• 13

NEVEROVATNA TVRDNJA NJUJORK TAJMSA: SAD su bile spremne da upotrebe nuklearno oružje tokom hladnog rata (VIDEO)

Novinari "Njujork tajmsa" imali su uvid u ranije tajne dokumente, koji su prvi put otkriveni u Ncionalnom arhivu SAD. Američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su bili predviđeni za "sistematsko uništavanje" nukleranim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu - 145, u Istočnoj Evropi - 91.

  • 13

Američke vlasti su tokom hladnog rata bile spremne da upotrebe nuklearno oružje, i to ne samo kako bi se smanjio vojni i industrijski potencijal SSSR-a već i u cilju masovnog ubistva sovjetskih građana, navodi se u članku lista "Njujork tajms", prenosi "Sputnjik".
TAJNA TITOVE ATOMSKE BOMBE: Dragan Bjelogrlić otkriva detalje filma koji će dići Balkan na noge

Novinari tog američkog lista imali su uvid u ranije tajne dokumente, koji su prvi put otkriveni u Ncionalnom arhivu SAD.
U materijalima iz 1959. godine postoji spisak ciljeva koje je Vašington bio spreman da gađa nuklearnim oružjem, a koji su se nalazili u SSSR-u, jednom broju zemalja Istočne Evrope i Kini.
Na primer, američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su bili predviđeni za "sistematsko uništavanje" nukleranim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu - 145, u Istočnoj Evropi - 91.
Foto: Foter.com/flickr/Maxwell Hamilton

Foto: Foter.com/flickr/Maxwell Hamilton


SEKUNDE SU NAS DELILE OD NUKEARNE KATAKLIZME: Ovaj čovek je sprečio TREĆI SVETSKI RAT! (VIDEO)
Mnogi od ovih objekata bili su industrijski kompleksi i vladine zgrade. Među ciljevima u svakom gradu nalazi se i "stanovništvo", navodi Sputnjik.

- To zaista iznenaduje - videti da su kao mete birani centri gde je koncentrisano stanovništvo - citira list naučnog saradnika Univerziteta "Džordž Vašington" Vilijama Bura, koji je 2006. godine u Nacionalni arhiv SAD i poslao zahtev za dobijanje ovih dokumenata.
Foto: Foter.com/flickr/_Gavroche_

Foto: Foter.com/flickr/_Gavroche_


Kako je naveo Bur, u dokumentima nema detaljnog opisa objekata ni njihovih tačnih adresa, ove informacije su i dalje tajna.
"Njujork tajms" dodaje da se radi o planu koji je bio pripremljen pre vremena interkontinentalnih raketa koje se lansiraju sa podmornica.

Da li se plašite da bi Rusija ili SAD mogle da upotrebe nuklearno oružje?

Glasajte

U to vreme su za dostavu nuklearnog oružja najviše korišćeni bombarderi.
List takode navodi podatke po kojima su Sjedinjene Države u velikoj meri bile ispred SSSR-a - raspolagale sa 10 puta većim nuklearnim arsenalom i pokušavale da svog neprijatelja okruže što većim brojem baza sa bombarderima.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima