ARHEOLOZI ZAPANJENI: Pronađen kostur star 2000 godina u Mediteranu

Iznenađujuće očuvane kosti, koje uključuju deo lobanje, 2 kosti ruku, nekoliko rebara i dve butne kosti, mogle bi da otkriju tajnu o poznatom trgovačkom brodu iz prvog veka pre naše ere

  • 0

Arheolozi su pronašli ljudski kostur star dve hiljade godina na istom potonulom brodu na kom su u Mediteranu pronašli sofisticirani komad tehnologije, antički satni mehanizam, objavio je u ponedeljak časopis "Nature".

SRPSKI ARHEOLOZI OTKOPAVAJU PALATU RIMSKOG CARA: Nova otkrića na lokalitetu “Vrelo Šarkamen” (FOTO)

Kostur je pronađen 31. avgusta, a ako iz njega uspe da se odredi DNK, saznaće se i identitet osobe , prenosi taj naučni časopis, a prenosi jutarnji.hr.

Iznenađujuće očuvane kosti, koje uključuju deo lobanje, 2 kosti ruku, nekoliko rebara i dve butne kosti, mogle bi da otkriju tajnu o poznatom trgovačkom brodu iz prvog veka pre naše ere, koji je verovatno potonuo tokom oluje u blizini grčkog ostrva Antikithera. Grčka vlada treba da da dozvolu za testiranje DNK-a.

Taj kostur je redak pronalazak jer tela žrtvi brodoloma često budu odnesena ili ih pojedu ribe, pa retko prežive decenije, a kamoli vekove.

- Ne izgledaju kao kosti stare 2 hiljade godina - rekao je Brendan Folei, podvodni arheolog sa okeanografskog instituta Vudshol u Masačusetsu, koji učestvuje u vađenju kostura .

- Ne znamo ni za šta poput ovoga - dodao je.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA