Drevna ruska crkva koju su komunisti zatvorili morala je da čeka NACISTE DA BI PONOVO PRORADILA! (FOTO)

Od drvene crkve u X stoleću preko dve kamene građevine u XII i XIV, pa sve do sadašnjeg velelepnog i tipično ruskog zdanja iz XVII veka, Trojicki sabor nikada nije menjao ime i uvek je bio otvoren za vernike, osim naravno u periodima gradnje. Barem dok nisu došli boljševici

  • 5

Trojicki sabor je ruski pravoslavni hram koji se nalazi u Pskovu, na severu evropskog dela Rusije, dvadesetak kilometara udaljenom od Estonije, na obalama reke Velikaje i Pskove, i u neposrednoj blizini Pskovskog jezera.

Hram se nalazi unutar zidina Pskovskog kremlja čija je trenutna konstrukcija sagrađena u 15. veku, tokom postojanja Pskovske republike a pre nego što će biti i formalno anektirana od strane Velikog kneževstva Moskovskog.

Predanje kaže da je prva crkva u ovom gradu posvećena Svetoj Trojici sagrađena 957. godine od strane tek pokrštene blažene Olge Kijevske, "najmudrije od svih žena" i bake velikog kneza Vladimira Svjatoslaviča koji će 988. konačno prevesti sve Ruse u hrišćanstvo.

Jednoga dana Olga je stajala na levoj obali Velikaje i posmatrala devičanske šume Pskova, kada je iznenadala videla tri zraka sunca kako dopiru sa neba i osvetljavaju mesto na kome Trojicki sabor danas stoji. Ubeđena da je u pitanju znak sa Nebesa, odlučila je da na tom mestu podigne crkvu posvećenu Svetoj Trojici.

Pskovski kremlj sa kupolama Trojickog sabora u njemu. Foto: Wikimedia Commons/Simm Pskovski kremlj sa kupolama Trojickog sabora u njemu. Foto: Wikimedia Commons/Simm

Kada je međutim tačno ta prva drvena crkva sagrađena nije poznato, ali se zna da je 1138. godine zamenjena kamenom građevinom unutar onoga što je postalo Pskovski kremlj. Ktitori su bili knez Vsevolod i arhiepiskop novgorodski Nifont.

Sredinom 14. stoleća sagrađena je nova saborna crkva na istom mestu, za samo dve godine, uz blagoslov arhiepiskopa novgorodskog Alekseja. Ne zna se zašto; možda su je spalili Tatari koji su bili gospodari Rusije u tom periodu i vladali preko vazalnih ruskih kneževa, možda je bio slučajni požar, pošto je 1609. upravo to bio uzrok uništenja njene unutrašnjosti. U međuvremenu, 1589. godine postala je sedište eparhije Pskovske.

Konačno, 1691. godine počinje gradnja sadašnjeg Trojickog sabora u tipično ruskom arhitektonskom stilu, završena za samo osam godina. U pitanju je dvospratna građevina sa pet kupola; na spratu se nalaze letnje sale u kojima nema grejanja, u prizemlju su zimske u kojima grejanja ima. Dugačka je 60 metara, široka 38, i visoka 78 do vrha najvišeg krsta.

Trojicki sabor unutar zidina Pskovskog kremlja. Foto: Wikimedia Commons/Horvat Trojicki sabor unutar zidina Pskovskog kremlja. Foto: Wikimedia Commons/Horvat

Sama saborna crkva sadrži grobnice dvojice pskovskih heroja iz 12. i 13. veka, kneza Vsevoloda Mstislaviča i Svetog Dovmonta Pskovskog.

Vsevolod je bio sin Mstislava Velikog, a kontrolu nad Velikim Novgorodom je preuzeo nakon što je njegov otac postao kijevski veliki knez; potom je vladao i Perejaslavljem i Pskovim. Bio je jedan od bezbroj ruskih knezova iz vikinške dinastije Rjurikoviča koji su sve do Romanovih vladali Rusijom, a koji su i nakon toga nastavili da igraju važnu ulogu u društvu; mnoge grane Rjurikoviča postoje i danas.

KAKO JE VIZANTIJA SPASILA EVROPU: Dva su puta u 40 godina odbili Arape, a nezahvalnici ih danas pljuju (FOTO)

Dovmont je bio knez Pskova u periodu 1266-1299. Bio je isprva litvanski knez, u samom vrhu vlasti, budući da su njegova i žena kralja Mindovga bile seste. Pobegao je u Rusiju iz Litvanije 1265. godine nakon što je (verovatno na prevaru) ubio kralja i njegova dva sina. Odmah se pokrstio u pravoslavlje, a Pskov ga je izabrao za kneza. Branio je svoj grad od i Litvanaca i Nemaca.

Zidine Pskovskog kremlja i Trojicki sabor tokom jedne ledene zimske, januarske noći 2012. godine. Foto: Wikimedia Commons/User 699 Zidine Pskovskog kremlja i Trojicki sabor tokom jedne ledene zimske, januarske noći 2012. godine. Foto: Wikimedia Commons/User 699

Ironija je u tome što je ubistvo Mindovga (koji je pokrstio Litvaniju i promenio titulu iz velikog kneza u kralja) Litvaniju vratilo u paganštinu za još 120 godina, i ona je poslednja zemlja u Evropi koja je primila hrišćanstvo. Mindovg je bio prvi i poslednji kralj Litvanije; posle njega su ponovo počeli sebe da nazivaju velikim knezovima.

BLJEŠTAVA SVETLOST VIZANTIJSKOG DVORA: Zašto su Romeji rukavima skrivali oči kada vide cara? (FOTO)

Inače, iznad grobnice Svetog Dovmonta u Trojickom saboru visi njegov dvoručni mač koji je korišćen za krunisanje pskovskih kneževa. Od važnih relikvija u ovoj svetinji je i Čirska ikona Bogorodice, koja se smatra čudotvornom. Što se ostalih pskovskih kneževa tiče, oni su sahranjeni u kripti.

Hram je normalno radio dok se nisu pojavili boljševici. Oni su konfiskovali celokupnu crkvenu imovinu u Rusiji i napravili državnu Živu crkvu koja nije imala skoro nimalo vernika. Uprkos tome, sveštenstvu te organizacije dat je na upravu Trojicki sabor, sve dok nije zatvoren tokom 1930-ih godina.

Pskovski kremlj u smiraj dana, sa magičnim kupolama Trojickog sabora. Foto: Wikimedia Commons/Alexandr Kozlov (atorero) Pskovski kremlj u smiraj dana, sa magičnim kupolama Trojickog sabora. Foto: Wikimedia Commons/Alexandr Kozlov (atorero)

Iako se nalazio na putu Vermahta ka Lenjingradu, i iako je sam grad Pskov teško stradao, Trojicki sabor je ostao gotovo neozleđen.

Zatvorenu crkvu - nacisti su otvorili. Odnosno, nacisti su dali dopuštenje da se crkva ponovo otvori i primi vernike.

POP ZVERSKI RASKOMADAN JER SE MOLIO ZA DUŠU CARA: Od ovog zločina komunista se ledi krv u žilama (FOTO) (VIDEO)

Nikada više nije zatvorena, čak i kada su se sovjeti vratili u Pskov nekoliko godina kasnije.

To je poražavajuće. Ili možda više govori o boljševicima, nego o nacistima, o čijem zločinstvu ionako nema zbora.

POGLEDAJTE PANORAMU TROJICKOG SABORA I PSKOVSKOG KREMLJA U PUNOJ REZOLUCIJI KLIKOM NA OVAJ LINK

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • victoria

    10. septembar 2016 | 12:30

    Mogli bi u znak zahvalnosti nacistima da Hitlera proglase za sveca.

  • Jeretik

    10. septembar 2016 | 19:37

    To sto je vise cene nacisti , ponajvise govori o prirodi i ulozi crkve .................

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA