NEVEROVATNA TVRDNJA NJUJORK TAJMSA: SAD su bile spremne da upotrebe nuklearno oružje tokom hladnog rata (VIDEO)

Novinari "Njujork tajmsa" imali su uvid u ranije tajne dokumente, koji su prvi put otkriveni u Ncionalnom arhivu SAD. Američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su bili predviđeni za "sistematsko uništavanje" nukleranim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu - 145, u Istočnoj Evropi - 91.

  • 13

Američke vlasti su tokom hladnog rata bile spremne da upotrebe nuklearno oružje, i to ne samo kako bi se smanjio vojni i industrijski potencijal SSSR-a već i u cilju masovnog ubistva sovjetskih građana, navodi se u članku lista "Njujork tajms", prenosi "Sputnjik".

TAJNA TITOVE ATOMSKE BOMBE: Dragan Bjelogrlić otkriva detalje filma koji će dići Balkan na noge

Novinari tog američkog lista imali su uvid u ranije tajne dokumente, koji su prvi put otkriveni u Ncionalnom arhivu SAD.

U materijalima iz 1959. godine postoji spisak ciljeva koje je Vašington bio spreman da gađa nuklearnim oružjem, a koji su se nalazili u SSSR-u, jednom broju zemalja Istočne Evrope i Kini.

Na primer, američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su bili predviđeni za "sistematsko uništavanje" nukleranim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu - 145, u Istočnoj Evropi - 91.

Foto: Foter.com/flickr/Maxwell Hamilton Foto: Foter.com/flickr/Maxwell Hamilton

SEKUNDE SU NAS DELILE OD NUKEARNE KATAKLIZME: Ovaj čovek je sprečio TREĆI SVETSKI RAT! (VIDEO)

Mnogi od ovih objekata bili su industrijski kompleksi i vladine zgrade. Među ciljevima u svakom gradu nalazi se i "stanovništvo", navodi Sputnjik.

- To zaista iznenaduje - videti da su kao mete birani centri gde je koncentrisano stanovništvo - citira list naučnog saradnika Univerziteta "Džordž Vašington" Vilijama Bura, koji je 2006. godine u Nacionalni arhiv SAD i poslao zahtev za dobijanje ovih dokumenata.

Foto: Foter.com/flickr/_Gavroche_ Foto: Foter.com/flickr/_Gavroche_

Kako je naveo Bur, u dokumentima nema detaljnog opisa objekata ni njihovih tačnih adresa, ove informacije su i dalje tajna.

"Njujork tajms" dodaje da se radi o planu koji je bio pripremljen pre vremena interkontinentalnih raketa koje se lansiraju sa podmornica.

U to vreme su za dostavu nuklearnog oružja najviše korišćeni bombarderi.

List takode navodi podatke po kojima su Sjedinjene Države u velikoj meri bile ispred SSSR-a - raspolagale sa 10 puta većim nuklearnim arsenalom i pokušavale da svog neprijatelja okruže što većim brojem baza sa bombarderima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikolas

    23. decembar 2015 | 13:28

    NASI ZAPADNI PRIJATELJI SU IMALI PLAN DA NAM NATO UVEDE DEMOKRATIJU U GLAVNI GRAD SRBIJE BACANJEM ATOMSKE BOMBE!! IZABRALI SU MONSTRUOZNIJI NACIN -RADIOAKTIVNI OTPAD KOJI CE DA UBIJA 10 HILJADA GODINA-URANIJUM.NAPOKON JE DOSLA ZAPADNA DEMOKRATIJA I SAD SMO SHVATILI ZAPADNE VREDNOSTI!!!! NORMALNO MI SMO IM ZAHVALNI DO ZADNJEG SRBINA!!!

  • Vladeta

    23. decembar 2015 | 13:40

    Jesu li izabrali ciljeve na svojoj zemlji koje bi poklopile sovjetske rakete nebi vam ovo bio Japan

  • NN

    23. decembar 2015 | 20:02

    Amerika nije porazila ni japan atomskim napadima japan je potpisao kapitulaciju onog trenutka kada su rusi upali u japan i poceli da osvajaju teritoriju japana kopneno onda su ameri preuzeli zahvalnost kao da su oni porazili japan e sad zamislite amere kako krecu na ruse to se nebi slavno zavrsilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA