NAUČNICI U POHODU NA DEVETU PLANETU: 10 puta je masivnija i veća od Zemlje!

Američki naučni tim je dodao da bi, ukoliko se "Planeta 9" zaista nalazi tamo gde naučnici pretpostavljaju, drugi instrumenti takođe mogli da doprinesu njenom skorom pronalasku

  • 2

Istraživački tim iz SAD predvideo je postojanje devete planete u Sunčevom sistemu, pa su naučnici rešili da pokušaju da je lociraju različitim instrumentima. Njima je cilj da je pronađu do kraja 2016. godine.

MISTERIOZNA PLANETA BROJ 9: Otkriveno nebesko telo na ivici Sunčevog sistema

Ovaj nepoznati svet je nazvan "Planeta 9" i smatraju da je 10 puta veći i masivniji od Zemlje, ali je lokacija još uvek nepoznata!

Potraga je olakšana projektom "Dark Energy Survey" koji je namenjen istraživanju tamne materije, odnosno ubrzanja širenja univerzuma, a pokrentu je 2013. godine. Iako nije pokrenut radi potrage za devetom planetom, prema podacima koje je prikupila letelica NASE "Kasini", DES je najverovatnije usmerio naučnike ka pravoj lokaciji planete.

Foto: NASA Foto: NASA

Naučnica Anjes Fijenga iz opservatorije na Azurnoj obali u Francuskoj i njene kolege odlučili su da istraže da li je deveta planeta uzrok neznatnog pomeranja Kasinijeve orbite, s obzirom na to da bi njena gravitacija uticala na sva tela u Sunčevom sistemu, pa i na Nasinu letelicu.

Nepoznato nebesko telo udaljeno je 600 astronomskih jedinica od Zemlje (oko 90 milijardi kilometara) u pravcu prema sazvežđu Kita. Njegovo postojanje predstavljalo bi odličan odgovor na pitanje zašto je došlo do izmena u orbiti letelice Kasini.

Žak Laskar, jedan od istraživača, navodi da bi polje istraživanja moglo biti još više suženo ukoliko se završetak misije Kasini, koji je planiran za narednu godinu, produži do 2020. godine.

Naučni tim je dodao da bi, ukoliko se "Planeta 9" zaista nalazi tamo gde naučnici pretpostavljaju, drugi instrumenti takođe mogli da doprinesu njenom skorom pronalasku.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Iron Maiden

    10. april 2016 | 13:57

    Kakva bi panika nastala kada bi , umesto planete , pronasli crnu rupu!

  • Velislav

    10. april 2016 | 15:40

    Ali zato znaju one u pedeset trećoj galaksiji od naše...hahaha. Kakve manipulacije, lagarije i izmišljotine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA