IPAK IH JE DEVET? Naučnici otkrili novu planetu!

Prema proračunima, tri puta je veća od Zemlje, deset puta teža i nalazi se izvan orbite Plutona

  • 15

Astronomi s Kalifonijskog instituta za tehnologiju objavili su danas da su pronašli dokaze da na rubu Sunčevog sistema postoji još jedna planeta. Nazvali su ga vrlo jednostavnim imenom - “Deveta planeta”.

Ovo je sedam najvećih mitova o svemiru! (VIDEO)

Naučnici su svoj rad objavili u magazinu "Astronomical Journal", u kojem su priznali da nisu direktno posmatrali “Devetu planetu”, ali da imaju dovoljno dokaza o njenom postojanju.

Prema proračunima, tri puta je veći od Zemlje, deset puta teži i nalazi se izvan orbite Plutona. Nikada se ne približi suncu na 200 udaljenosti na kojima se nalaze Sunce i Zemlja, piše ugledni časopis Nature.

Da “Planeta Devet” zaista postoji zaključili su po pravilnom kretanju malih planeta i svemirskih objekata van Sunčevog sistema. Ta mala svemirska tela imaju orbite koje se pojavljuju pod uticajem gravitacije skrivene planete.

Foto-ilustracija: Foter/NASA's Marshall Space Flight Center Foto-ilustracija: Foter/NASA's Marshall Space Flight Center

Ako stvarno postoji još jedna planeta u Sunčevom sistemu, onda je to ova – rekao je astronom Greg Laughlin sa univerziteta u Pasadeni, koji kaže da je verovatnost da se radi o novoj planeti 99,993 posto.

Moguće otkriće Planete Devet podseća na otkriće Neptuna u 19. veku, kog su astronomi “predvideli” svojim proračunima i malim pomacima orbite Urana.

Tvrdili su da iza Urana postoji telo koje ne vide, ali koje svojom gravitacijom utiče na Uran.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • peace

    20. januar 2016 | 23:34

    Nibiru

  • vladicA

    21. januar 2016 | 05:12

    Ne mogu da utvrde da li u našem sistemu postoji jos jedna planeta ali zato istrazuju i sve znaju o drugim galaksijama?! Pa ovo je stvarno hit potpuni!!!

  • Zanimljivo

    21. januar 2016 | 02:59

    E ovo su zanimljive vesti vise ovakvih vesti molim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA