RAKUNI UBIJAJU AMERIKANCE: Zbog njih otkazuju jetra, mozak, pluća... Narod u panici (FOTO)

Najugroženiji su oni koji žive u predelima u kojima ima mnogo rakuna, kao i oni koji ih love ili gaje kao kućne ljubimce, budući da lako mogu da dođu u kontakt s njima - a posebno deca koja stalno stavljaju prljave ruke u usta

  • 3

Krajem dvadesetog veka, u Americi je otkriveno da brojne životinje mogu zaraziti čoveka opasnim parazitom "Bayliscacaris procyonis", koji izaziva užasna oštećenja u ljudskom organizmu, a čiji je najčešći domaćin rakun.

NIKO NIJE HTEO DA SKLONI MRTVOG RAKUNA S PUTA: A onda je nastao haos! (FOTO)

Pre 18 godina, jedna beba iz Monterej Beja u Kaliforniji počela je da se ponaša veoma čudno: bila je malaksala i razdražljiva, a kada su je roditelji odveli kod lekara, rekli su im da je u pitanju, najverovatnije, neki virus.

Pošto su je vratili kući, stanje joj se dodatno pogoršalo - još manje je reagovala na nadražaje iz okoline, a temperatura joj je drastično skočila; kada je ponovo odvedena u bolnicu, konačno joj je uspostavljena i dijagnoza.

Lekari su ustanovili da je krivac za njeno užasno stanje mikroskopski parazit "Bayliscacaris procyonis" koji se širi preko izmeta rakuna, i spada u valjkaste crve koji, kad jednom dospu u ljudski organizam, mogu da izazovu ozbiljne poremećaje već nakon nekoliko dana.

Printskrin: YouTube/ZOOSIELOVESCONCERTS Printskrin: YouTube/ZOOSIELOVESCONCERTS

Ovaj parazit napada pluća, jetru, srce, oči i mozak i izaziva jake upalne procese u telu.

Dok se neki pacijenti brzo oporave, kao da nikada nisu ni bili zaraženi, drugi ostaju slepi, u komi, ili sa trajnim oštećenjem mozga.

U Severnoj Americi, domaćini "Bayliscacaris procyonis" mogu biti različite životinje, ali su to najčešće rakuni, koji putem svog izmeta dnevno izbace na milione jaja ovog crva, opasnih čak i nekoliko godina po izlučivanju u spoljašnju sredinu.

Foto: Wikimedia/663highland Foto: Wikimedia/663highland

Najugroženiji su oni koji žive u predelima u kojima ima mnogo rakuna, kao i oni koji ih love ili gaje kao kućne ljubimce, budući da lako mogu da dođu u kontakt s njima - a posebno deca koja stalno stavljaju prljave ruke u usta.

Jedina sreća u nesreći je što je ovo oboljenje prilično retko: između 1973. i 2010. u SAD je registrovano 22 ovakva slučajeva, ali ova statistika ne pokazuje pravu sliku, s obzirom na to da zbog poteškoća prilikom dijagnostifikovanja, mnogo njih može proći nezapaženo.

(Telegraf.rs / Businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA