TITOVO "NE" JE NAJVEĆE "ODJE*I" U ISTORIJI: Ova diskusija je izazvala buru na internetu, Broz ima najviše bodova

"Prestani da šalješ ljude da me ubiju. Već smo zarobili petoricu, jednog sa bombom, drugog sa puškom... Ako ne prestaneš sa slanjem ubica, poslaću jednog u Moskvu, ali drugog neće biti potrebe", stoji u komentaru

  • 56

Na društvenoj mreži Reddit pojavila se neobična diskusija na temu  - Koje je najveće "Je*i se" u istoriji i među brojnim komentarima jedan koji ima čak 5.764 bodova i u kome stoji da je to bilo Titovo "NE" Staljinu, što je mnogo više u odnosu na stotine glasova drugim političarima i liderima koji su spomenuti.

Komentar glasi ovako:

"Nakon Drugog svetskog rata Tito i Staljin su se razišli nakon što je Tito odbio da Jugoslavija postane satelitska država SSSR-a, posle čega je Staljin pokušao da ga ubije nekoliko puta, na šta mu je ovaj poslao otvoreno pismo u kojem kaže: Prestani da šalješ ljude da me ubiju. Već smo zarobili petoricu, jednog sa bombom, drugog sa puškom... Ako ne prestaneš sa slanjem ubica, poslaću jednog u Moskvu, ali drugog neće biti potrebe."

DRAGI MOJI JUGOSLOVENI, SVE STE OVO ZASLUŽILI! Ovo pismo DRUGA TITA zapalilo je ceo Balkan!

Printskrin: reddit.com Printskrin: reddit.com

Podsetimo, raskid Tita i Staljina, ili raskol Jugoslavije i SSSR-a, odnosi se na raskol između vođa Jugoslavije i SSSR-a, Josipa Broza Tita i Josifa Staljina, što je dovelo do izbacivanja Jugoslavije iz Komunističkog informacionog biroa (Informbiro) 1948. godine.

U suštini, spor se svodio na to što je sovjetska vlada htela da kontroliše jugoslovensku unutrašnju i spoljnu politiku, dok je jugoslavenska vlada, nakon teško izborene slobode u Drugom svetskom ratu, želela da bude nezavisna i samostalna, a ne uslužna sovetska satelitska država. Sukob je započet sovjetskim kritikama navodnih grešaka u izgradnji socijalizma i optužbi da Komunistička partija Jugoslavije (KPJ) vodi "antisovjetsku politiku", što je KPJ odlučno odbacila.

Prema novijim istraživanjima, suštinski razlog sukoba je bilo Staljinovo suprotstavljanje Titovom pokušaju da stavi pod svoju kontrolu Albaniju i Grčku u saradnji sa Bugarskom, odnosno da uspostavi Balkansku federaciju, moćni istočnoevropski blok van kontrole Moskve.

Pišite nam u komentarima šta mislite koje je najveće  "Ne" u istoriji. Da li se slažete sa izborom korisnika ove društvene mreže?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • kralj

    4. septembar 2016 | 00:38

    Jedan je Joza!!! Zivjeo vecno kralju svih kraljeva!!!!!

  • Kiki

    4. septembar 2016 | 09:17

    Neki koji ovo citaju trebaju da mu se klanjaju Nije zeleo da bude niciji satelit A danas neki koji su nesposobni da se sami snadju prizivaju ruse i amere da ih vode Ako je neko nesposoban njemu postavljaju sraratelja A ne da poziva na okupaciju ove lepe zemlje A kune se da je Srbin Ja znam da u nekima postoji pokornost ali to je psihicki problem koji se leci

  • KPJ

    4. septembar 2016 | 09:56

    Uspeo je da od potpuno istorijski nebitnih naroda stvori jednu svetsku naciju koja je bila prepoznatljiva. Nestankom Jugoslavije svi smo ponovo na marginama civilizacije i za nas se cuje samo po losim stvarima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA