SEKUNDE SU NAS DELILE OD NUKEARNE KATAKLIZME: Ovaj čovek je sprečio TREĆI SVETSKI RAT! (VIDEO)

U jeku kubanske krize američka vojska dobila je naređenje da ispali nuklearne projektile. Srećom, zahvaljujući oficiru američke vojske Džonu Bordnu i kapetanu Vilijamu Basetu do Trećeg svetskog rata nije došlo

  • 7

Proteklih nekoliko decenija svet je u više navrata bio na ivici velikih sukoba i početka Trećeg svetskog rata. Tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Rusiji se u proteklom periodu dostizale tačku usijanja.

DOŠAO SAM IZ 2036. DA VAS UPOZORIM NA NUKLEARNI RAT: Misteriozni čovek zapalio internet! (FOTO)

Ipak, da nije bilo američkog oficira Džona Bordna pitanje je da li bi svet danas uopšte i postojao. Naime, on je 1962. godine, tokom krize na Kubi, sprečio početak golobalnog sukoba tako što se oglušio o naređenje.

TARABIĆI SU SVE POGODILI: Znali su da će doći migranti, evo kakve su strahote predvideli!

Naime, američka vojska u bazi na Okinavi, gde je on bio raspoređen, dobila je naredbu da ispali 32 nuklearne rakete.

TREĆI SVETSKI RAT POČINJE NA BALKANU? Od ovih proročanstava će vam se zalediti krv u žilama! (FOTO) (VIDEO)

Baza je bila na Okinavi, a Bordna je dobio komandu da lansira projektile i pogodi zadate ciljeve. On je komandu preneo i kapetanu Vilijamu Basetu koji je dobio naređenje da lansira svoja četiri projektila.

Ipak, on se oglušio o naredbu nakon saznanja da tri od četiri zadate mete nisu bile u Rusiji, odnosno tadašnjem SSSR-u. Oficiri koji su bili pod njegovom komandom takođe nisu izvršili naredbu i rakete nisu ispaljene.

Čitav proces je prošao tri nivoa bezbednosnih šifri, a posle svakog nivo dobijali su potvrdu da su šifre ispravne. Pored toga, oni su bili tek u drugom nivou stanja pripravnosti, a raketni napad je morao da zahteva prvi nivo.

Tako je kapetan namerno odugovlačio i zvao Raketni operativni centar i slagao ih da nije jasno čuo uputstva.  On je čak naredio da se poručnik strelja ako pokuša da lansira rakete bez usmene dozvole od nadređenog oficira.

Pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zoran 021980

    15. novembar 2015 | 19:01

    Amer ili ne ,skidam kapu,čovek je!

  • Drug

    16. novembar 2015 | 06:09

    Oficirima Nobelova nagrada za mir.

  • KremenkoFred

    16. novembar 2015 | 10:33

    S sta je sa onim rusom ? Doslo je do nekog kvara ili upada u sistem ruske odbrane gde su svi sistemi se alarmirali da su ameri lansirali nuklearke na rusiju i da su one na putu. Lik je dobio naredjenje da istog momenta lansira sve ruske rakete na Ameriku ore nego sto njihove udare na Rusiju. Covek je na slican nacin izbegao da ih lansira jer mu je savest govorila da tu nesto nije u redu. Kada je shvatio da su bombe vec udarile u Moskvu a ustvari se nista nije desilo...svi su videli da je bila sako greska. Greska koja nas je sve danas mogla kostati. Razlika u ove dve price je ta da su Ameri NAREDILI NAPAD (u vasoj prici)....a Rusi su naredili KONTRANAPAD. Sad procenite ko je tu kakav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA