≫ 

TAJNA PLEMENA MURSI: Žene stavljaju ploče u usta, a razlog je neverovatan (FOTO) (VIDEO)

Pleme Mursi iz Etiopije ima i niz svojih ukrasa, ali se jedan posebno izdvaja i zbog njega su jedinstveni na svetu

  • 10

Ove retke fotografije prikazuju žene iz plemena čije članice u ustima nose ploče, koje im rastežu usta do ekstremnih razmera.

OTKRIVENA TAJNA: Fenomen plemena Hunza u kojem ljudi žive po 120 godina (FOTO)

Članice plemena Mursi, koje živi u Nacionalnom parku Mago u Etiopiji, počele su da nose ploče u ustima još kao tinejdžerke i postepeno su povećavale njihovu veličinu.

Teške ploče, napravljene od gline i veličine i do 13 santimetara u prečniku, koriste se kako bi obeležile tradicionalne rituale i gledaju ih kao znak lepote.

Žene počinju da ih nose sa 15 godina, kada im usne preseče drugi član plemena. Odrezani deo se sanira posle tri meseca i omogućava da usne rastegnu kako bi mogla da im stane ploča.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Cezari Filev iz Varšave otputovao je u Etiopiju kako bi se susreo sa ovom zajednicom i uradio je par predvinih fotografija plemena Mursi.

- Samo ovo žensko pleme nosi ploče u ustima. Napravljene su od gline i prilično su teške. Što je ploča veća, to je bolje - rekao je ovaj pedesetočetvorogodišnjak iz Poljske.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

On je rekao da one tokom vremena mogu da uklone ploče kako bi jele obrok. Kao i ostala plemena, Mursi pleme ima i drugi niz svojih ukrasa, uključujući rogove, tetovaže, ogrlice od metaka i ukrase za glavu.

- Postoji nekoliko teorija vezane za ploče, a jedna od njih je da odbije lovce na robove i ljude iz drugih plemena, iako je i ona pogrešna. Etiopljani kažu da je to stvar lepote, baš kao što su u zapadnoj kulturi prihvatljivi pirsinzi, tetovaže i šminka - rekao je Filev.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- Za mene, članovi ovog plemena mi se čine veoma srećnim, srećnijim nego što smo mi, i oni definitivno nisu zainteresovani da budu kao mi - zaključio je Poljak.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA