Eskobar nije bio pravi KRALJ KOKAINA! Ovaj čovek je stajao iza svega (VIDEO)

Pablo Eskobar je poznat kao najveći narko-bos svih vremena, ali u stvari je i on imao šefa. Ovaj čovek je bio pravi gazda medeljinskog narko-kartela

  • 15

Dugo godina je Al Kapone bio sinonim za mafijaškog bosa, uticajnog kriminalca, kralja podzemlja. Međutim, Pablo Eskobar je, moglo bi se reći, premašio Kaponeovu slavu. Organizacija koja je, navodno, bila njegova zarađivala je desetine milijardi dolara godišnje, što je nepremašiva cifra kad je u pitanju jedna čisto kriminalna grupa. Međutim, Pablo nije bio pravi vođa medeljinskog klana.

Počelo rušenje vile Pabla Eskobara u Majamiju (FOTO) (VIDEO)

Vrhunac Eskobarove moći bio je, koliko god to zvučalo čudno, period proveden u zatvoru. Naime, čitavih nekoliko godina je trajao rat između Pabla i kolumbijske vlade. Kolumbija je 1984. godine, pod pritiskom SAD, donela zakon o ekstradiciji svojih državljana u tu zemlju. Nakon toga, Eskobar je neko vreme proveo u Panami, pod zaštitom generala Norijege, tadašnjeg panamskog diktatora, zatim je par meseci proveo u Nikaragvi, a onda se vratio u Kolumbiju, 1985. godine, gde počinje da finansira napade gerilskog pokreta i tako vodi lični rat s vladom.

SELJAK U KOLUMBIJI ISKOPAO 600 MILIONA DOLARA PABLA ESKOBARA: Ova lažna vest srušila je internet!

Taj rat se završio njegovom privremenom pobedom 1991, kada je pod njegovim pritiskom iz ustava izbačen deo o ekstradiciji SAD. Tada je osuđen na sedam godina zatvora, ali pod uslovom da leži u svom privatnom zatvoru gde će ga čuvati njegovi ljudi. Kupio je vilu iznad Medeljina i tamo služio svoju kaznu, međutim. Zatvor se zvao "La Catedral" (katedrala) i to je postao centar operacija njegovog kartela, gde su planirani poslovi i ubijani protivnici. Vlasti su pokušale da ga premeste u drugi zatvor, međutim on je pobegao. To je dovelo do pravog rata između njegovog klana i udruženih snaga kolumbijske vlade, američke Agencije za suzbijanje narkotika (DEA) i američke Centralne informativne agencije (CIA).

Pablo je ubijen 2. decembra 1993. godine. Oni  njegov telohranitelj razmenjivali su vatru s policijom i Eskobara je pogodilo tri metka, jedan u nogu, jedan u grudi i jedan u glavu odnosno uvo. Nije poznato na koji je tačno način nastradao, da li ga je kobni metak pogodio tokom bekstva ili je to ipak bila egzekucija. Čak postoji i verzija da je sam sebi pucao u glavu da bi izbegao hapšenje.

Foto: Wikimedia/Steve Murphy Foto: Wikimedia/Steve Murphy

Medeljinski narkokartel je u tom periodu bila najmoćnija kriminalna organizacija na svetu, a što se tiče finansijske moći, njihovi prihodi, koji su se merili desetinama milijardi dolara godišnje, su ostali neprevaziđeni u tom svetu. Međutim, glava te organizacije, sve više je evidentno, nikad nije bio Pablo Eskobar.

Čovek koji je stajao iza svih operacija i najvažnijih odluka zvao se Fabio Očoa Restrepo (1923-2002), poznatiji kao Don Fabio.

Porodica Očoa je, vekovima unazad, bila ugledna konjušarska porodica iz Medeljina, a Fabio Očoa, bio je patrijarh te porodice u svoje vreme. Njegovi sinovi su često bili dovođeni u vezu s narkokartelima, ali sam Don Fabio, nikada. Kao glavnog bosa medeljinskog klana prvi ga je javno označio Džon Roberts, bliski saradnik narkokartela, u dokumentarnom filmu "Cocain Cowboys".

- Koliko god ljudi hteli da veruju da je Pablo Eskobar bio kralj kokaina, mogu samo da veruju, ali pravi kralj je bio Očoa, ne mlađi nego stariji. On je bio tih čovek, nikad nije ležao u zatvoru ni dan, koji je zaista kontrolisao Eskobara - rekao je Roberts, kao što možete videti u ovom videu.

Don Fabio je očigledno bio nešto mnogo više od patrijarha čuvene medeljinske porodice, ali njegova uloga je i dalje misterija. Kada jedan takav čovek napiše autobiografiju, onda teško da biste očekivali da ime knjige glasi "Moj život u carstvu konja", ali to je zaista njegovo delo u kom priča o svojoj ljubavi prema konjima, kao i u ovom videu. Iako priča na španskom, da li vam ovaj čovek liči na kralja konja ili na kralja kokaina? Premotajte na 1:45.

Svi pokazatelji upućuju na to da je Don Fabio zaista stajao iza svih operacija. O njegovoj umešanosti u kriminalne radnje nema nikakvih dokaza, ali nije čudno da neko ko organizuje takve, ilegalne operacije ne želi da se eksponira. Pablo Eskobar jednostavno nije bio taj tip. Fabio Očoa Restrepo, ugledni konjušar iz Medeljina, svakako jeste.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Toma

    4. mart 2016 | 12:36

    Kralj kokaina je direktor DEA. Bio I ostao.

  • Milan

    4. mart 2016 | 19:03

    Neznam kome na ovom svetu nije jasno da ja kralj kokaina CIA

  • Ddare

    4. mart 2016 | 11:49

    To su takozvani vladari iz senke..ima ih i dan danas i niko nikad cuo za njih nije..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA