PORTUGALIJA, ZEMLJA BUDUĆNOSTI: 107 sati bila bez struje, ALI NE I U MRAKU

Tokom celih pet dana, Portugalija je sve svoje energetske potrebe nadomestila energijom iz obnovljivih izvora

  • 1

Portugalija je napravila značajnu prekretnicu u svom nastajanju da postane zemlja koja se u potpunosti oslanja na obnovljive izvore energije, nakon što je čak 107 sati uspela da "preživi" bez korišćenja bilo kakvih fosilnih goriva.

100 posto biste voleli da živite u ovih 8 kvadratnih metara (FOTO)

Od 6:45 časova u subotu 7. maja do 17:45 u sredu 11. maja, Portugalija je sve svoje energetske potrebe nadomestila energijom iz obnovljivih izvora.

Ova zemlja se ranije oslanjala na ugalj i prirodni gas, a u poslednjih nekoliko godina su uložili značajan napor da poveća upotrebu solarne i hidro energije, kao i vetra.

Danas oko 22 odsto energetskih potreba države podmiruje energija dobijena iz vetroelektrana, dok 48 odsto čini energija proizvedena iz drugih obnovljivih izvora.

- Portugalija je značajno uložila u obnovljive izvore energije, posebno električne energije, jer će to biti glavna vrsta snabdevanja u narednim decenijama - rekao je za "Independent" Francisko Fereira, predsednik portugalske nevladine organizacije za održivost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • patriot

    24. maj 2016 | 22:00

    Aaa srbija nista od toga.. Bilo je ponudjeno da se grade vetrenjace u Golupcu ali nekom je zinulo da stavi u dzep pa se nisu dogovorili ali zato preko na Rumunskoj strani vec su u funkciji. To je srbija.Tipicno za nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA