≫ 

Nestala drevna egipatska statua stara 4.500 godina (VIDEO)

Egipatski ministar antikviteta opisao je njenu prodaju kao "moralni zločin protiv svetske baštine"

  • 1

Drevna egipatska statua, koja je opisana kao "nezamenljivo remek-delo", verovatno je napustila Ujedinjeno Kraljevstvo nakon što ju je Britanski muzej prodao za skoro 16 miliona funti (oko 20 miliona evra) misterioznom privatnom kolekcionaru.

DŽINOVSKE LJUDSKE GLAVE USRED POLJA: Zastaće vam dah kada vidite o čemu se radi (FOTO) (VIDEO)

Vlada je stavila zabranu izvoza 4.500 godina stare statue Sekhemka, uprkos pokušaju sakupljanja dovoljno novca u Egiptu da je kupe.

Aktivisti u Velikoj Britaniji i egipatski ministar antikviteta Mamduh al-Damati bili su zgranuti kada su saznali da statua više neće biti javno izložena. Egipatski ministar je opisao njenu prodaju kao "moralni zločin protiv svetske baštine".

- Sa velikim žaljenjem vas obaveštavamo da je statua sada verovatno napustila Veliku Britaniju i čeka je nepoznata sudbina, čime je rad naše kampanje u protekle tri godine i 10 meseci nevažeći - napisali su u svom saopštenju aktivisti iz "Sačuvajmo Sekhemka akcione grupe" nakon uvođenja zabrane izvoza.

- Žalosno je da u tom periodu nismo naišli na zvaničnu podršku za našu kampanju od velikih nacionalnih muzeja - stoji u saopštenju.

Glasine koje se šire je da je prodata ili privatnom američkom, ili katarskom kolekcionaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Otorinolarinoklagija

    11. maj 2016 | 02:01

    Potrazite je u Londonu. Tamo uvijek sve zavrsi,sto se pljacki tice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA