SEKSI DONJI VEŠ NAŠIH PREDAKA: Mnoge žene nisu skrivale grudi, bile su razuzdane! (FOTO)

Čuveni mozaik na podu sicilijanske vile Romana del Kasale, sagrađene u 4. veku, prikazuje devojke koje se bave sportom na plaži a na sebi nose nešto što se može nazvati bikinijem; mnogo pre toga, Rimljani su nosili "subligakulum", odnosno gaće ispod toge u formi tkanine obmotane oko kukova

  • 0
Mozaik na podu starorimske vile iz 4. veka na Siciliji, na kojem su prikazane mlade dame u bikinijima. Foto: Wikimedia Commons/Inconnu Mozaik na podu starorimske vile iz 4. veka na Siciliji, na kojem su prikazane mlade dame u bikinijima. Foto: Wikimedia Commons/Inconnu

Da li su se žene u dalekoj prošlosti poigravale požudom muškaraca koristeći seksi donji veš, kao što rade danas? Ovo će mnoge začuditi, ali je odgovor na to pitanje potvrdan.

Žitelji drevne Mesopotamije često su pominjali donji veš na svojim glinenim tablicama, a verovatno najčuveniji od svih primera sa ovim u vezi sačuvan je u slavnom "Epu o Gilgamešu" u kome njegov najbolji prijatelj Enkidu postaje civilizovan snošajem sa ženom po imenu Šamhat.

U tekstu se navodi da je "raspojasao njene gaćice, raširio joj noge" i... Pa, znate šta se onda desilo. Čak ni tamošnji bogovi nisu bili ravnodušni prema čarima donjeg veša, a sveštenici su vodili računa da njihove kultne statue obavezno nose i gaće.

Ako krenemo ka zapadu, ka nama, dolazimo prvo do Krita; Minojke međutim nisu prikazivane u donjem vešu, već gologrude, čime se isticala njihova plodnost i podvlačila razlika između muškaraca i žena; nije ipak sigurno da li su zbilja išle obnaženih dojki, ili su to samo kultni prikazi, ili možda čak i neka božanstva.

Mozaik na podu starorimske vile iz 4. veka na Siciliji, na kojem su prikazane mlade dame u bikinijima. Foto: Wikimedia Commons/Yann Forget Mozaik na podu starorimske vile iz 4. veka na Siciliji, na kojem su prikazane mlade dame u bikinijima. Foto: Wikimedia Commons/Yann Forget

Kasniji Grci su zato obožavali donji veš. Tukidid u svojoj "Istoriji Peloponeskog rata" napominje da su žitelji helenskih gradova-država jako smekšali u odnosu na svoje pretke.

"Atinjani su bili prvi koji su odložili svoja oružja i usvojili laganiji i raskošniji životni manir; uistinu, tek su u poslednje vreme njihovi bogati starci odbacili raskošnost lanenog donjeg rublja...", piše veliki Tukidid o promeni koja nesumnjivo nastupila zbog ovog velikog sukoba koji je promenio tok grčke istorije.

Grkinje su takođe nosile "mastodeton", rani oblik grudnjaka, koji je bio izuzetno sličan "strofijumu" ili "mamilareu" koji su nosile Rimljanke; bio je to zapravo komad tkanine dugačak pet metara, tako da je bilo neophodno obmotati ga čak i do šest ili sedam puta, a znamo da su i tada žene imale problem da pronađu pravu veličinu.

Mozaik na podu starorimske vile iz 4. veka na Siciliji, na kojem je prikazana mlada dama u bikiniju. Foto: Wikimedia Commons/Andreas Wahra Mozaik na podu starorimske vile iz 4. veka na Siciliji, na kojem je prikazana mlada dama u bikiniju. Foto: Wikimedia Commons/Andreas Wahra

Izrađeni od pamuka, kože ili lana, svrha im je bila da ženske dojke drže pričvršćene za telo, a veruje se da su mogli biti iskorišćeni i za podizanje grudi obmotavanjem ispod njih.

Čuveni mozaik na podu sicilijanske vile Romana del Kasale, sagrađene u 4. veku, prikazuje devojke koje se bave sportom na plaži a na sebi nose nešto što se može nazvati bikinijem; mnogo pre toga, Rimljani su nosili "subligakulum", odnosno gaće ispod toge u formi tkanine obmotane oko kukova.

Snošaj na mozaiku na podu jedne spavaće sobe starorimske vile iz 4. veka na Siciliji. Foto: Wikimedia Commons/Kentongreening Snošaj na mozaiku na podu jedne spavaće sobe starorimske vile iz 4. veka na Siciliji. Foto: Wikimedia Commons/Kentongreening

Isto to su, da se razumemo, nosili i Egipćani, a mnoštvo ovog donjeg rublja je pronađeno i u grobnicama u toj zemlji; uostalom, gaće su čoveku potrebne u zagrobnom životu, zar ne? Zato je kod Tutankamona pronađeno čak 145 ovakvih tkanina, a postoje dokazi koji ukazuju na mogućnost da su stari Egipćani nosili i "nakurnjake".

Donje rublje, a posebno žensko done rublje, otkriveno je i u Kini, u grobnicama sa mumijama koje su stare oko 4.000 godina; ono što su drevne Kineskinje nosile podseća na savremene tange i više otkriva nego što pokriva. Nema sumnje da su Kinezi to voleli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA