalazi u nastavku tiče se perioda odrastanja u staroj Jugoslaviji

Internetom kruži jedan veoma zanimljiv tekst koji će malo starije generacije sigurno podsetiti na lepo detinjstvo koje su imale. On se tiče perioda odrastanja u staroj Jugoslaviji i stvarima koje su tada smatrane normalnim, ali se danas stanje malo promenilo. U nastavku vam tekst prenosimo u celosti.

PIONIRSKI GRAD sve više postaje mesto kakvo pamtimo iz detinjstva!

"Prvo, preživeli smo i rođeni smo normalni, iako su naše majke kad ih je bolela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoće i nikad nisu bile testirane na dijabetes… Kao deca, vozili smo se u automobilima bez pojasa i vazdušnih jastuka i nismo morali da nosimo kacige na glavi za vožnju biciklom ili na rošulama.

Pili smo vodu iz creva za zalivanje bašte, a ne iz flašica kupljenih u velikim trgovačkim lancima. Delili smo flašicu kokte, kole ili nare s našim prijateljima i niko nije umro zbog toga. Jeli smo mlečne sladolede, beli hleb i pravi puter, pili kokte, nare koje su i tada bile pune šećera, ali nismo bili debeli zato što smo smo se stalno igrali napolju.

Izlazili smo iz kuće ujutro i igrali se po ceo dan, žmurke, graničara, lopova i pandura, kraljica 1-2-3, kauboja i indijanaca, fantoma i svega ostalog što je samo dečja mašta bila u stanju da smisli, sve dok se nije upalila ulična rasveta koje ionako nije bilo previše. Neretko nas niko nije mogao naći po ceo dan, pa je i roditeljski šamar bio deo vaspitanja a ne zlostavljanje u porodici. I nikad nije bilo problema.

Foto-igraonica: Profimedia/Corbis Foto-igraonica: Profimedia/Corbis

Provodili smo čitave dane praveći trkačke daske od otpada iz podruma ili šupe, spuštali se niz ulice zaboravljajući da nismo napravili kočnice. Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naučili smo kako da rešimo problem. Mi nismo imali imaginarne prijatelje. Mi prijatelje nismo dodavali nego ih vremenom sticali!

Nismo imali ni probleme s koncentracijom u školi. Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali školskog psihologa i vaspitača pa smo ipak završavali nekakve škole. Nama nisu prodavali drogu ispred škole.

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, Xbox, nikakve video-igrice, nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva i to drugi tek od popodne), nismo imali video rekordere, "surround sound", mobilne, kompjutere, internet, četove...

Foto: Profimedia/Designpics Foto: Profimedia/Designpics

Mi smo imali prijatelje i mi smo išli napolje i družili se s njima!

Padali smo s drveća, znali se iseći na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku, ali naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga. Igrali smo se s lukom i strelom, gradili tvrđave od snega, bacali petarde za Novu godinu, čitali hrpe crtanih romana i sve smo to preživeli bez posledica. Vozili smo se biciklom ili išli peške, dotrčali do prijateljeve kuće, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kuću da se družimo i budemo zajedno.

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu plaćali kauciju da nas izvuku. U stvari, bili su često stroži nego sam zakon.

Poslednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji sveta. Naše generacije su dale najbolje pronalazače i naučnike do danas. Imali smo slobodu, pravo na greške, uspeh i odgovornost. I naučili smo živeti s tim.

I ti pripadaš toj generaciji?

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Čestitam! Možda ćeš želeti da podeliš ovo s ostalima koji su imali sreće da odrastu kao prava deca, pre nego što su advokati, države i vlade počeli da određuju kako treba živeti. Možda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vašoj deci da vide kako su njihovi roditelji odrastali.

Pozdrav generacijo i živeli. Svako od nas je anđeo sa samo jednim krilom, a leteti možemo tek zagrljeni."

(Telegraf.rs / Izvor: niskevesti.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    8. novembar 2015 | 20:49

    SECATE LI SE: Kad smo kao klinci zvonili susedima na vrata i bezali ? - Kad smo kao klinci sa WC-a vikali: "Maamaaa! Gotov saam!" ? - Kad smo kao klinci gutali Tic-Tac i pravili se da su tablete ?  - Kad smo kao klinci lupali brojeve i zajebavali ljude ? - Kad nam je kao klincima dozivljaj bio upaljac ?  - Kad smo kao klinci mrzili kad dobijemo odecu umesto igracaka ? - Kad smo kao klinci pili sok od jabuke i pravili se da je vino ?  - Kad smo se kao klinci bojali babaroge ?  - Kad smo kao klinci zmirili dok je na TV-u bila ljubavna scena ? - Kad smo se kao klinci kreveljili autu iza sebe ?  - Kad smo se kao klinci otimali za banane s nalepnicom ?  - Kad smo kao klinci pili vodu iz kutijice za Tic-Tac ?  - Kad smo kao klinci pusili stapice ?  - Kad smo kao klinci stajali tacno na kocke dok smo hodali gradom ?  - Kad smo kao klinci hvatali pahuljice ustima ?  - Kad smo kao klinci govorili JORGUT umesto JOGURT ?  - Kad smo kao klinci ronili po kadi ?  - Kad su nam kako klincima kazne bile da spavamo ?  - Kad smo kao klinci pokusavali piti ko pas ?  - Kad smo se kao klinci gurali u prvi red u skoli ?  - Kad smo se kao klinci pravili da smo mrtvi u krevetu kad neko naidje ? ,E TO JE BILO SRECNO DETINJSTVO!!!!!!!

  • DARKO 100%

    8. novembar 2015 | 20:59

    DANAS, kada postajem pionir  Dajem časnu pionirsku reč:  Da ću marljivo učiti i raditi  poštovati roditelje i starije,  i biti veran i iskren drug,  koji drži datu reč;  Da ću voleti našu domovinu samoupravnu  Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju  Čuvati bratstvo i jedinstvo  Svih njenih naroda i narodnosti  I ceniti sve ljude sveta  koji žele slobodu i mir!

  • DARKO 100%

    8. novembar 2015 | 22:25

    Druzina Pere kvrzice ,orlovi rano lete,u salasu malom ritu,otpisani,sport bili,miki maus,tomi i dzeri,kolaricu panicu,branko kockica,opstanak,filmski bioskop kad je zimski raspust,dozvolite da se obratimo nedeljom i obavezno partizanski film,kozara,neretva,partizanska eskadrila,sutjeska,devojacki most,bosko buha,valter brani Sarajevo,sasa, itd..............,...............onda demokratija i ambis,kada su Dositeja pitali:sta je to demokratija ,on je odgovorio: to je najvece DIVLJASTVO!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA