• 3

MISTERIJA O KOJOJ AMERIKA ĆUTI: Iznad ovih 11 mesta u SAD avioni ne mogu da lete! (FOTO)

Neka objašnjenja o zabranjenim zonama su očigledna i jasna, ali neka ostaju misterija...

  • 3

U Americi su 11 mesta iznad kojih avioni ne lete, dok su neka objašnjenja sasvim očigledna, druga su kontroverzna. Ipak, čitava priča o ovim mestima, obavijena je velom misterije.
SVE O TAJNOJ OBLASTI 51: Misteriozan događaj pod brojem 5 će vas PREPLAŠITI (VIDEO)

1. Kuća Džordža Vašingtona, Maunt Vernon, Virdžinija
Drvena vila izgrađena u vreme vladavine Džordža Vašingtona, između 1758. i 1778. godine, troši puno sredstava kako bi ostala očuvana. Nastoji se da se spreči dalja šteta koju izazivaju vibracije aviona. Pored zone u kojoj važi zabrana letenja, ograničenje se odnosi i na slikanje kuće iz vazduha.
Foto: Wikimedia/Martin Falbisoner

Foto: Wikimedia/Martin Falbisoner


2. i 3. Svet Volta Diznija, Orlando, Florida i Diznilend, Anahajm, Kalifornija
Ograničenja u vazdušnom prostoru nekad nastaju i na privremenoj osnovi, obično na mestima gde se okuplja veliki broj ljudi. Posle napada 11. septembra, "Dizni" je uveo privremenu zabranu letenja.
Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP


4. Rezidencija porodice Buš, Kenebankport, Mejn
U ovoj rezidenciji porodica Buš živi već 100 godina, a za to vreme su mnoga venčanja održana upravo u ovim prostorijama. Mnogi poznati i uticajni ljudi su prošli kroz ovu kuću, pored obojice predsednika i njihovih porodica, pa je vazdušni prostor ograničen za avionski saobraćaj.
Foto: Wikimedia/Dudesleeper

Foto: Wikimedia/Dudesleeper


5. Panteks nuklearno postrojenje, Amarilo, Teksas
Ova fabrika je nuklearni objekat visoke bezbednosti koji se nalzi u blizini Amarila u Teksasu, a njena misija je "da osigura bezbednost, sigurnost i pouzdanost nuklearnih zaliha nacije." Mesto je zatvoreno za javnost, a zabrana zone letenja se odnosi na udaljenost od 10 milja.
Foto: Wikimedia/United States War Department

Foto: Wikimedia/United States War Department


6. Vašington D.C.
Posle 11. septembra, vazdušni prostor iznad američke prestonice je postao jedan od najzaštićenijih na svetu. Osmišljen je spoljni prostor oko Vašingtona, poznat kao Identifikaciona zona vazdušne odbrane, u kome se zahteva da se avion koji ulazi u prostor identifikuje.
Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug


7. Kamp Dejvid, Tarmont, Merilend
Ovo mesto služi američkim predsednicima za "povlačenje" i sastanke, još od Ruzveltove vladavine. Mirovni sporazum između Izraela i Egipta je potpisan 1979. godine upravo na ovoj lokaciji. Zbog "visokog profila prirode posetilaca i aktivnosti", vazdušni prostor iznad privatnog imanja je zatvoren.

Zašto Amerika zatvara vazdušni prostor iznad nekih mesta?

Glasajte

8. Kenedi svemirski centar, Merit Ajland, Florida
"Svemirska obala" na Floridi je popularno mesto za ljubitelje vasione, koji vole da posmatraju lansiranje raketa. Međutim, to je moguće uraditi samo sa zemlje. Zbog aktivnosti vojske i NASA, vazdušni prostor oko ostrva je ograničen za civilni i komercijalni saobraćaj.
Foto: Wikimedia/Sallicio

Foto: Wikimedia/Sallicio


9. Oblast 51
Ova misteriozna oblast se nalazi na zapadu SAD, a vazdušni saobraćaj je ograničen za sve letelice, vojne i civilne. Mnoge legende su vezane za ovo mesto, uključujući i onu o padu svemirskog broda sa vanzemaljcima. Mada, vazdušne snage tvrde da se prostor koristi za testiranje novih vojnih tehnologija, a deklasifikacija dokumenata iz 2013. godine je otkrila da se na špijunskom programu pedesetih i šezdesetih godina radilo upravo u ovoj bazi. Zato je i više zaštićena od prestonice.
Foto: Wikipedia/X51

Foto: Wikipedia/X51


10. Prirodni park divljine Boundary waters canoe, Severna Minesota
Netaknuta divljina površine 199 miljana kanadskoj granici sadrži 1.200 jezera, ledničke kanjone i razne druge lepote koje privlače avanturiste. Predsednik Hari Truman je zonu zabrane letenja nad ovim područjem postavio još 1948. godine.
11. Baza američke vojne mornarice, Naval submarine base kings bay, Džordžija
U ovoj bazi su smeštene podmornice na nuklearni pogon, balističke raketne podmornice i strateško oružje. Funkcije baze uključuju održavanje, remont i modernizaciju flote, kao i sisteme naoružanja. Ovde je smeštena teška artiljerija i zabranjeni su letovi, ali tokom poslednje decenije piloti su prekršili osam puta vazdušni prostor, a dogodile su se i četiri nesreće na granici ove baze.
(Telegraf.rs/ mental.floss.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima