≫ 

Otvaraju najduži tunel na svetu posle 17 godina rekonstrukcije (FOTO) (VIDEO)

Oko 28,2 miliona tona planinskog kamenja je iskopano za njegovu izgradnju, a procenjeno je da je potrošeno oko 10,6 milijardi evra

  • 10

Najduži tunel na svetu trebalo bi da bude otvoren sledeće nedelje nakon što je proteklih 17 godina rekonstruisan.

INSTAGRAMOVANJE UTORKOM: Leto u švajcarskim Alpima lagano pobeđuje leto na moru (FOTO)

Tunel Gotard je dugačak čak 57 kilometara i prolazi kroz samo srce švajcarskih Alpa.

Tunel je prvo skiciran 1947. godine, ali je njegova gradnja počela 17 godina kasnije. Ima jednu traku, a povezuje švajcarske gradove Ersfeld i Bodio u kantonu Tićino.

Testiranje železnice počeće u sredu 1. juna, a prvi putnici očekuju se u decembru ove godine.

Foto: Wikipedia/NASA Foto: Wikipedia/NASA

Oko 28,2 miliona tona planinskog kamenja je iskopano za njegovu izgradnju, a procenjeno je da je potrošeno oko 10,6 milijardi evra.

Za otprilke oko sat vremena se skrati putovanje ukoliko se ide ovim tunelom. Zbog neravnog tunela Alpa, povezuje važne gradove kao što su Milan i Cirih, što nije mala stvar.

Zahvaljujući tunelu koji je potpuno ravan celom dužinom, vozovi će moći da putuju 250 kilometara na sat. Tunel se na nekim delovima spušta duboko pod zemlju, a na nekima podiže.

Foto: Wikipedia/NAC Foto: Wikipedia/NAC

U izgradnji Gotarda, koga sačinjavaju dva paralelna tunela koji se dodiruju na desetak tačaka, upotrebljeno je 228 km železeničkih šina, 198.000 betonskih blokova, 2.800 kilometara raznih strujnih i kablova za prenos podataka.

Gledano u brojkama, tunel Gotard je sa 57,1 kilometrom, duži za 7 kilometara od Evrotunela, a za 4 kilometra pobeđuje u dužini tunel Seikan u Japanu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ferrari909

    26. maj 2016 | 02:25

    Ma nas je najduzi i povezan direktno sa paklom jer nikako da izadjemo iz njega....mozda nisam upravu???

  • Antiglobalistkinja

    25. maj 2016 | 22:04

    Danas prosla kroz tunel i bilo je 29 c na polovini od izduvnih gasova.Kolone vikendom nepregledne jer je to jedini tunel a ujedno i put ka bellinzoni i italijanskom kantonu.Godinama cekamo da se odluce na jos 1 tunel zbog cepa koji se stvara i guzvi ali investicija je ogromna.Mozda ce se malo ova trasa rasteretiti kada i vozovi krenu,ali sumnjam jer vecina ljudi putuje kolima kada ide na tu stranu sto zbog odmora,poslovno ili produzenih vikenda.Definitivno se na svakom referendumu postavlja pitanje jos jednog tunela jer je svakog vikenda pakao od zastoja i kilometarskih kolona.

  • plavi safir

    25. maj 2016 | 23:43

    Jedne godine zbog kolone i najavljenog visesatnog cekanja krenuli Gotthard Passom. Jeste sporije ali ne i kad je guzva ispred tunela a lepota koju smo videli je neprocenjiva. Preporucila bih svima koji su u mogucnosti da prodju, naravno samo leti jer je zimi uglavnom zatvoren!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA