ONA JE POSETILA 117 ZEMALJA I PREŠLA 1,7 MILIJARDI KILOMETARA, a nema pasoš!

Sutra je rođendan jedinoj Britanki koja nema pasoš a proputovala je ceo svet!

  • 13

Kraljica Elizabeta je posetila 117 zemalja i proputovala 1,7 milijardi kilometara, a jedina je Britanka koja nema pasoš. Ovi dokumenti se izdaju u njeno ime, tako da je besmisleno da sama sebi daje dopuštenje za putovanje, a isto to važi i za ličnu kartu i vozačku dozvolu.

Pitali su kraljicu Elizabetu na ulici da li zna kraljevsku porodicu, njen odgovor će vas oboriti s nogu

Ona je rođena 21. aprila 1926. godine u Londonu, a postala je kraljica 6. februara 1952. godine u svojoj 25. godini. Prošle godine je nadmašila svoju prabaku Viktoriju po dužini boravka na prestolu.

Kraljica će dočekati rođendan popularnija nego ikada. Iako je u ovim godinama, tek svaki peti Britanac želi da abdicira, ali to se verojatno neće dogoditi, jer ankete pokazuju i da je tri četvrtine Britanaca privrženo monarhiji.

- Kraljica je iznimno popularna zbog svoje ličnosti i rada. Elizabeta je uspela osigurati da institucija ostane popularna i većina ljudi misli da će monarhija imati važnu ulogu u budućnosti, iako polako klizi u gerontokratiju, pošto njen naslednik princ Čarles već ima 67 godina- rekao je profesor s Kraljevskog koledža Rodžer Mortimur.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Za vreme njene vladavine promenilo se 12 premijera. Sedam kanterberijskih nadbiskupa stajalo je u njeno ime na čelu Anglikanske Crkve. Prvi među njima  Džefri Fišer venčao ju je i krunisao.

Godišnje na svojim zabavama, večerama i banketima primi oko 50 hiljada ljudi, a pokroviteljica je 626 humanitarnih organizacija i vojnih jedinica.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Iako je kraljica rođendane navikla da slavi privatno, ove će godine to biti malo drugačije. U četvrtak će u dvorcu primiti rođendansku tortu od narandže koju je pripremila Nađa Jamir Husain, pobednica britanskog šoua o kuvanju.

Tokom dana premijer Dejvid Kameron će joj odati počast u parlamentu, a i topovi će zapucati u Londonu u njenu čast. Uveče će joj na privatnoj svečanoj večeri rođendan čestitati njena porodica. U petak će je posetiti i američki predsednik Barak Obama.

Ali čestitke već stižu. Počeo je unuk, princ Vilijam. "Ona je moja baka, ali je i šefica države. Neverovatan je izvor nadahnuća", poručio je.

Zanimljivosti iz celog sveta pratite na Facebook stranici TELEGRAF ZANIMLJIVOSTI.

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Radovan

    20. april 2016 | 16:42

    Brzinom od 800km/h Kraljica je letela ravno 243 godine i koji dan,bez stajanja i dolivanja goriva.Bez remonta aviona i to je to.Sve mi to jos i ima smisla, stara je zena,ima godina,ali kako je letela i cime je letela pre brace Rajt.

  • Ja

    20. april 2016 | 19:54

    Pa njoj ni ne treba pasos...samo uzjasi svoju metlu

  • Milos

    20. april 2016 | 12:41

    1.7 MILIJARDI jeste sigurni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA