OVO JE NAJVEĆA OPASNOST ZA ČOVEKA: Zaboravljeni intervju koji otkriva jednu od najvećih istina ikada (VIDEO)

Karl Jung je odgovarao na pitanja o obrazovanju, religiji, svesnom, ljudskoj prirodi i svom temperamentu koji se razlikovao od Frojdovog

  • 1

Psihijatar Karl Gustav Jung zajedno sa Frojdom, smatra se ocem moderne analitičke psihologije u kojoj se razlikuju kolektivno i lično nesvesno. Ako se osvrenmo na aspekt istorije i nauke, izgleda da njihova gledišta ne zastarevaju.

Ovaj čovek je NAPOKON objasnio šta je ZAISTA prava ljubav (VIDEO)

Jung je razvio pojam kolektivno nesvesno, kao jedan od uticaja na nastanak i razvoj ličnosti. Pod tim je podrazumevao opšte predispozicije koje su karakteristične za sve ljude ili određene grupe ljudi. Sva ljudska bića imaju neku zajedničku težnju u duševnom smislu (kolektivno nesvesno) koje sačinjava više arhetipova. Poznata je i Jungova tipologija ličnosti.

Te 1959. godine, BBC je imao seriju neobičnih intervjua koji su za cilj imali da „skinu maske javnih ličnosti“ piše sajt BrainPickings. Sa Džonom Frimanom razgovarao je o obrazovanju, religiji, svesnom, ljudskoj prirodi, i svom temperamentu koji se razlikovao od Frojdovog.

- Psihološki tip nije nešto statično – menja se u skladu sa kursom života. Potrebno je da bolje razumemo ljudsku prirodu, jer jedina opasnost koja postoji je čovek sam – on je velika opasnost, i mi smo bedno nesvesni toga. Ne znamo ništa o čoveku – ili vrlo malo - rekao je Jung.

Friman: Kako svet postaje sve tehnički efikasniji, čini se da je za ljude sve potrebnije da se ponašaju kolekivno i kao zajednica. Da li sada mislite da najveći stepen ljudskog razvitka može da bude da potopi svoju individualnost u nekoj vrsti kolektivne svesti?

Jung: To je teško ostvarljivo. Mislim da će biti reakcija – reakcija će se suprotstaviti tom zajedništvu… Jednom će biti reakcije, i vidim kako dolazi, kada mislim o svojim pacijentima, svi oni traže svoju egzistenciju i žele da osiguraju egzistenciju protiv tog kompletnog raspršivanja u ništavilo ili u besmisao. Čovek ne može da podnese besmisleni život.

U knjizi „Sećanja, snovi, razmišljanja“ Jung piše da je zadatak svih nas da postanemo svesni pritiska nesvesnog.

"Niti treba da budemo uporni u nesvesnom, niti da se poistovetimo sa elementima nesvesnog u svom biću i tako izbegavamo svoju sudbinu, već da stvaramo sve više svesnog. Koliko možemo da uočimo, jedina svrha ljudskog postojanja jeste da upali svetlo u tami gole egzistencije. Može se pretpostaviti da baš kao što nesvesno utiče na nas, tako se i povećava uticaj našeg svesnog na nesvesno."

Zanimljivosti iz celog sveta pratite na Facebook stranici TELEGRAF ZANIMLJIVOSTI.

(Telegraf.rs/ Izvor: bizlife.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • victoria

    29. mart 2016 | 18:27

    Kad covek iskljuci inteligentnog Tvorca iz svojih razmisljanja,onda sve pogresno razume.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA