Evo kako da se zaista naspavate za samo 4 sata

Ova ideja potiče od genijalca Leonarda da Vinčija, a on je rekao da je koristio ovu metodu tokom mnogih godina svog života, i da se nikad nije osetio umornim

  • 6

Leonardo da Vinči je bio genijalac, možda i najinteligentiji čovek na planeti, a kako bi svoje ideje razvijao do maksimuma, trebalo mu je sve vreme ovog sveta. Upravo iz tog razloga razvio je genijalan način kako da se naspava za samo četiri sata.

DOKAZANO: Naše radno vreme nije normalno!

Taj plan je podrazumevao da “razbije” normalan period noćnog odmora na nekoliko delova – odnosno više faza, što je dovelo do prakse spavanja nekoliko puta tokom dana. Tako je da Vinči spavao 15 minuta na svaka četiri sata.

Kao rezultat, spavao je samo sat i po na dan. Vreme koje je uštedeo na odmaranju počeo je da koristi za kreativan rad. Da Vinči je rekao da je koristio ovu metodu tokom mnogih godina svog života, i da se nikad nije osetio umornim.

Poznato je da u fiziološkim uslovima, najproduktivnije vreme za rad i kreativnost prati period sna. To je vreme kada je kapacitet neke osobe za rad posebno visok. Prekidajući nečije budno vreme svaka četiri sata kratkim periodom odmora vodi do povećanja kapaciteta za rad, što je direktna posledica ovakvog odmora.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Godine vežbanja i eksperimentisanja onih koji su pratili da Vinčijev primer, ostavili su sajtu "Bright Side" da izabere neke od najefektivnijih varijacija višefaznog sna:

- spavanje 30 minuta na svakih 6 sati (dymaxion metoda);

- spavanje 20 minuta na svaka 4 sata (uberman metoda);

- spavanje noću 1.5 – 3 sata i onda tri puta tokom dana po 20 minuta (everyman metoda);

- spavanje noću 2 sata i jednom popodne 20 minuta (tesla metoda);

- spavanje noću 5 sati i 1.5 sat popodne (siesta metoda).

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ipak, treba imati na umu da je svačije telo drugačije, a različiti tipovi višefaznog sna možda neće biti za svakoga. Stručnjaci upozoravaju da ako planirate da pređete na ovakav odmor-rad raspored, ne vozite auto niti donosite bitne odluke dok ne budete apsolutno sigurni da manjak sna nema neke posledične efekte.

(Telegraf.rs / Izvor: bizlife.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Hercegovac

    27. februar 2016 | 23:39

    Ovo za teslu ste ubacili nema smisla i ne uklapa se , ove navedene metode svak moze probati , ko proba teslinu metodu ne pise mu se dobro umro bi od nesanice

  • D&D

    28. februar 2016 | 10:38

    Ovo je glupost

  • Danilo

    29. februar 2016 | 13:38

    To je nemoguce u to vreme, nije bilo alarma nitni blio kakve naprednije tehnologije...Ne moze on da legne uspava se i kaze sam sebi u snu " ej ja moram ustati " glupost...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA