OVAKO JE DUBAI IZGLEDAO PRE OTKRIĆA NAFTE: Nećete ga prepoznati! (FOTO) (VIDEO) (GIF)

Dubai je gotovo neprepoznatljiv na slikama koje prikazuju nekadašnje ribarsko naselje, a šezdesete godine su bile ključne za razvoj Emirata jer je tada otkrivena nafta

  • 7

Dubai je danas jedan od najatraktivnijih turističkih destinacija, koji odiše luksuzom i novcem, a njegovi oblakoderi i veštačka ostrva ostavljaju bez daha svakog ko ih vidi. Prošao je kroz neverovatnu transformaciju za pola decenije, a fotografije Dubaija od pre više od pola veka daju nam uvid u to da je on nekada izgledao potpuno drugačije.

EMIRATI GRADE PLANINU kako bi mogli da IMAJU VIŠE KIŠE I KONTROLIŠU VREME!

Ovaj grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je 50-ih godina prošlog veka bio ribarsko naselje i nerazvijena luka na obodu pustinje. Tada su gradom mogle da se vide kamile i ribarski brodići.

U ovom emiratu je 1966. godine otkrivena nafta, što je bila prekretnica za razvoj zemlje. Uz otkriće nafte postale su dostupne velike količine novca, koje su ulagane u razvoj i izgradnju škola, bolnica i infrastrukture generalno.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Znajući da rezerve nafte neće trajati večno Rašid ibn Saed el Maktum, šeik Dubaija od 1958—1990, imao je ideju kako da Dubai učini bogatim i posle nestanka naftnih rezervi. Počeo je 80-ih godina sa detaljnim planovima za razvoj najvećeg svetskog turističkog mesta.

Ogroman novac dobijan od nafte kanalisao je u naglu izgradnju ovog grada. Veliki broj Indijaca i Pakistanaca je došao u ovaj grad, da rade kao fizički radnici na ogromnim građevinskim radovima. Broj stanovnika od 1968. do 1975. povećao se 4 puta.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

U početku su građevine bile nešto skromnije da bi 1990-ih godina počeli da se grade objekti koji bi mogli da se nazovu svetskim čudima.

Dubai je paralelno s tim puno ulagao i u avio-transport, pa je za manje od dve dekade uspeo da stvori "Emirates", jednu od najmoćnijih kompanija tog tipa na svetu, što čak ni najsmjeliji strateški planeri nisu mogli zamisliti da je to moguće u tako kratkom razdoblju. Isto tako uloženo je puno u Aerodrom Dubai, koji je izrastao u jedan od najprometnijih na svetu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Dubai puno ulaže u infrastrukturne megaprojekte koji imaju gotovo vrlo visoke budžete, neuporedive sa bilo kojim ranije.

Najpoznatiji takav projekt je izgradnja najvišeg nebodera na svetu Burdž Kalifa, visokog 828 metara, koji je otvoren u januaru 2010. godine.

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Pored toga, Dubai puno ulaže u turizam, pa je u saradnji sa vodećim svetskim hotelijerima izgradio mnogo hotela s pet zvezdica.

Prema procenama, u ovom gradu danas živi oko 2,6 miliona stanovnika.

Foto: Wikimedia/Noor Ali Foto: Wikimedia/Noor Ali

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikola

    8. jun 2016 | 13:25

    Koliko se Beograd promenio od 1984 ? :) hahaha ! Za 2 mosta i 4 fabrike

  • MOMO

    8. jun 2016 | 13:59

    Da su tamo bili lopovi kao ovdje još bi izgledao kao nekada

  • PECKE

    8. jun 2016 | 14:28

    Koliko je tek u Beogradu napravljeno .... maketa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA